Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Budva: Iz nove koalicije kvorum neće dati ni po cijenu prinudne uprave

''Mi sigurno nećemo dati kvorum za održavanje sjednice niti glasati za budžet i rebalans budžeta za iduću godinu, pa neka uvedu i prinudnu upravu. Možda će tada opština i profunkcionisati, jer sad svakako ne funkciniše''

Odbornici Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura u Skupštini opštine Budva, ni po cijenu uvođenja prinudne uprave, neće dati kvorum za održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

To je Pobjedi saopštio izvor iz tih partija, a povodom informacije da će klub odbornika Demokratskog fronta šefu lokalnog parlamenta i funkcioneru Demokrata Krstu Radoviću uputiti inicijativu da u narednih sedam dana sazove nastavak 10. sjednice lokalnog parlamenta koja je prekinuta još u septembru.

“Mi sigurno nećemo dati kvorum za održavanje sjednice niti glasati za budžet i rebalans budžeta za iduću godinu, pa neka uvedu i prinudnu upravu. Možda će tada opština i profunkcionisati, jer sad svakako ne funkciniše”, kazao je izvor Pobjede.

Prema članu 185. Zakona o lokalnoj samoupravi, Vlada, odnosno Ministarstvo javne uprave prinudnu upravu uvodi ukoliko skupština opštine duže od pola godine ne održava sjednice.

Posljednje redovno zasijedanje Skupštine opštine Budva održano je 13. septembra. Naredno zasijedanje Radović je, na preporuku Ministarstva javne uprave, zakazao za 23. novembar, ali ta sjednica nije ni održana, jer se na njoj nije pojavio niko osim odbornika DF-a i Radovića kao predsjedavajućeg.

Dan ranije, 22. novembra, Radović je, povodom Dana opštine, zakazao svečanu sjednicu parlamenta koju su bojkotovali odbornici DF-a.

U međuvremenu je savjetnik predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Radovića jer je, kako tvrdi, počinio niz krivičnih djela poput zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. On je javnosti dostavio i niz dokumenata koja, kako je naveo, dokazuju kriminalno ponašanje Radovića i otkriva njegove stvarne motive za pokušaj rušenja vlasti u Budvi.

Jovanović tvrdi i kako Radović, izazivanjem krize vlasti u Budvi, Demokratskoj partiji socijalista i ključnim ljudima te stranke vraća dugove zbog ranije saradnje sa njima. Radovića je tada optužio i da je u svom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini lažirao podatke, izbjegavao plaćanje poreza, te da se lažno predstavljao kao advokat i pred crnogorskim državnim organima nezakonito zastupao jednu rusku državljanku.

Kriza vlasti u Budvi nastala je početkom jula ove godine kada su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene sklopili sporazum o jedinstvenom djelovanju u vršenju vlasti u Budvi do isteka aktuelnog mandata lokalne uprave, kojim su iz odborničke većine praktično istisnuli Socijalističku narodnu partiju i Pravu Budve.

U međuvremenu su lokalni odbori te dvije partije, zajedno sa Demokratama i Urom, sklopili sporazum o zajedničkom političkom djelovanju koji, kao rješenje političke krize u gradu predviđa povlačenje predsjednika opštine i funkcionera DF-a Marka Carevića, ali i Skupštine opštine Krsta Radovića.

Demokrate, Prava Budva, SNP i Ura su se tim sporazumom, takođe, obavezali i da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta do sklapanja novog sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini Budva, koji do danas nije dogovoren.

Politička kriza u metropoli crnogorskog turizma kulminirala je već početkom prošlog mjeseca kada je, odlukom Carevića i Izvršnog odbora TO, na čelo lokalne Turističke organizacije postavljen Nemanja Kuljača, koji je potom smijenio dotadašnju direktorku Maju Liješević.

Liješević nije priznala odluku o svojoj smjeni i izboru novog direktora, a predsjednika Opštine je optužila za nezakonito postupanje, dok iz Carevićevog kabineta tvrde da je smijenjena po zakonu.

Carević: Mandat su mi dali građani i samo oni mogu tražiti moju ostavku

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kaže da nova koalicija Demokrata, Prave Budva, SNP i Ure ne može tražiti njegovu ostavku, budući da su mu mandat za četvorogodišnje rukovanje gradom dali građani, a ne te političke partije.

“Meni su mandat dali građani. Prvo oni moraju da iščiste svoje redove i da gospodin Radović, kao neko ko se debelo ogriješio i o rad Skupštine i o zakon, podnese ostavku. Taj više nema kredibilitet da predvodi Skupštinu”, rekao je Carević u izjavi za Pobjedu.

On ističe i da su krizu vlasti u Budvi izazvale upravo Demokrate, kojima Radović pripada, a koje svjesno blokiraju rad lokalnog parlamenta.

“Stvar je do Demokratske Crne Gore. Moramo bit odgovorni prema građanima. Vidjeli ste da nijesu došli na sjednicu SO iako je njihov predstavnik predsjedavajući. Imamo puno problema i to nije dobro. Skupština mora da zasijeda i radi u interesu grada i građana, a ne da tako bude brutalno kršena procedura “, zaključio je Carević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
08.12.2021-08:27 08:27

Dva “fina gospodina” na slici Krsto kuvar i Bato mazac kamiona. Potpuno identicni sto se tice obraza NULA.