Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

BRUKA AMERIČKE DIPLOMATIJE Trampova svetosavska domaćica postala batina opskurnih medija i NVO

Potpuno odsustvo diplomatskog takta kod Rajnke je postalo očigledno još prošle godine kada je od strane ucjenjivačko-reketaških medija, podstaknutih ličnim motivima čelnika SDT-a Milivoja Katnića, lansirana takozvana ''afera Delta''. Kada uzmemo u obzir otvoreno navijanje za svetosavsku opoziciju u predizbornom periodu, prisne odnose Rajnke sa pokojnim mitropolitom Srpske crkve Amfilohijem, priče o ''Đukanovićevim tenkovima'', selektivno reagovanje na prijetnje i napade na novinare, jasno je pod čijim uticajem i na koji način, ne samo američka, već i većina stranih ambasada, formira svoje stavove o Crnoj Gori

Trampova domaćica sa jakim afinitetima ka svetosavlju Džudi Rajzing Rajnke posljednjih dana ima tendenciju da po Crnoj Gori dijeli lekcije iz demokratije i slobode govora u cilju, kako se njoj čini, kultivisanja domorodaca kolonije pod patronatom SAD-a. Ali što više truda ulaže u taj nadasve ”plemeniti” poduhvat, nevješta diplomata-domaćica iz škole kauboj-diplomatije odlazećeg predsjednika Trampa ulazi u zonu sve dublje kompromitacije zanesena uticajem dezinfomacija medijsko-reketaških i NVO krugova.

Kako smo već pisali, selektivna kritika i primjena demokratskih standarda kod Trampove ambasadorke došla je do izražaja nakon što je novinarka RTCG-a Tamara Nikčević u emisiji “Teleskopija” kazala da je Rajnke na privatnoj večeri saopštila da su se pribojavali “da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta”.

S obzirom da američka ambasada nije jasno osporila tačnost tvrdnji, već se oštrim i nimalo dilomotskim tvitom okomila na novinarku Nikčević, da se zaključiti da Rajnke i ambasada SAD-a u Podgorici očigledno  svoje stavove formiraju pod uticajem svetosavskih političara i reketaških proruskih režimskih medija bliskih SPC.

Rajnke prima blagoslov od svog omiljenog duhovnika đeda Radovića

Iako djeluje nevjerovatno nije začuđujuće da Rajnke naginje svetosavskim i proruskim krugovima, s obzirom da dolazi iz administracije čovjeka koji je za četiri godine svog mandata učinio sve što je u njegovoj moći da sabotira globalne pozicije SAD-a kao predvodnika zapadnog svijeta.

”Afera Delta” po mjeri Trampove domaćice

Diplomatsko neiskustvo i Trampova škola kauboj-diplomatije su samo jedan od faktora koji utiču da Rajnke daje neodmjerene izjave uz ponašanje koje odiše pristrasnošću prema velikom djelu političkih i društvenih krugova u Crnoj Gori.

Pristrasnost i potpuno odsustvo diplomatskog takta kod Rajnke je postalo očigledno još prošle godine kada je početkom decembra, uz njenu nesebičnu podršku, od strane ucjenjivačko-reketaških medija podstaknutih ličnim motivima čelnika SDT-a Milivoja Katnića, lansirana takozvana ”afera Delta”.

Podsjetimo, dnevna novina Dan, 4. decembra prošle godine objavila je bombastičnu priču kako je “tjelohranitelj (Zorana) Bećirovića, Mladen Mijatović u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio novinaru Dana Vladimiru Otaševiću”.

Nepostojeći, ali nadasve STRAVIČAN napad u Delti

Nakon toga zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana, Nikola Marković, inače suprug direktorke MANS-a Vanje Ćalović koja je veoma bliska stranim ambasadorima pa i američkim, je danima u javnosti širio morbidne laži da je Mijatović Otaševiću “prijetio, da ga je psovao, uhvatio za vrat, poslije toga ga je udario”, kao i da je Otašević bio žrtva “stravičnog napada”. Sve to je naravno bezrezervno prenošeno na naslovnicama i u udarnim terminima na medijima iz koncerna Daily press – propalom Monitoru i Vijestima – televiziji, novini i portalu.

U seriji tekstova portal Aktuelno dokazao je da fizičkog napada nije bilo i da je lažna “afera Delta” fabrikovana da bi se satanizovali jedan od osnivača portala Aktuelno biznismen Zoran Bećirović i tužilac Miloš Šoškić, a da je Mijatović tu bio samo kolateralna šteta jer je bio u njihovom društvu veče kada je organizovana grupa odlučila da sprovede unaprijed osmišljenu akciju.

Bez obzira što se ispostavilo da je ulogu operativca-provokatora u kreiranju afere imao novinar Dana i bivši novinar Vijesti Vladimir Otašević, to nije smetalo američkoj ambasadroki Rajnke da otvoreno, i očigledno bez ikakvog upoznavanja sa konkretnim činjenicama slučaja, stane u odbranu Otaševića i napadne osnivača portala Aktuelno.

Potrešena Rajnke reaguje samo nekoliko sati nakon objave o “stravičnom napadu”

Umjesto diplomatske odmjerenosti i sagledavanja činjenica, Trampova svetosavska domaćica samo nekoliko sati nakon što je objavljena montirana bombastična naslovna strana u Danu, a zatim i na portalu režimskih, reketaških Vijesti, oglasila se oštrim tvitom kojim je osudila nepostojeći ”napad” na Otaševića.

Dvostuki aršini

Osim što je nekritički stala u odbranu svojih saboraca iz omiljenog medijskog i NVO sektora koji, godinama truju, ne samo američku već i ostale ambasade, dezinformacijama o političkom stanju u Crnoj Gori, Trampova domaćica je pokazala zavidan stepen licemerja.

Nakon upornog pisanja portala Aktuelno, i revnosnog djelovanja našeg advokatskog tima, ispostavilo se da je Otašević lažno svjedočio o incidentu i da pored toga nije procesuiran po službenoj dužnosti već je od tužilačko-medijske organizacije za javno blaćenje proglašen za žrtvu ”stravičnog napada”.

Rajnke se međutim, nije oglašavala kad je ODT u Podgorici donio odluku o odbacivanju krivične prijave Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, čime je jasno dokazano da ”stravičnog napada” na ”novinara” Dana i bivšeg ”novinara” Vijesti nije ni bilo. Iako je čitavoj crnogorskoj javnosti bilo jasno da je afera fabrikovana, a da je Rajnke iskorišćena kao batina za javni obračun od strane opskurnih medijsko-NVO krugova, reagovanja iz ambasade SAD u Podgorici nije bilo.

Nikola Marković, suprug Vanje Ćalović: Na vezi sa ambasadama?

Takođe treba napomenuti da iako Rajnke i ambasada SAD redovno reaguju kad su u pitanju navodni postojeći ili nepostojeći napadi i prijetnje na novinare Vijesti i Dana, nije im ni padalo na pamet da se oglase povodom zastrašujućih prijetnji našem uredništvu. Sve u skladu sa mjerilima ”slobodnog izražavanja i principima demokratskih sloboda” – naravno.

Trovanje ambasada dezinformacijama

Zašto američka ambasadorka, ali i većina ambasada u Crnoj Gori  imaju ovakve pristrasne stavove kada su u pitanju crnogorska političko-društvena zbivanja, trebamo tražiti u načinu na koji se ambasade u Crnoj Gori informišu. Kako saznaje portal Aktuelno, Rajnke informacije o društveno-političkim zbivanjim dobija direktno od svoje prijateljice Milke Tadić Mijović koja je jedan od najistaknutijih članova medijskog koncerna ”Daily press”, u javnosti poznat kao ”medijska mafija”, na čijem su čelu Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović.

Kolike su razmjere monstruoznih dezinformacija koje od predstavnika ove opskurne paramedijske organizacije dobijaju strane ambasade najbolje svjedoči primjer koji smo uzeli iz knjige “Anatomija jedne hajke” Šekija Radončića.

Da bi opisali proces morbidnih dezinfomarcija kojem su izložene strane ambasade od medijskih i pojedinih NVO krugova, navešćemo odlomak iz ove knjige u kom se opisuje razgovor između Radončića i tadašnjeg ambasadora u Podgorici Branimira Jukića prije nekih desetak godina. Napominjemo da je Jukić trenutno aktuelni ambasador BiH u Podgorici pa predstavnici diplomatskog kora mogu i direktno od njega da se informišu o ovom slučaju.

Odlomak iz knjige:

Ambasador Bosne i Hercegovine u Podgorici Branimir Jukić je, i po službenoj dužnosti, bio upućen u sve što se događalo u vezi s deportacijama, suđenjem funkcionerima i službenicima MUP-a, razobličavanjem Pejovićeve uloge. U uvertiri ispričao mi je kako je ne malo iznenađen ponašanjem Monitora i Vijesti prema porodicama deportovanih i njihovim veličanjem „onog četnika“ Slobodana Pejovića, a onda mi ispričao šokantnu priču.

”Prošlog vikenda, posjetio me je u mojoj kući, u Neumu, njemački ambasador u Podgorici Peter Plate. Razgovarali smo o svemu i svačemu, pa i o deportacijama i onom Pejoviću. Pitao me je li tačno da Jasenka Perović (predsjednica Udruženja deportovanih BiH građana) konzumira teške droge i da joj ih ti nabavljaš, i je li tačno to da vas dvoje radite za crnogorsku tajnu policiju”.

Prije nego što mu je odgovorio, Jukić je upitao njemačkog kolega Platea „otkud mu ta priča“?

Suvlasnici Vijesti Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović koje je Šeki Radončić u svojim knjigma označio kao vođe “medijske mafije”: Da li su oni izvor informacija američke i ostalih stranih ambasada?

“Ispričali mu, kaže, oni iz Monitora i Vijesti. Rekao sam Plateu da je to vrlo ružno podmetanje, da se radi o obrazovanoj i uglednoj ženi, majci  dvoje djece i poznatom novinaru i istražitelju ratnih zločina kojem je zbog otkrića o deportacijama čak i bomba bačena na kuću. Mislim da sam ga ubijedio u ono šta je istina. Za to mi duguješ ručak”, našalio se ambasador Jukić.

“Nije mi teško zaključiti ko je iz Monitora i Vijesti u poziciji da razgovara sa njemačkim ambasadorom i ko je sposoban za tako bezočne laži”, rekoh.

Nakon što smo podsjetili na ovaj odlomak iz knjige Radončića, crnogorskoj javnosti bi trebalo da budu jasniji motivi famoznog antidiplomatskog ponašanja po kojem je ostao upamćen Plate.

Batina u rukama ”nezavisnih”

Ovom pirlikom treba podsjetiti da je izvjesni Saša Brajović, savjetnik za medije u ambasadi SAD u Podgorici, veoma blizak koncernu Vijesti, o čemu smo već pisali.

Takođe se pretpostavlja da je Rajnke svoj sud o slučaju ”napada na Otaševića” formirala pod uticajem propagande zamjenika glavnog i odgovornog urednika Dana Nikole Markovića, i njegove supruge diretktorice MANS-a Vanje Ćalović, koja važi za veoma omiljenu u stranim ambasdama, pogotovo u slučajevima podjele grantova.

Milka Tadić Mijović – prijatelj ambasadora

A kada uzmemo u obzir otvoreno navijanje za svetosavsku opoziciju u predizbornom periodu, prisne odnose Rajnke sa pokojnim liderom svetsoavskih stranaka mitropolitom Srpske crkve Amfilohijem, priče o ”Đukanovićevim tenkovima”, pritisak na slobodne medije, selektivno reagovanje na prijetnje i napade na novinare, jasno je pod čijim uticajem i na koji način, ne samo američka, već i većina stranih ambasada, formira svoje stavove o Crnoj Gori.

Stoga je pitanje koje se jasno nameće – da li će nova američka administracija na čelu sa izabranim predsjednikom Džozefom Bajdenom, prekinuti praksu da ambasadori ove zemlje budu batine u rukama sumnjivih medijskih i NVO krugova, čije proizvoljne i maliciozne tvrdnje uzimaju zdravo za gotovo bez imalo diplomatskog opreza i takta!?

Balša Knežević

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
E.k
14.12.2020-13:08 13:08

Uskoro ce nju Bajden da smeni ,akobogda ..

Jelena
14.12.2020-13:11 13:11

Ona polako da kupi prnje.Persona non grata , kući neka radi oko burgera!

Lijepa CG
14.12.2020-14:47 14:47

DA JE DAO BOG DA SMO DOMACICU ZAJEDNO SA BOZOVICEM ISTJERALI !! NEDAO NAM BOG VISE OVAKVIH NI U KOMSILUKU A KAMOLI U LIJEPU CRNU GORU DA DODJU!!!!

GRAĐANSKI
14.12.2020-19:11 19:11

Uljudno molim vas sa ovoga portala – kad pišete strana imena (pojedinaca, firmi, … – uopšte strana imena-nazive), prilkom njihovoga prvog spominjanja u tekstu, napišite ih u originalu a u zagradi kako se izgovaraju. Primjerice radi: Judy Rising Reinke (Džudi Rajzing Rajnke). Potom samo u originalu, zarad toga što je čitalac već gore “naučen” kako se izgovara. Dajte barem vaš portal neka edukuje ovi nežnaveni i nesretnji narod. Muka me fata kad na nekim drugim ovdašnjim portalima vidim ono (recimo): “Raša tudej” etc. Nemojte i vi, naglašavam, (samo) u tom dijelu – bit zastiđe Crne Gore! To je primitivizam skoro… Pročitaj više »

Aristos
15.12.2020-07:42 07:42
Reply to  GRAĐANSKI

U pravu ste. Strana imena bi se morala pisati u izvornom obliku. Ćirilica je ravnopravna latinici u CG, ali je smiješno koristiti je kada su u pitanju teme iz inostranstva. Imena ulica, trgova, isl. bi takođe morala biti na latinici jer se strani gosti ne bi mogli snaći sa ćirilicom. Uostalom, najstarije slovensko pismo je glagoljica – a ne ćirlica.

Dugokosa
07.01.2021-08:30 08:30

Tacno, od rijeci do rijeci. Ambasade su poklekle pod serviranim informacijama Tadic-Ivanovic-Calovic, ciji pioni su upjeli da Se infiltriraju u same operativne redove ambasada. Bajden, Olbrajt i Server ce odmah lepetnut ambasadorku. Ako je uporedimo sa velicinom poput Hojt Jia, ubjedljivo najgora ambasadorka.

Nermina
08.01.2021-11:47 11:47

Neka ide doma.Smeta nam oboma.

Andro
09.01.2021-08:45 08:45

SRAMNO , DA LI VI IMATE NESTO PAMETNIJE OD TOGA -DA JEDNU VEOMA OBRA:OVANU DAMU , NAZIVATE -HERCEGOVACKO GACE- DA LI JE BASA SESTRA, CERKA, ZENA CRNOGORSKO GACE ILI PACE. STO DIJELITE.SAVJETE.OVOM FASISTICKOM PORTALU. STAMNO STALNO SVADATE NAROD . BLIZI SU VAM TURCI , ARNAUTI SA KOSOVA KOJI SU NASE SVETINJE OTELI KOJI SU PROTJERALI CRNOGORCE SA KOSOVA I SADA LAJETE PROTIV SRBA.TIK TAK

”Puna podrška” SAD i EU nepotizmu i korupciji | Skala radio
23.01.2024-08:51 08:51

[…] To je bilo i očekivano s obzirom da informacije o društveno-političkim zbivanjima u Crnoj Gori Rajnke dobija direktno od sumnjivih paramedijskih i NVO krugova. O tome opširnije možete čitati na OVOM LINKU. […]