Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović – Veber: Reforme treba da znače unapređenje a ne nazadovanje na putu EU integracija

Brajović je istakao važnost saradnje sa ambasadom Njemačke, posebno ističući podršku te zemlje na putu Crne Gore ka EU i NATO

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović susreo se sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom. Na sastanku je razgovarano o društveno-političkim procesima u Crnoj Gori sa posebnim naglaskom na određena zakonska rješenja koja su važna za dalji integracioni put Crne Gore. Sastanku je, ispred Socijaldemokrata, prisustvovao i poslanik Boris Mugoša, saopšteno je iz SD-a.

Brajović je istakao važnost saradnje sa ambasadom Njemačke, posebno ističući podršku te zemlje na putu Crne Gore ka EU i NATO. Brajović je iskoristio priliku da ambasadora Vebera upozna sa svim tačkama sporenja između vlasti i opozicije i stavovima Socijaldemokrata po tim pitanjima, među kojima su izmjene zakona o tužilaštvu, državnim službenicima i namještenicima, sve veće društvene podjele u državi, revanšizma u javnom sektoru, teokratizacije Crne Gore i urušavanja njenog građanskog, multietničkog i sekularnog karaktera, tenzija i miješanja spoljnih faktora u susret lokalnim izborima u Nikšiću, problematičnim kadrovskim rješenjima posebno u bezbjednosnom sektoru koja mogu ozbiljno ugroziti našu poziciju u NATO-u.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog izuzetno kompleksne epidemiološke situacije u državi.

“Crna Gora nažalost još uvijek nije nabavila niti jednu vakcinu protiv novog koronavirusa”. istakao je Brajović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je ukazao na nedovoljnu transparentnost u mnogim aktivnostima nove većine, nedostatak istinskog i inkluzivnog dijaloga, odsustvo javnih rasprava povodom veoma osjetljivih i sistemskih zakonskih rješenja, predlaganje zakona bez mišljenja Evropske komisije, Venecijanske komisije, raznih strukovnih udruženja, odbijanje nekoliko inicijativa za saslušanja u Parlamentu povodom izuzetno važnih tema.

Brajović i Veber su se saglasili o neophodnosti dijaloga svih političkih subjekata u Crnoj Gori, posebno u Parlamentu, postizanja kompromisa oko evropskih vrijednosti, kao i oko toga da politički subjekti, kako vlasti tako i opozicije, moraju pokazati odgovornost i doprinijeti poštovanju mjera u borbi protiv epidemije.

Posebno su istakli potrebu napredovanja u reformama kada je u pitanju vladavina prava, koje treba da znače unapređenje a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa. U tom smislu su istakli da je potreban sveobuhvatan proces konsultacija sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim subjektima prilikom pripreme zakonodavstva u oblasti sudstva i tužilaštva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve