Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Brajović: Prisustvo posmatrača OEBS-a znak solidarnosti i posvećenosti Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore primio danas potpredsjednicu Parlamentarne skupštine OEBS-a i Specijalnu koordinatorku za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas potpredsjednicu Parlamentarne skupštine OEBS-a i Specijalnu koordinatorku za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori Margaretu Cederfelt. Brajović istakao je zadovoljstvo zbog prisustva posmatrača OEBS-a, što je još jedna potvrda partnerske saradnje sa Crnom Gorom.

On je naglasio da je ova organizacija još i prije referenduma o obnovi nezavisnosti podržavala demokratske procese i modernizaciju Crne Gore, naročito razvijajući sadržajnu saradnju sa Skupštinom Crne Gore. Istakao je da je parlamentarna većina u ovom mandatu intenzivno radila na unaprjeđenju izbornih zakona sa ciljem stvaranja što boljeg izbornog ambijenta, ali da nažalost u tome nije imala podršku opozicionih partija, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Prilično je čudno da opozicione partije koje imaju primjedbe na izborne zakone, ne žele da glasaju za njihovo unaprjeđenje, kojima bi se otklonile te zamjerke. Jedino objašnjenje vidim u tome da im je potreban alibi da nakon izbornog poraza kažu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za slobodne i fer izbore”, naglasio je Brajović.

On je istakao uvjerenje da će i ovog puta građani dati punu podršku multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj, demokratskoj Crnoj Gori koja poštuje i baštini različitosti, koja je dobar susjed, pouzdan saveznik u Sjevernoatlantskoj alijansi i prva sljedeća članica Evropske unije. Ukazao je da ne bi bilo iznenađenje da opozicija pokuša da uz već poznate i pripremljene scenarije ugrozi regularnost izbornog procesa i manipulativnim radnjama opravda svoje loše izborne rezultate. Nesvakidašnje je i neprimjereno uključivanje srpske crkve u izbore u Crnoj Gori, koji ovom dijelu opozicije u kontinuitetu daju podršku, remeteći tako građanski sklad i slobodno izražavanje izborne volje građana.

Cederfelt je zahvalila je Brajoviću na pozivu i istakla da je ovo prva posmatračka misija Parlamentarne skupštine nakon epidemije izazvane koronavirusom. Kazala je da je prisustvo međunarodnih posmatrača znak solidarnosti, kojim još jednom pokazuju posvećenost Crnoj Gori i njenim građanima.

Izbori 30. avgusta važni su, dodaje, ne samo za razvoj Crne Gore i ispunjenje njenih vanjskopolitičkih ciljeva, već je prisustvo međunarodnih posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope iz blokade izazvane koronavirusom.

“Kao posmatrači, radujemo se što ćemo i ovaj put biti u prilici da vidimo kako Crna Gora radi na obezbjeđivanju sprovođenja izbora u skladu sa preporukama OEBS-a, uz istovremenu zaštitu javnog zdravlja”, istakla je Cederfelt.

Na sastanku je razgovarano o inoviranom izbornom zakonodavstvu, uticaju koronavirusa na sprovođenje političkih kampanja i uslovima u kojima će se sprovesti izborni proces.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve