Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Povezanost, solidarnost i politički pragmatizam daju smisao regionalnoj saradnji

Besplatan roming je model za budućnost Balkana, a krenuli smo sa pripremama da se on omogući i sa Evropskom unijom, rekla je Bregu

Nisu birokratija i uobičajene aktivnosti ono što daje smisao regionalnoj saradnji. To su zajedništvo, solidarnost i politički pragmatizam. To je ono što mi pokušavamo ostvariti. Pokazati koliko je saradnja vrijedna u procesu u kojem učestvuju građani. Koristi saradnje se uvijek iznova dokazuju i to su uspijesi koje je Vijeće za regionalnu saradnju uspjelo iskoordinirati sa svim svojim učesnicima, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na Dubrovnik forum koji se održava danas.

„Prije deset dana, kao rezultat saradnje utemeljene na dobroj volji, ukinute su cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu, što je odmah olakšalo život onima koji putuju i posluju u regionu. Besplatan roming je model za budućnost Balkana, a krenuli smo sa pripremama da se on omogući i sa Evropskom unijom. To nije bio jedini poduhvat regiona tokom ove godine,“ dodala je Bregu.

Kako ističe, otvorene granice za osnovne robe i lijekove tokom pandemije, odnosno zeleni koridori, su primjer uspjeha regionalne saradnje.

Bregu je učestvovala na panelu „Evropska unija, Inicijativa tri mora Jadran-Baltik-Crno more i 17+ Kina: Kako podržati ekonomski rast i društveni razvoj Srednje i Istočne Evrope.

“Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi čini sastavni i suštinski element njenog društveno-ekonomskog napretka. Jugoistočna Evropa je zbog Covid-19 pretrpjela pad BDP-a od 5,7 posto. Prosječna nezaposlenost je 11 posto, dok je nivo nezaposlenosti u Evropskoj uniji 7,3 posto, a nezaposlenost mladih je 22,3 posto”, navela je Bregu.

Prema njenim riječima prosječni očekivani životni vijek je tri godine kraći od očekivanog životnog vijeka građana EU. Snadbijevanje energijom iz uglja čini 26 posto, a u nekim sučajevima čak i preko 50 posto.

„Ovo su teška i ne tako svijetla vremena i okolnosti u kojima pokušavamo raditi i donijeti neke pozitivne promjene. To je od presudne važnosti imajući u vidu odliv kvalifikovane radne snage i depopulaciju, čija je proječna stopa procjenjena na 6,7 na hiljadu u narednih 80 godina”, saopštila je Bregu.

Ističe da strategija Jugoistočna Evropa 2030. koju su prošlog mjeseca usvojile sve učesnice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, prva je sveobuhvatna strategija koja se bavi cijelim regionom Jugoistočne Evrope i obuhvata Zapadni Balkan, zemlje članice Evropske unije, kao i Tursku i Moldaviju.

“Osim toga, dvije ekonomije u ovom regionu su članice evrozone, a jedna je članica G-20. Takva geografska pokrivenost je sama po sebi snažna politička poruka. Njom se, u vrlo konkretnom smislu, još jednom potvrđuje činjenicu da se region posvetio zajedničkoj budućnosti, zasnovanoj na zajedničkim interesima i vrijednostima. Treba napomenuti i da je prema Svjetskoj banci BDP Jugoistočne Evrope 2019. godine dostigao neka dva biliona američkih dolara, što bi je svrstalo kao osmu po veličini ekonomiju u svijetu. Potencijal takvog jednog tržišta je ogroman,“ zaključila je Bregu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve