Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

BS: Bez procesuiranja ratnih zločina, put Crne Gore u EU biće zaustavljen

Krajnje je vrijeme da nakon skoro tri decenije, dodaju, nadležni konačno utvrde odgovornost onih koji su učestvovali u vršenju deportacije. Bošnjačka stranka traži od tužilaštva da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde

Zvanična Crna Gora mora uložiti sve svoje kapacitete kako bi svi ratni zločini koji su počinjeni na njenoj teritoriji bili istraženi i procesuirani, a nalogodavci i izvršioci tih zlodjela privedeni pravdi, saopšteno je iz Bošnjačke stranke, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

„Danas, 25. maja se obilježava tačno dvadeset devet godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom. Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo 12 deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni”, navodi se u saopštenju.

Krajnje je vrijeme da nakon skoro tri decenije, dodaju, nadležni konačno utvrde odgovornost onih koji su učestvovali u vršenju deportacije. Bošnjačka stranka traži od tužilaštva da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde.

“Iako je Crna Gora napredovala u procesu evropskih integracija, bez procesuiranja ratnih zločina, njen evropski put biće zaustavljen. Apelujemo da se u udžbenike istorije uvrste činjenice o deportaciji Bošnjaka 1992. godine. Takođe, pozivamo Opštinu Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, saopšteno je iz BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve