Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

BS: Država da reaguje na prijetnje novom Srebrenicom

''Pozivamo Vladu Crne Gore, kojoj su puna usta evropskih integracija, da ovakve poruke, koje dolaze upravo od onih koji su i podržali koaliciju koja je na vlasti, kroz redovan postupak privedu pravdi ovakve pojedince''

Crna Gora je za kratko vrijeme prešla put od lidera evropskih integracija i primjera multietničkog sklada u društvu do toga da se danas javno prijeti novom Srebrenicom, da se napadaju novinari i ugrožavaju novinarske slobode i da se poslanici maltretiraju prilikom prelaska granice, bez adekvatne podrške i zaštite države, saopšteno je danas iz Bošnjačke stranke.

Poručuju da najnoviji primjer iz Tivta, gdje sin odbornika vladajuće većine poručuje da će Tivćani petog septembra ući na Cetinje, kao što je ratni zločinac Ratko Mladić ušao u Srebrenicu 1995. godine, morao bi biti alarm za svakog građanina Crne Gore.

“Zabrinuti smo što ovakvih i sličnih primjera u javnosti imamo prilike da čujemo skoro svakodnevno. Pitamo se da li su država Crna Gora i njene institucije, na čelu sa policijom i tužilaštvom spremne da zaustave otvorene prijetnje na sukobe i pozive na neku novu Srebrenicu? Da li i danas, 26 godina nakon genocida u Srebrenici, nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Skupštini Crne Gore, neko danas ima savjesti da ovakvim prijetnjama uznemirava Bošnjake, ali i druge građane, koji ne žele pristati na nametnutu politiku koja se vodi izvan Crne Gore?”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je, dodaju, članica NATO-a i buduća članica EU.

“Ovakvi izlivi mrženje i šovinizma samo će usporiti naš evropski put. Pozivamo Vladu Crne Gore, kojoj su puna usta evropskih integracija, da ovakve poruke, koje dolaze upravo od onih koji su i podržali koaliciju koja je na vlasti, da kroz redovan postupak privedu pravdi ovakve pojedince. Takođe, pozivamo relevantne međunarodne subjekte i nevladin sektor da u cilju skretanja pažnje na konstantne ispade pojedinaca i grupa prema manjinskim narodima, upute adekvatnu reakciju”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BS: Država da reaguje na prijetnje novom Srebrenicom – CG Vijesti
24.08.2021-13:47 13:47

[…] Aktuelno […]