Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Budvanska politička scena: Potpisan sporazum između Demokrata, URE, SNP-a i Prave Crne Gore

Potpisan sporazum o zajedničkom političkom djelovanju kroz deset odborničkih mandata u skupštini grada

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u velikoj sali Skupštine opštine Budva predstavnici četiri politika subjekta zastupljena u lokalnom parlamentu: Demokrate, URA, SNP i Prava Crna Gora, potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju kroz deset odborničkih mandata u skupštini grada.

Mijomir Pejović, Demokrate : Sporazum nije bijeg od izbora već djelovanje u inrteresu građana

Četiri politička subjekta koji imaju svoje izabrane predstavnike u Skupštini opštine Budva su danas potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju jer je evidentno da prethodnih godinu dana Budva ne ide onim smjerom koj smo svi očekivali, kazao je na današnoj konferenciij za novinare nakon potpisivanja sporazuma iz Demokratske Crne Gore, Mijomir Pejović.

Screenshot/rtvbudva.me
Screenshot/rtvbudva.me

“Budva ne ide onim smjerom koji su građani tražili 30. avgusta i ne ostvaruje one potrebe koje su svi oni od nas očekivali. Zbog toga smo danas potpisali ovaj sporazum i imajući u vidu sva dešavanja koja su preplavila opštinu Budva svih mjeseci, jednu politiku destrukcije, svađe i sukobljavanja, želimo da zamijenimo jednim novim sporazumom koji bi otvorio vrata budućem političkom djelovanju u naredne tri godine. Ako bi neko ovaj sporazum interpretirao kao bijeg od izbora, ja mogu da kažem u ime Demokratske Crne Gore da smo mi jedini politički subjekt koji je na svim održanim izborima u ovoj godini ostvarivao konstantan politički rast, i ako bi nekome odgovarali ti izbori onda bi to bili mi. U ovom trenutku se ne vodimo uskopartijskim interesima već ostvarenjem onoga što je interes građana Budve i zbog toga sa ovog mjesta šaljemo snažnu poruku da ovi politički subjekti neće podržati skraćenje mandata Skupštini opštine Budva već da su čvrsto privrženi punom četvorogodišnjem mandatu u vršenju vlasti u opštini Budva”, kazao je Pejović.

Božena Jelušić, Ura: Sporazum način da se odblokiraju lokalne institucije i vrati suverenitet građanima

Potpisivanje današnjeg sporazuma četiri partije na lokalnom nivou je način da se građanima vrati suverenitet na lokalnu samoupravu, kazala je iz Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić.

Screenshot/rtvbudva.me
Screenshot/rtvbudva.me

“Zaista niko nema pravo da uzurpira građanima pravo da imaju lokalnu samoupravu. Nažalost već u određenim medijskim natpisima sve se češće čuje da se pojam budvanizacija ne odnosi više samo na urbanizam, nego da se odnosi na vršenje vlasti koja se po pravilu uzurpira i njome se građani dovode u situaciju da zapravo nemaju svoja prava kao građani. Smatramo da je ovo način da se odblokiraju lokalne institucije da se vrati suverenitet građanima. Svoje mjesto URA vidi kao neko ko je bio ovdje konstruktivna opozicija , a ko nije sačinjavao vlast u gradu, kao način pomoći da se vratimo nekim izvornim principima koji su u 2016. godini u prvom naletu značili kvalitet za grad, a što bi trebalo da bude i danas međutim nije.” , kazala je Jelušić

Aleksanadar Franeta, Prava Crna Gora: Građani su glasali za promjene , grad treba konačno da počne da funkcioniše

Budva se našla u nezavidnoj situaciji da već 15 mjeseci nema formiranu vlast, kazao je iz Prave Crne Gore, Aleksandar Franeta.

Screenshot/rtvbudva.me
Screenshot/rtvbudva.me

“Tu vlast je u sadašnjim uslovima po shavatanju Prave Crne Gore nemoguće formirati . Mi smo iznijeli jedan zajednički predlog, a to je da dva ključna čovjeka, predsjednik Skupštine opštine i predsjednik Opštine napuste svoje funkcije i da grad konačno počne da funkcioniše, onako kako treba i kako je zaslužio i kako su svi građani Budve zaslužili jer oni su glasali za promjene, a nisu glasali za to da sve ostane onako kako je bilo prije , nažalost to se dešava. Mi već danas imamo upad u Turističu organizaciju Budve , takođe smo imali upad na bazen, mi to više ne možemo da trpimo i mislimo da je ovo jedan jedini mogući načina da se ova kriza prevaziđe , bez mržnje prema bilo kojoj političkoj partiji . Takođe moja partija se zalaže i za tužilački savjet i za Evropa danas mi se tu razlikujemo i sa kolegama iz SNP-a, ali u svakom slučaju Prava Crna Gora gleda da se ponaša i radi onako što je najbolje za građane BUdve i Crne Gore. “, kazao je Franeta.

Krsto Rađenović, SNP: Sporazum jedini način za izlazak iz političke krize

Screenshot/rtvbudva.me
Screenshot/rtvbudva.me

Rađenović je naglasio da predsjednik Skupštine opštine i predsjenik Opštine Budva treba da napuste svoje funkcije.

“Jednostavno Demokratski front ne podržava predsjednika Skupštine, ova grupacija ovdje ne podržava predsjednika Opštine i smatramo da je to najracionalnije rješenja da se povuku obojica sa funkcija i da se formira vlast. Nažalost više od godinu Budva nema vlast i to je ono oko čega smo se mi ovdje okupili i smatramo da ćemo ovo kvalitetno završiti. Mi iz SNP-a apsolutno nismo za nove izbore jer smatramo da bi to razočaralo građane Budve , mi smo za ovo što smo danas potpisali i nadamo se da ćemo to i ostrvariti”, kazao je Rađenović.

Nijedna od ovih partija ne želi saradnju sa DPS-om

“To se naravno podrazumjeva, a sve i da se ne podrazumjeva Demokratska partija socijalista ne predstavlja više ozbiljan faktor u opštini Budva i mislim osvrtati se na njih danas na ovoj konferenciji za medije bi bilo suvišno davanje na značaju. Neka niko ne sumnja, na kraju krajeva kongresna dokumenta Demokratske Crne Gore su jasna da saradnje sa DPS-om nema i ne može je biti, za razliku od onih koji posljednjih dana aktivno sa njom sarađuju u pokušaju preuzimanja TOB-a i ne možemo se oteti utisku da cijelom tom operacijom rukovodi Svetozar Marović ne bi li ponovo u TOB vratio organizovanu kriminalnu grupu koja je tamo harala godinama i izvukla milione eura”, kazao je Pejović.

Franeta je istakao da, što se tiče Prave Crne Gore ja svojim imenom i prezimenom garantujem da nikakve saveze i nikakve koalicije nećemo praviti sa DPS-om .

“Mi smo DPS rušili zajedno sa ovim ljudima koji danas vrše apsolutnu vlast u Budvi sa 11 odbornika. Sad smo došli u drugu situaciju da moramo opet da se borimo da Budvu dovedemo u red i da dobije pravu vlast onakvu kakvu zaslužuje i da svi budu zastupljeni onoliko koliko su zaslužili u toj vlasti. Tog momenta kada mi shvatimo da nije sve u partijama nego da je u napretku grada tada će i Crna Gora i Budva krenuti naprijed. A do tada ćemo mi biti u stegama prošlosti”, kazao je Franeta.

Što se tiče SNP-a to je svima jasmo u Crnoj Gori posije 25 godina, “da nećemo ići sa DPS-om, međutim isto tako SNP neće ovdje davati kvorum sa DPS-om mikome. DPS u Budvi je partija pri gašenju tako da je o tome suvišno pričati”, kazao je Krsto rađenović iz SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KEEKEEEC
12.11.2021-12:06 12:06

Sta ce te sa CAREVICEM- DF- LOPOVIMA ako necete sa DPS ?

Pravi građanin
16.12.2021-09:59 09:59
Reply to  KEEKEEEC

Budvanska opština, vlast i parlament
funkcionišu tačno onako kako građani Budve zaslužuju.