Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović obratio se danas u Beogradu na Generalnoj debati Interparlamentrane unije (IPU) na temu  „Jačanje međunarodnog prava: parlamentarne uloge i mehanizmi, kao i doprinos regionalnoj saradnji“.

Foto: IPU

Tokom izlaganja predsjednik Brajović je istakao da se pravac koji je naša zemlja trasirala u proteklih 13 godina od obnove državnosti, zasniva upravo na vrijednostima solidarnosti, dijaloga, poštovanja različitosti koje čine najveće bogatstvo građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore.

“Kroz redovan skupštinski rad i intenzivniju komunikaciji sa građanima Skupština Crne Gore aktivno učestvuje u jačanju demokratskih procesa i stvaranju boljeg političkog i društveno-ekonomskog ambijenta. Posljednjih godina ocijenjeni smo kaonajotvoreniji parlament u regionu, čemu je doprinijela neprekidna komunikacija sa građanima, medijima, civilnim društvom i  međunarodnim partnerima”, naglasio je Brajović i podsjetio da je Skupština Crne Gore, prepoznajući neophodnost uspostavljanja dijaloga i saradnje u regionu, još 2004. formirala Cetinjski parlamentarni forum, kao jednu od prvih regionalnih parlamentarnih inicijativa na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o značaju rada parlamenata, Brajović je rekao da jačanjem uloge parlamenta jača glas i volja naših građana u međunarodnim odnosima.

Foto: IPU

“Kao izabrano tijelo koje predstavlja sve strukture društva, parlament ima jedinstvenu odgovornost da dijalogom i kompromisom usklađuje interese i očekivanja različitih grupa. Ima zadatak da prilagođava zakone potrebama društva u novim okolnostima, da kontroliše aktivnosti vlada i međunarodnih organizacija i tako da svoj doprinos riješavanju izazova na međunarodnoj sceni”, istakao je Brajović.

On je rekao da razgovori poslanika na skupovima, kao što je Interparlamentarni forum, pokazuju da izazovi koji nam predstoje nisu više samo nacionalni, već sve više poprimaju regionalni ili međunarodni karakter i da zato ne treba potcenjivati prilike da zajedno kroz otvoren i konstruktivan dijalog nađemo odgovore vodeći računa da sačuvamo kulturnu i tradicionalnu osobenost naših država.

” Zato mi danas imamo obavezu da se međusobno podržavamo i trudimo da nas ujedinjuju dobre namjere i želja za siguran i prosperitetan život naših građana. Crna Gora zna da je članstvo svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji siguran način da ostvarimo društvene, ekonomske i političke ciljeve koje naši građani žele i zaslužuju”, zaključio je u svom izlaganju predsjednik Skupštine Crne Gore.

Foto: IPU

Predsjednik Skupštine se sastao i sa predsjednicom Interparlamentarne unije Gabrielom Kuevas Baron. Sagovornici su se saglasili da je prisustvo preko 150 delegacija sa svih kontinenata, uz učešće preko 70 predsjednika parlamenata i 140 parlamentarnih delegacija, odlična prilika za širenje i jačanje kako parlamentarne saradnje, tako i sveukupnih odnosadržava članica. Ocijenjeno je da su ti susreti značajni za promociju demokratije, parlamentarnizma, dijaloga i saradnje, naročito u mladim demokratijama.

Predsjednica Baron je naglasila da će IPU u narednom periodu svojim novim aktivnostima nastojati da intenzivnije saradjuje sa  parlamentima, naročito u jačanju institucije parlamenta, promociji rodne ravnopravnosti i osnaživanju mladih.

Predsjednik Brajović se sastao i sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanomuz ocjenu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dvije države. Sagovornici su se saglasili da Crnu Goru i Sloveniju karakteriše zajednička istorija, bliskost dva naroda i činjenica da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima.

Zasijedanje IPU je bila prilika i za susret sa predsjednikom Parlamenta Narodne Demokratske Republike Alžir Slimane Chenine, sa kojim je bilo riječi o mogućnostima razvoja parlamentarne i drugih oblika sararadnje. Razgovarano je o formiranju grupa prijateljstva, kao osnovi za dalji rad dva parlamenta.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvopreko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve