Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Brajović: Ne gradi se građanska Crna Gora sa onim strukturama koje od svog osnivanja čine da je ne bude

Brajović je kazao da je situacija u Crnoj Gori, nakon nešto više od godinu dana od parlamentarnih izbora, alarmantna i krajnje zabrinjavajuća

Politička kriza u Crnoj Gori je dostigla vrhunac, pa danas imamo Vladu koja je, od prvobitne podrške 41 poslanika, pa nakon toga podrške 14 poslanika, spala na podršku 3 poslanika GP URA. Takvo stanje je, vjerujem, nezabilježeno u svijetu, ocijenio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Ulcinja.

– Mi smatramo da je nužno što skorije otpočeti dijalog kako bi Crna Gora izašla iz ove krize, kako u narednu godinu ne bismo ušli sa Vladom koja nema podršku i Parlamentom koji je nefunkcionalan. Svima koji tvrde da se zalažu za građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru mora biti jasno da se ona ne gradi sa onim strukturama koje je konstantno negiraju i od svog osnivanja čine da je ne bude – poručio je on.

Brajović je kazao da je situacija u Crnoj Gori, nakon nešto više od godinu dana od parlamentarnih izbora, alarmantna i krajnje zabrinjavajuća.

– Mi danas imamo Vladu koja nema podršku u Parlamentu, što je još gore ta Vlada nema nikakve rezultate za ovih godinu dana, a takođe imamo i Parlament koji je blokiran i koji ne može da usvoji nijedan važniji akt jer ne postoji većina koja bi ga izglasala. Nezabilježeno je u svijetu, u parlamentarnoj praksi, da više od polovine poslanika parlamentarne većine bojkotuje sjednice Parlamenta. Takvo stanje je neodrživo i veoma štetno po Crnu Goru – rekao je Brajović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović poručio je da su građanima prije 30. avgusta, pa i prije formiranja nove Vlade Zdravka Krivokapića, obećavane kule i gradovi, preporod države, a da su građani ustvari dobili totalni haos, nedostatak rezultata nove vlasti i lošiji životni standard, posebno najugroženije kategorije stanovništva.

– Nakon godinu dana ekonomskog propadanja, gdje smo na mjesečnom nivou gubili po oko 1000 radnih mjesta, počeli su da nas zasipaju neodrživim i nerealnim obećanjima o navodnom povećanja zarada, kao da im je neko smetao da to do sad realizuju. Naprotiv. Nijesu učinili ništa da spriječe smanjenje zaposlenosti za čak 18 hiljada lica od početka rada ove vlade, baš kao ni divljanje cijena osnovnih životnih namirnica koje su porasle do 70%. Očigledno je da aktuelna vlada nema kapaciteta da se nosi sa odgovornošću koju ista podrazumijeva, pa smo umjesto reformi vidjeli klasični revanšizam i dovođenje sebi podobnih, civilizacijski i ideološki veoma spornih kadrova na odgovorna mjesta – rekao je Šehović.

Predsjednik OO Socijaldemokrata Ulcinja Ćazim Hodžić izrazio je nezadovoljstvo radom aktuelne Vlade i položajem manjinskih naroda u njoj.

– Nažalost mi danas imamo gotovo jednonacionalnu i jednovjersku Vladu bez predstavnika manjinskih naroda u njoj. Smatram da to nikako ne doprinosi multinacionalnom i multivjerskom skladu, kao ni građanskom karakteru Crne Gore. Ulcinjani su uvijek bili i biće lojalni svojoj državi Crnoj Gori – rekao je Hodžić.

On je konstatovao da u ovoj opštini relativno brzo slijede lokalni izbori, ističući da očekuje dobar rezultat Socijaldemokrata na tim izborima.

– Mi smo, kao dio lokalne vlasti, koliko god smo imali mogućnosti, učinili sve da se u Ulcinju živi bolje. Mogu reći da sam ponosan na naše predstavnike u lokalnoj vlasti i da je napredak u onim resorima koje su vodili kadrovi Socijaldemokrata u Ulcinju jasno vidljiv. Uvjeren sam da će to u najvećoj mjeri doprinijeti da naš rezultat na predstojećim lokalnim izborima bude veoma dobar – rekao je Hodžić.

Na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Ulcinja, koja je organizovana u susret predstojećem Kongresu partije, izabrani su delegati i kandidati za članove novog saziva Glavnog odbora. Sjednici su prisustvovali i portparol SD-a Nikola Zirojević, kao i funkcioneri partije Marko Rakočević, Danilo Orlandić i Nusret Canović. Nakon odluke predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića da se na predstojećem Kongresu neće kandidovati za novi mandat, Odbor Socijaldemokrata Ulcinja je jednoglasno odlučio da za novog predsjednika partije predloži aktuelnog potpredsjednika Damira Šehovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve