Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Budućnost protiv FSCG: Još jedan apsurd, kao da je neko sav naš trud obrisao gumicom

Nakon odluke Izvršnog odbora FSCG da od sljedeće sezone da jedan igrač rođen 2002. i mlađi bude na terenu, umjesto dva, oglasili su se iz Budućnosti

Nakon odluke Izvršnog odbora FSCG da od sljedeće sezone da jedan igrač rođen 2002. i mlađi bude na terenu, umjesto dva, oglasili su se iz Budućnosti.

Predsjednik “plavih” Veselin Mijač negodovao je zbog ove odluke, a saopštenje podgoričkog kluba prenosimo u cjelosti:

“Odluka Fudbalskog saveza Crne Gore, sa sedme sjednice Izvršnog odbora FSCG 29. juna 2022. godine, da se u takmičarskoj sezoni 2022/23. tokom trajanja utakmice na terenu obavezno nalazi jedan igrač rođen 2002. godine je – nečuvena i nelogična. Mijenjanje pravila svega tri sedmice prije početka novog šampionata je apsurd kakav nije zapamćen u modernom fudbalu, i to samo 27 dana nakon što je Odbor za hitna pitanja FSCG obavijestio klubove da na terenu moraju da budu minimum dva igrača rođena 2002. godine ili mlađi, što je odlučeno na sjednici 2. juna 2022. godine na osnovu člana 37 Statuta FSCG.

Apsurd je još veći što je odluka donijeta 23 dana nakon što je veliki broj klubova počeo pripreme za nadolazeću sezonu i praktično “složio” ekipe za obaveze u takmičarskoj godini 2022/23. Ali šta se zapravo desilo u međuvremenu?

Zbog prvobitne odluke, kao i zbog budućnosti crnogorskog fudbala koji nam je u interesu i koji treba svima da bude prioritet s obzirom na stanje u kome se nalazimo, FK “Budućnost” Podgorica je odlučio da forsira mlade igrače, na vrijeme sklopio “kockice” što se tiče bonus fudbalera, poveo na pripreme i talentovane kadete kako bi uskoro dodatno osvježio svoj roster. Na kraju krajeva, kako bi profitirao kompletan crnogorski fudbal, a najviše reprezentacija i FSCG, jer su naši bonusi sve sami reprezentativci – od kadetske do seniorske reprezentacije. Očigledno im Budućnost više vjeruje nego matični Savez…

Međutim, sav naš trud i rad kao da je neko gumicom obrisao u samo jednom danu, zbog nekih drugih klubova koji nisu na vrijeme razmišljali o bonusima i ličnih interesa u koje ne želimo da ulazimo ni u jednom trenutku. Međutim, želimo samo da naglasimo da je netačna konotacija FSCG da je stav svih klubova Prve lige bio da se smanji broj bonusa. To je bio predlog klubova koji nijesu mislili, ne misle i ne namjeravaju da misle o svojoj omladinskoj školi.

Mijenjanje pravila je udarac na kompletan omladinski fudbal u Crnoj Gori, koji se u posljednjih pet godina – od kada je uveden bonus igrač u našem prvenstvu – konačno pomjerio sa mrtve tačke, pa su klubovi počeli da razmišljaju o mlađima, kao i svojim omladinskim školama znajući da samo iz svoje baze mogu da crpe mlade fudbalere.

Troškovi omladinske škole našeg kluba su veći nego budžeti nekih prvoligaških klubova. Znači li to da treba da prestanemo da ulažemo u mlađe kategorije? Da li to znači da treba da prestanemo da razmišljamo o unapređenju trenerskog i stručnog kadra? Nije nam samo jasno odakle ovakva odluka čelnika Saveza ako su stručna lica u komisijama i na rukovodećim funkcijama za omladinski fudbal puna hvale na račun rada u našem klubu. Da li su čelni ljudi zaboravili da je Budućnost nosilac projekta Akademije FSCG koji je počeo prije šest mjeseci? Da li je ova odluka upravo stimulans za rad sa najmlađima?

Najveća nelogičnost još jednog apsurda u režiji Fudbalskog saveza Crne Gore leži upravo u činjenici da odluka o “dva bonus igrača” (prethodne sezone je važila) treba ponovo da se nastavi od sezone 2023/24?! Zbog čega, ako je prvobitna odluka za jednog bonus igrača dobra ili ispravna za crnogorski fudbal.

Očigledno da debitovanje za A selekciju dva bonus igrača ispod 20 godina iz domaćeg šampionata Nikole Janjića i Viktora Đukanovića, a što se nikada ranije nije desilo u istoriji crnogorske lige od osamostaljenja, nije dovoljno dobro za crnogorski fudbal.

Budućnost neće odustati od pravljenja igrača i ogromnog ulaganja u omladinsku školu, ali pitanje koje se nameće glasi: Kome i zašto odgovara mijenjanje pravila pred sami početak prvenstva? Razvoju crnogorskog fudbala – sigurno ne.

Klubovima koji su slijedili instrukcije FSCG – sigurno ne…

Jedan korak naprijed, deset nazad!”, saopšteno je sa stadiona pod Goricom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve