Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Brajović: Opozicija i dalje pokazuje političku nezrelost

Naše opozicione kolege još uvijek pokazuju nespremnost, u nekim slučajevima političku nezrelost i nerazumijevanje da biti član parlamenta znači preuzeti odgovornost za pruženo povjerenje građana

U radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva od početka aktivno učestvuju predstavnici vladajuće koalicije, civilnog sektora i akademske zajednice, dok opozicija često mijenja pristup od učešća, bojkota do nove pojave – pasivnog prisustva Odboru.

Ivan Brajović

“Naše opozicione kolege još uvijek pokazuju nespremnost, u nekim slučajevima političku nezrelost i nerazumijevanje da biti član parlamenta znači preuzeti odgovornost za pruženo povjerenje građana”, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović tokom redovnog godišnjeg okupljanja za rezidentne ambasadore.

Brajović je kazao da je Skupština u susret izbornoj godini uspjela da dijalogom i kompromisom da institucionalni okvir usklađivanju različitih interesa političkih parlamentarnih aktera.

“Iako smo očekivali aktivniji i odgovorniji pristup opozicije, nažalost, to nije bio slučaj”,istakao je Brajović.

Kako je naglasio, dalja demokratizacija crnogorskog društva i proces pristupanja EU zahtijevaju konstruktivniju ulogu opozicije i njihovu spremnost za dijalogom i pronalaženjem rješenja.

“Kako sve parlamentarne partije podržavaju članstvo Crne Gore u EU to mora biti okosnica našeg djelovanja”, ocijenio je Brajović.

Crna Gora je, dodaje, period od obnove državnosti posvetila kreiranju institucija sistema.

“Istrajavali smo u primjeni evropskih principa, po modelu najrazvijenijih demokratija. Sada, u ovoj fazi evropske integracije, sa otvorenih 32 poglavlja, okolnosti i izazovi su promijenjeni. Mjerljive rezultate koje moramo imati i za koje smo odgovorni, dijelom ugrožavaju zakonska rješenja koja su rezultat prethodnih kompromisa i koja je opozicija tada podržala, a sada ih koristi za ugrožavanje funkcionisanja državnog aparata”, kazao je Brajović.

Ističe da snažna institucija traži kvalitetnu i dobro obučenu stručnu službu.

“Stoga smo razradili strategiju daljeg usavršavanja zaposlenih, u zemlji i inostranstvu. Sve je to imalo pozitivnog uticaja na značajno povećanje broja kontrolnih i konsultativnih saslušanja za blizu 40 procenata. U želji da zaštitimo i regulišemo prava i položaj poslanika, zajedničkim naporima vlasti i opozicije, donijeli smo zaključke koji se tiču dodatnog preciziranja pitanja imuniteta poslanika. Skupština je završila još jednu obavezu, usvajajući izmjene Etičkog kodeksa”, podsjeća Brajović.

Podrška afirmaciji žena je kontinuitet vlasti i rezultirala je najvećim brojem poslanica u istoriji crnogorskog višepartijskog parlamentarizma, tako da danas od ukupno 81-og poslaničkog mjesta imamo 24 poslanice u 26. sazivu.

Skupština Crne Gore je, navodi Brajović, i u ovoj godini nastavila da pokreće aktuelne teme od društvenog značaja, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

“Što se tiče daljih planova sa ciljem dodatnog jačanja transparentnosti, otvorenosti i efikasnosti u radu, zadovoljstvo mi je da vas informišem da Skupština trenutno priprema digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, stvaranjem „e-parlamenta“, naveo je Brajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve