Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović-Pahor: Ojačati ekonomsku saradnju Crne Gore i Slovenije

Na sastanku, koji je održan u Skupštini Crne Gore, zajednički je konstatovano da je kontinuirani politički dijalog dokaz tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije države, koji su dodatno produbljeni partnerstvom u NATO savezu

Odlične političke odnose između Crne Gore i Slovenije treba staviti u svrhu intenzivnije ekonomske saradnje, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Slovenije Boruta Pahora.

Na sastanku, koji je održan u Skupštini Crne Gore, zajednički je konstatovano da je kontinuirani politički dijalog dokaz tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije države, koji su dodatno produbljeni partnerstvom u NATO savezu.

Brajović je zahvalio predsjedniku Pahoru na snažnoj podršci Slovenije u pregovaračkom procesu evropske integracije Crne Gore, naglasivši značaj partnerstva sa državama koje najbolje razumiju prilike na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Skupštine je istakao očekivanje da će Crna Gora i u narednom mandatu imati podršku slovenačkih predstavnika u Evropskom parlamentu. On je naglasio da dijeli više puta Pahorov javno iskazan stav da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za cijelu Evropu.

Na tom putu, istakao je Brajović, očekujemo da uspjeh svake zemlje i dinamika njenog pridruživanja zavisi isključivo od njenih postignuća, a put ka Evropskoj uniji važan je koliko i članstvo.

Predsjednik Slovenije je posebno akcentovao ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija, imajući u vidu važnost efikasnog usvajanja zakona neophodnih za ispunjavanje kriterijuma za članstvo.

“Parlament je mjesto koje okuplja sve predstavnike građana, bilo da su iz vlasti ili opozicije, a proces integracije u Evropsku uniju treba da bude kohezioni faktor svih političkih strana, ukoliko se iskreno zalažu za članstvo Crne Gore u Evropsku uniju”,  istakao je predsjednik Republike Slovenije.

Pahor je rekao da Slovenija Crnu Goru doživljava kao iskrenog prijatelja, kao što i Crna Gora ima prijatelje u Evropskoj uniji i Sloveniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve