Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Brajović: Primjer smo sklada nacija, vjera i kultura

Mi smo evropska država koja nastoji da živi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika jedan su od stubova naše vanjske politike

Crna Gora je primjer sklada nacija, vjera i kultura i najagilniji je promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unij, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović otvarajući Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana.

“Mi smo evropska država koja nastoji da živi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika jedan su od stubova naše vanjske politike. U tome možemo bez ustezanja reći da postižemo stalne uspjehe koji se ogledaju u vrlo dobrim odnosima sa susjedima i širim okruženjem. I to je dio crnogorske tradicije, koji je podudaran sa vrijednostima ujedinjene Evrope”, istakao je Brajović.

Imajući u vidu ključnu ulogu koju nacionalni parlamenti imaju za demokratske procese u državama koje žele u Evropsku uniju, kao i onima koje su već u Uniji, predsjednik Skupštine je rekao da je stoga namjera da formiranjem mreže mladih parlamentaraca, učinimo korak ka boljem međusobnom razumjevanju i jačanju povjerenja.

“S obzirom da je riječ o procesima koji treba da obezbijede dugoročnu stabilnost i prosperitetan sveukupni razvoj, otuda naše opredjeljenje da pažnju usmjerimo ka izgradnji kontakata i mreže između mladih koleginica i kolega. Naravno, na to je uticala i činjenica da četvrtinu aktuelnog saziva crnogorske Skupštine čine upravo poslanice i poslanici koji imaju četrdeset i manje godina”, podsjetio je Brajović.

On je takođe rekao da nam predstoji niz mjera čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg ambijenta za još snažniji ekonomski razvoj i potvrdimo status države najbliže članstvu u Evropskoj uniji.

“Novija istorija i prilike na Zapadnom Balkanu naše savladavanje napora čine izazovnijim, a sami put zahtjevnijim. Uvažavamo i istinski prihvatamo kao dodatnu vrijednost sve ono što je potrebno da učinimo kao buduća članica Unije. Ipak, svoju evropsku tradiciju smatramo jedinstvenim i vrijednim doprinosom, koji ćemo unijeti u zajednički život Unije”, zaključio je Brajović.

Na konferenciji su bili i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve