Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Bregu: Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište imaju široko priznanje i podršku

Bregu navodi da je ovo tek prvi korak; proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije

„Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) dobivaju široko priznanje i podršku, između ostalog i na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova i razvoja G7, gdje su lideri podržali dalji napredak regionalne saradnje kroz Zajedničko regionalno tržište, Zeleni plan i Berlinski proces,“ rekla je Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) na otvaranju današnjeg Prvog koordinacijskog sastanka donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta, Majlinda Bregu.

Kako ističe, cilj uvodnog koordinacijskog sastanka donatora je podizanje svijesti o ključnim reformama politika kako bi se ujedinili napori na ostvarivanju maksimalnih rezultata u ambicioznom vremenskom okviru od naredne četiri godine.

Bregu navodi da je ovo tek prvi korak; proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije.

„Provedba regionalnih aktivnosti predviđenih u okviru CRM agende za naredne četiri godine može donijeti i potrebe za dodatnim ulaganjima, imajući u vidu ambicioznost agende, ali i složenosti nekih sporazuma unutar nje. Drago mi je vidjeti da neki važni donatori upravo razvijaju svoje nove, srednjoročne strategije za Zapadni Balkan, u koje mogu blagovremeno uključiti prioritete i reforme koje proizlaze iz CRM-a. Dakle, vlade u regiji bi trebale predložiti konkretna ulaganja koja su potrebna da bi Jedinstveno tržište postalo stvarnost na ZB. Ponovo izražavamo našu potpunu spremnost da podržimo ZB6 u ovom pothvatu kroz našu ulogu općeg koordinatora CRM Agende i krovne regionalne organizacije zadužene za praćenje i izvještavanje o napretku CRM-a,“ dodala je Bregu.

Prema njenim riječima, nacionalni resursi nikada neće biti dovoljni za ekonomski oporavak regiona. Ekonomski i investicioni plan i ogromna podrška Evropske unije su dobrodošli, ali su za održiv razvoj, međutim, potrebni partneri i donatori.

Šef odjela u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Thomas Hagleitner i direktor Sekretarijata Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) Emir Đikić, pridružili su se Generalnoj sekretarki Bregu u uvodnim riječima, ponovo iskazujući podršku provedbi Zajedničkog regionalnog tržišta kao važnog koraka na putu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Na prvom Koordinacijskom sastanku donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta okupili su se ministri iz ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnici donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora, kao i zvaničnici CEFTA-e i predstavnici Evropske komisije koji su iskazali interes za potpuno učešće u ostvarivanju ciljeva CRM agende.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve