Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Brđanin: Abazović i Adžić vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, zatražiću odlaganje dok sud ne preispita nezakonitu odluku

Ukazao je na javnu izjavu Abazovića kojom on, prema mišljenju Brđanina, faktički potvrđuje da je svjesno izabrao nezakonit pristup zbog brzine jer je cijenio da zakonski postupak može potrajati

Nije postojao zakonski osnov za moju smjenu, kazao je danas smijenjeni diretkor Uprave policije Zoran Brđanin u intervjuu na TVCG. On je rekao i da je Vlada odlučila arbitrarno, kao i da su premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić vršili pritisak na njega da podnese ostavku.

“Zakonom je decidno propisano da je policija u svom radu politički i ideološki neutralna i da je operativno nezavisna. U slučaju mog razrješenja nije nastupio nijedan od tih razloga. Član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima je više nego jasan. Vlada je odlučila arbitrarno, a to nesumnjivo potvrđuje i činjenica da su premijer i ministar unutrašnjih poslova vršili pritisak na mene da bih dao ostavku na moj lični zahtjev, a kako to nisam uradio onda se ušlo u osmišljavanje izgovora koji bi poslužili kao opravdanje za moje razrješenje”, kazao je Brđanin.

“Abazović potvrdio da je svjesno izabrao nezakonit pristup”

Ukazao je na javnu izjavu Abazovića kojom on, prema mišljenju Brđanina, faktički potvrđuje da je svjesno izabrao nezakonit pristup zbog brzine jer je cijenio da zakonski postupak može potrajati.

“Ako ima potrebu neka objasni javnosti da li se tako gradi vladavina prava kršenjem zakona”, kazao je Brđanin.

“Zatražiću odlaganje razrješenja dok sud ne preispita ovu nezakonitu odluku”

Smatra da je činjenica da je njegovo razrješenje nezakonito.

“Ovo nije prejudiciranje bilo kakve sudske odluke, ono je notorna činjenica kako će se utvrditi da je moje razrješenje bilo nezakonito. Iskoristiću sva pravna sredstva za zaštitu mojih prava”, poručio je on.

Zatražiće, kako je rekao, odlaganje razrješenja odluke dok “sud ne preispita ovu nezakonitu odluku”.

“Vjerujem da je to jedino pravi način i da jedino takva sudska zaštita ima smisao”, istakao je on.

Najavio je da će, ukoliko bude potrebno, pokrenuti i parnični postupak.

“Očekujem i nadam se da će Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuti regresne tužbe protiv svih koji su donijeli odluku o mom nezakonitom razrješenju, kako njihove svjesne postupke ne bi plaćali građani ove zemlje”, naglasio je Brđanin.

“Naravno da osjećam odgovornost zbog hapšenja Kneževića”

Kazao je i da osjeća odgovornost zbog hapšenja njegovog pomoćnika Dejana Kneževića.

“Naravno da osjećam odgovornost jer se radi o mom bliskom saradniku u kojeg sam imao povjerenja”, dodao je on.

Kazao je da “snosi odgovornost za veliki, složeni sistem”.

“To je razlog zašto ne podnosim ostavku. Sistem čini preko 4000 zaposlenih ljudi kojim sam ja rukovodio. U tom okviru kod mene je pretegao balans u dijelu odgovornosti da se sačuva kredibilitet”, rekao je Brđanin.

Istakao je da na poziciju direktora UP nije došao zbog fotelje.

Podsjećamo, Vlada je danas razriješila Brđanina sa funkcije direktora Uprave policije, a za vršioca dužnosti imenovala Nikolu Terzića, dosadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Budva.

Brđanina je čestitao Terziću na postavljenju.

“Lično mu želim puno sreće i uspjeha u ovom teškom poslu koji ga očekuje”, dodao je on.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve