Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Bulajić: Izlaz iz postojeće krize je u što hitnijem formiranju široke vlade

U tom smislu, Bulajić je istakao da se pojačava potreba za dijalogom unutar zemlje i postizanjem pune saglasnosti da Crna Gora čitav tok ove krize prođe sa unutrašnjom kohezijom i razumijevanjem

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore, Strahinja Bulajić i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović razgovarali su sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom, saopšteno je iz Skupštine.

Bulajić je na sastanku posebno naglasio da svi politički akteri u Crnoj Gori trebaju sagledati dubinu političke, ekonomske i sveukupne krize koja je nastala kao posledica namjere da se promijeni izborna volja građana nakon izbora 2020. godine. On je kazao da je ta volja bila nedvosmislena i prethodno vladajuću partiju poslala u opoziciju, što je ona deklarativno prihvatila.

“Pojačana je složenost ovog političkog stanja nakon vojnog sukoba u Ukrajini, i već se osjećaju posljedice na ekonomskom planu kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i energenata”, kazao je Bulajić.

On je naveo da se refleksije i konsekvence ovog sukoba, neminovno nameću kao mogućnost pojave novih izazova.

U tom smislu, Bulajić je istakao da se pojačava potreba za dijalogom unutar zemlje i postizanjem pune saglasnosti da Crna Gora čitav tok ove krize prođe sa unutrašnjom kohezijom i razumijevanjem.

Stoga, on je prenio snažno zalaganje za otklanjanjem potencijalnih izazova unutar Crne Gore na tom planu i pozvao sve političke činioce i društvene snage da u tom pravcu ostave sve razlike po strani, a da vrhovni interes budu građani Crne Gore.

“Bulajić je ambasadoru Preskeru ponovio spremnost da zakaže sjednicu Parlamenta na način koji je objasnio više puta u javnosti. Imajući u vidu da njegovi apeli za formiranjem vlade unutar bivše parlamentarne većine, do sada, nisu naišli na odgovor, on je naročito naglasio da je izlaz iz postojeće krize u što hitnijem postizanju konsenzusa o formiranju široke vlade, gdje bi se dogovorom predvidjelo i održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora”, navodi se u saopštenju.

Kako je objasnio, funkcionisanje te vlade i parlamentarne većine, koja bi podržavala tu vladu, regulisalo bi se lex specialis-om za Vladu i Skupštinu, a u isto vrijeme bi se izvršile neophodne promjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika i očistio birački spisak.

“Takođe, predsjedavajući je naveo da ukoliko postoji politička volja i spremnost za obrazovanjem te privremene široke vlade, odnosno vlade nacionalnog jedinstva, ona bi u tom mandatu mogla izvršiti deblokadu pravosudnih i tužilačkih institucija, te preduzela korake ka ispunjavanju ključnih kriterijuma za evropski put Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Bulajić je zamolio ambasadora Slovenije, koja je članica Evropske unije i NATO-a, da upozna svoje kolege sa ovom inicijativom u cilju njenog sagledavanja u kontekstu političke krize u Crnoj Gori i ukupne krize u regionu, uključujući situaciju u Ukrajini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
11.03.2022-16:15 16:15

Predrag Bulatovic i Strahinja Bulajic, kao dio sirokog neprijateljsko fronta prema gradjanima Crne Gore, olicenog u rukovodstvu DF-a, obavjestavaju javnost da su izvrsili drzavni udar na Crnu Goru i preuzeli vlast. Nepostojanje reakcija od strane nadleznih institucija i pojedinaca Crne Gore , osim klecanja uz moljakanje Strahinji da popusti, samo pokazuje da su institucije i odgovorni pojedinci priznali ovaj drzavni udar kao vazeci. Mrcvarene gradjana Crne Gore se nastavlja, agonija postaje uzasna, a okupacija nepodnosljiva. Nadlezne institucije i nadlezni pojedinci CG treba da se izjasne oce li sto ucinjet ili nece, da bi gradjani mogli trazit rjesenje ko hoce i… Pročitaj više »