Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

BS: SO Berane da preispita odluku o preuzimanju gazdovanja nad muslimanskim grobljem

Bošnjačka stranka apeluje na nadležne da se ova odluka preispita i pokrenuće inicijativu da se ona stavi van snage

Bošnjačka stranka podržava stavove Medzlisa Islamske zajednice u Beranama i poziva SO Berane da preispita svoju odluku o preuzimanju gazdovanja nad muslimanskim grobljem u ovom gradu.

Berane

“Smatramo da se ova odluka ne može opravdati, ako imamo u vidu činjenicu da je ovo jedina sadašnja imovina Islamske zajednice u Beranama. Brojni vakufi i materijalna dobra oduzeti su Islamskoj zajednici, bez ikakve nadoknade ili kompenzacije”, kazao je Murat Redzepagić, odbornik BS-a u SO Berane.

Prema njegovim riečima, u prethodnim decenijama, u raznim društvenim sistemima, u Beranama je oteto, uzurpirano i uništena mezarja-groblja, dzamije, kuće, česme, zemlja i mnoga druga imovina Islamske zajednice.

“Podsjetimo se da se na mjestu vakufa nalazi autobuska stanica i benziska pumpa, a na mjestu gdje je bila dzamija nalazi se dio gradskog trga i stambena zgrada. Podsjećamo i kako se postupalo nad stanovnicima, građanima Berana Islamske vjere, u više navrata, tokom prošlog vijeka. Imajući sve ovo u vidu smatramo da je anticivilizacijski, nepošteno i diskriminatorski otimati i poslednji materijalni resurs Islamske zajednice u Beranama”, ističe Redžepagić.

Bošnjačka stranka apeluje na nadležne da se ova odluka preispita i pokrenuće inicijativu da se ona stavi van snage.

“Vjerujemo da je vrijeme takvog odnosa prema muslimanima i njihovoj imovini, ipak, iza nas i da će se smoći snage da se ova odluka preispita i stavi van snage”, zaključuje on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve