Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović: Parlamentarna saradnja CG i Andore u stalnom usponu

Parlamentarna saradnja, kao veoma važan dio sveukupnih odnosa Crne Gore i Andore je u stalnom usponu, što nam otvara brojne mogućnosti za razmjenu znanja i iskustava, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na kraju posjete Knjaževini Andori na poziv predsjednika Generalnog savjeta ove države Visensa Mateua Zamore.

“Sa Andorom kao i drugim državama koje imaju manje od milion stanovnika sarađujemo i u okviru Konferencije malih evropskih država. Sastao sam se i sa premijerom kao i ministrima vanjskih poslova i ekonomije, sa kojima sam razmijenio mišljenja o političkim prioritetima obje zemlje, kao i prilikama za ekonomsku saradnju. Crna Gora ide ka članstvu, dok Andora gradi svoj specijalni odnos sa Evropskom unijom u skladu sa svojim potrebama i ciljevima”, kazao je Brajović.

Istakao je da Andora pokazuje iskrenu spremnost da svoje resurse stavi na raspolaganje za podršku razvoju turizma u našoj zemlji, posebno zimskog u kojem postoji nedovoljna iskorišćenost u odnosu na prirodne potencijale.

Podsjetio je da se u Andori održava svjetski kup, a titulu jedne od najprestižnijih skijaških i turističkih destinacija je postigla u relativno kratkom roku.

“Andora ima odlične projekte u oblasti održivog razvoja, čiju bi primjenljivost naša zemlja trebalo da razmotri”, dodao je predsjednik parlamenta.

Brajović se sastao sa premijerom Antoniom Martijem, ministarkom vanjskih poslova Mariom Ubah Font, kao i ministrom ekonomije Gilbertom Sabojom Sunjeom.

Zvaničnici Andore su čestitali Crnoj Gori na postignutim uspjesima od obnove državnosti 2006, mudroj državnoj politici i ostvarivanju ciljeva među kojima su članstvo u NATO i dinamičan tok pregovora o članstvu u EU.

Sagovornici su se saglasili da male zemlje po površini i broju stanovnika imaju obavezu da čine dodatne napore u svom razvoju, kao i da ostvaruju saradnju koja može predstavljati primjer u Evropi.

Korak na tom putu predstavljaće i olimpijada sportista malih evropskih zemalja, kao i susret privrednika koji će biti održani krajem maja u Crnoj Gori.

Brajović je izrazio zahvalnost Andori na priznanju Crne Gore samo 13 dana nakon obnove državnosti, kao i redovnom učešću predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Andore u Ljetnjoj školi za mlade diplomate u našoj zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve