Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bramerc: U Crnoj Gori je bilo ratnih zločina

Novinarima je ispričao da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao da nije bilo ni oružanog sukoba.

Serž Bramerc izjavio je u Podgorici da kao tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud ne može da bude zadovoljan procesuiranjem odgovornih za ratne zločine u Crnoj Gori jer su, kako je rekao, mnoge donijete presude bile oslobađajuće.

„Kao tužilac ne možete biti zadovoljni takvim rezultatima. Jako mi je teško da komentarišem da li nisu dovoljno istraženi ili su postojali neki drugi problemi. Ali, više me zanimaju budući predmeti koji će se voditi u Crnoj Gori“, kazao je Bramerc, koji je tokom vikenda boravio u Podgorici.

Novinarima je ispričao da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao da nije bilo ni oružanog sukoba.

Zato ih, kaže, on uvijek podsjeća da su mnogi građani Crne Gore učestvovali u sukobu, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu.

„Takođe znamo da je logor Morinj, u kojem se dogodilo mnogo zločina, bio na teritoriji Crne Gore i da su zločini počinjeni i u Bukovici, da pomenem samo neke“, naveo je Bramerc, prenio je portal RTCG.

Rekao da je da je Crna Gora procesuirala, iako, kako je naglasio, ne vrlo uspješno, neka od tih krivičnih djela, ali i da dodatni postupci u budućnosti slijede.

Napomenuo je da njegova kancelarija ima vrlo dobru saradnju sa crnogorskim državnim tužilaštvom i da su prošle godine predali dosije s više od 15 osumnjičenih, državljana Crne Gore koji su tokom rata počinili zločine u Bosni i Hercegovini.

„Mnoge od tih osoba osumnjičene su za stravične zločine seksualnog nasilja, uključujući seksualno ropstvo, silovanje, mučenje, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja, dok su neki osumnjičeni za mučenja i pogubljenja civila“, naveo je Bramerc i dodao: „Vidjećemo šta će Državno tužilaštvo uraditi sa ovim materijalom, kako će se sprovoditi istrage i kako će biti moguća krivična gonjenja“.

On je poručio da su spremni da pruže svu potrebnu podršku u vezi sa tim materijalima, ali, kako je dodao, podršku moraju pružiti i vlasti Crne Gore i tužioci iz drugih zemalja regiona.

IzvorTanjug

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
05.07.2021-22:31 22:31

Dali se neke cetnicke vojvode koje danas zive u Crnoj Gori i ponose se sa tim titulama imalo trzaju na ovakve izjave gospodina Bramerca.