Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

BS: Nedopustivo svako religijsko djelovanje u školama, nadležni da reaguju

“Postavlja se pitanje da li je ovim postupkom dovedeno u opasnost zdravlje velikog broja građana, posebno djece iz osnovnih škola u Baru. Pozivamo Ministarstvo prosvjete i upravu škole da se jasno odrede prema postupcima ove nastavnice i da preduzmu odgovarajuće mjere u smislu utvrđivanja odgovornosti i daljeg kredibiliteta za obavljanje obrazovno vaspitnog rada”, navode u saopštenju

U Bošnjačkoj stranci potpuno su iznenađeni i zatečeni ponašanjem nastavnice razredne nastave Rade Višnjić koja je, pozvala preko zvanične, odjeljenske viber grupe učenike razreda kojem predaje da prisustvuju molebanu u barskom pravoslavnom Hramu sv. Jovana Vladimira, a povodom početka školske godine.

Bošnjačka stranka

“Smatramo da je nedopustuvo svako religijsko djelovanje u školama i nametanje svojih religijskih uvjerenja učenicima, posebno dječjeg uzrasta, na bilo koji način”, saopšteno je iz te partije.

Takođe, dodaju da je nedopustivo i neprimjereno slati ovakve i slične pozive za vjerski obred ako u toj komunikaciji sudjeluju i djeca drugih vjeroispovijesti.

“Podsjećamo da učitelji imaju značajnu ulogu u ranom obrazovanju i odgoju djece. Ovakvi nastupi nastavnog osoblja dovode u pitanje njihovu nepristrasnost i jednakost njihovih učenika, te ostvarivanje funkcije nastavnika i dijelimo u tom smislu zabrinutost roditelja koji nam se danas obraćaju, tražeći od nas reakciju i zaštitu od nezakonitog uticaja, vjerske indoktrinacije i manipulacije najosjetljivijem slojem građana, djecom”, navodi se u saopštnju.

Izražavaju posebnu zabrinutost za zdravlje djece nakon jednog ovakvog skupa sa velikim epidemiološkim rizikom, koji proizilazi iz očiglednog nepoštovanja mjera za suzbijanje korona virusa, što se jasno vidi sa fotografija objavljenih sa ovog vjerskog obreda.

“Postavlja se pitanje da li je ovim postupkom dovedeno u opasnost zdravlje velikog broja građana, posebno djece iz osnovnih škola u Baru. Pozivamo Ministarstvo prosvjete i upravu škole da se jasno odrede prema postupcima ove nastavnice i da preduzmu odgovarajuće mjere u smislu utvrđivanja odgovornosti i daljeg kredibiliteta za obavljanje obrazovno vaspitnog rada”, navode u saopštenju.

Istovremeno, podsjećaju javnost, Ministarstvo prosvjete, upravu škole i nastavnicu Radu Višnjić da su, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ciljevi osnovnog obrazovanja i vaspitanja, između ostalog, i vaspitanje za poštovanje različitosti, uvažavanje kulturnih i drugih osobenosti drugih naroda, razvijanje međusobne tolerancije, te usvajanje znanja o očuvanju zdravlja ljudi.

“Pozivamo i Institut za javno zdravlje i NKT da daju stav o sigurnosti nastavka obrazovnog procesa u školama iz kojih su učenici bili na ovom skupu. Na kraju, pozivamo sve građane Crne Gore, posebno zaposlene u javnim ustanovama, da se ponašaju i skladu sa Ustavom i zakonima te da zadržimo sekularni i građanski karakter države Crne Gore, a da njen multietnički sklad, međuetničko uvažavanje i toleranciju promovišemo kao najveću zajedničku vrijednost”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve