Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović: Ukoliko želimo stabilnu Evropu, proces proširenja mora biti odlučnije nastavljen

U svom obraćanju Stalnom odboru, Brajović je istakao da  ukoliko zaista želimo stabilnu, mirnu i prosperitetnu Evropu, onda proces proširenja mora biti odlučnije nastavljen, sve dok i preostale države jugoistoka Evrope ne budu dio evropske zajednice

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović predvodi delegaciju koja učestvuje na 28. godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) u Luksemburgu. Tema zasijedanja je “Uloga parlamenata u unaprjeđivanju održivog razvoja radi promovisanja bezbijednosti”.

Ivan Brajović

U svom obraćanju Stalnom odboru, Brajović je istakao da  ukoliko zaista želimo stabilnu, mirnu i prosperitetnu Evropu, onda proces proširenja mora biti odlučnije nastavljen, sve dok i preostale države jugoistoka Evrope ne budu dio evropske zajednice.

On je takođe rekao da je Crna Gora posvećenošću reformama jasno dokazala da je dio evropskog sistema vrijednosti, a da su naši stvarni rezultati, liderstvo u integracionom procesu relaksiraju priče o rokovima za članstvo.

“Nije potrebno da vama posebno objašnjavam odakle smo krenuli prije 13 godina i kakve smo izazove savladali, jer su Parlamentarna skupština OEBS-a i OEBS sa nama prošli cijeli taj put. Zato želimo da naši građani osjete jasnu evropsku perspektivu, da vidimo da je ovaj proces, zasnovan na principu regate, kredibilan”, istakao je on.

Brajović je rekao da je neupitna volja vlasti u Crnoj Gori da se učine još snažniji reformski iskoraci, uz jasnu svijest o tome šta očekuju crnogorski građani.

“Ta očekivanja su u potpunosti razumljiva”, rekao je predsjednik Skupštine, dodajući da su oni ti koji u kontinuitetu, povjerenjem koje ukazuju aktuelnoj parlamentarnoj većini, daju legitimitet svemu što radimo. Upravo njima, kaže on, dugujemo izvjesnu budućnost građana Evropske unije.

Tokom zvaničnog susreta sa predsjednikom Parlamenta Luksemburga Fernandom Etgenom bilo je riječi o nastavku jačanja parlamentarne saradnje Crne Gore i Luksemburga, kao važnog segmenta bilateralnih odnosa u cjelini.

Brajović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Luksemburga NATO i evropskom putu Crne Gore i izrazio očekivanje još snažnije podrške članstvu Crne Gore u Evropsku uniju. Predsjednik Etgen je rekao da je crnogorska dijaspora u Luksemburgu dobro integrisana, kao i da se na Crnu Goru gleda kao pozitivan primjer države koja još uvijek nije članica Evropske unije. On je pohvalio dobrosusjedsku politiku Crne Gore, istakavši da je za ekonomsku i socijalnu stabilnost malih zemalja kakve su i Crna Gora i Luksemburg, važna regionalna saradnja.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik parlamenta Luksemburga je između ostalog rekao da se raduje što će uskoro posjetiti Crnu Goru kako bi se bolje upoznao sa izgledima kada će Crna Gora da ispuni sve ono što se od nje očekuje na evropskom putu:

„ Ubijeđen sam da Crna Gora sprovodi sve demokratske aktivnosti kako bi uskoro mogla da postane punopravna članica Evropske unije – rekao je predsjednik Parlamenta Luksemburga.

Parlamentarna skupština OEBS-a

Brajović se sreo i sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, koji je potvrdio da je budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji i da on lično u to vjeruje.

“Mi smo potrebni vama, a i vi nama“, rekao je premijer Luksemburga, istakavši da je Crna Gora očigledno postigla veliki napredak.

Brajović se obratio i učesnicima Grupe za podršku Putu svile, čiji je Crna Gora jedan od osnivača, a čini je 25 država:

“Ovdje nas upravo i okuplja snaženje političkih, ekonomskih i kulturnih veza bogatog evroazijskog prostora i prilika da zajedno učinimo da ovo područje dostigne svoj puni potencijal kroz povezivanje zemalja OEBS-a koje svojim geografskim položajem i istorijskim vezama tvore drevni trgovački pravac Puta svile”, rekao je između ostalog Brajović.

Tokom boravka u Luksemburgu delegacija Skupštine Crne Gore će se sastati sa zvaničnicima PS OEBS, kao i sa predstavnicima udruženja crnogorske dijaspore.

U delegaciji Skupštine Crne Gore nalaze se i poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve