Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović: Država se brani srcem i časnim postupanjem, a to nije kleti svoj narod

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, rekao je da sam Bar smisleno, dostojanstveno i pragmatično govori o sebi kroz vjekove svojim trajanjem i suživotom vjera, nacija i kultura

Država se brani srcem i časnim postupanjem, a to nije kleti svoj narod, brata i kuma. Bar je uvijek bio oaza za pristojne, civilizovane ljude kojima je Crna Gora u srcu, a socijaldemokratija u duši. Socijaldemokrate Crne Gore mogu da kažu da su najgrađanskija partija u Crnoj Gori. Ovo su poruke sa predizborne konvencije Socijaldemokrata Bara, u susret predstojećim parlamentarnim izborima.

foto SD

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, rekao je da sam Bar smisleno, dostojanstveno i pragmatično govori o sebi kroz vjekove svojim trajanjem i suživotom vjera, nacija i kultura.

“Kada je more kidisalo na Bar, on se povukao na podrumijske krše i litice. Taj pakt planine i mora traje već vjekovima, a grad i dalje istrajava na podrumijskim poljima i liticama, kao stari albatros i gleda kako mu ljudi, dobronamjerni i zlonamjerni, kradu slavu, ali zna da vječnost ne pripada prolaznima, nego vjekovima i zato je Bar neprolazan”, rekao je on.

Brajović je izjavio i da nije mudro govoriti u Baru o vjeri i duhovnosti.

“U gradu svetog Vladimira, koji nije pio mudrost sa zdenca pravoslavlja i katoličanstva, već ljudskosti i hrabrosti. Sudbina ga je nagnala da sa Kosarom napiše najljepšu južnoslovensku, a barsku priču i bajku. Sve ostalo je postalo legenda od koje živimo i mi na početku 21. vijeka, milenijum poslije. Uzalud prisvajaju svetog Vladimira i dižu hramove, njegova moć nije u kultu, već u žrtvi za svoj narod i za svoju porodicu, za vječnost viševjerja, višenacionalnosti i višekulturalnosti koji nemaju kraj, kao što ga nema ni Bar. I nek znaju da se država brani srcem, čiji damari u svakom časnom Socijaldemokrati biju za svaki pedalj ove zemlje i svaku kap ovoga mora i svaki zrak ovoga sunca“, istakao je on.

Brajović je kazao da je Bar bio i ostao tvrdi temelj socijaldemokratije 30 godina, te da je Bar kolijevka modernog crnogorskog višepartizma i demokratije jer je, zahvaljujući upravo Socijaldemokratama, Bar učio kako se plemenito i mudro treba ponašati i u opoziciji, i u poziciji.

“Socijaldemokrate Bara i Crne Gore nikad neće dozvoliti da narod izgubi povjerenje u nas, jer svoje mjesto na političkom nebu shvatamo kao obavezu i dužnost da svim našim simpatizerima i članovima i svim građankama i građanima Crne Gore obezbijedimo spokojnu egzistenciju i dostojanstveno mjesto pod suncem, koje ponajviše grije ovaj grad u ovom dijelu Evrope”, rekao je on.

Brajović je istakao da više nema zastajanja, te da Socijaldemokrate časno, dostojanstveno i dosljedno moraju naprijed.

“Časno je na kamen odgovoriti hljebom, časno je oprostiti, ali zapamtiti. Časno je drugačije misliti, ali nije časno kleti svoj narod,svog brata, svoga kuma. 30. avgusta počinje nova era, era stabilnosti i era ulaska Crne Gore u Evropsku uniju. Istorijska era koju mala, a velika Crna Gora vodi i ta era je vodi u naručje razvijenih zemalja Evrope. Tim putem ostvarujemo san Crnogoraca kroz vjekove, koji su odavno vidjeli kuda vodi naš put. Da naš put nije nazad, nego samo naprijed”, zaključio je Brajović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata,  Damir Šehović, rekao je da su se Socijaldemokrate u Baru uvijek osjećale kao svoji na svome, te da je Bar uvijek bio oaza za pristojne, civilizovane ljude kojima je Crna Gora u srcu, a socijaldemokratija u duši.

“Pred nama su izbori na kojima se vodi odlučujuća bitka za samosvjesnu, građansku Crnu Goru, a nama basta da podignemo glas u odbrani baš takve, građanske Crne Gore, jer za sebe možemo reći da smo najgrađanskija partija u Crnoj Gori“, rekao je on.

Šehović je istakao da je Crna Gora danas ponovo na raskrsnici, sa koje jedan put vodi u prošlost, u devedesete, u vrijeme kojeg se svi nerado sjećaju, dok drugi put vodi naprijed u budućnost, u društvo razvijenih evropskih naroda i država.

“2016. godine su Crnu Goru pokušali da izdaju crnogorskim glasovima, a Socijaldemokrate Crne Gore trebaju da budu pononosne na činjenicu što su upravo takav naum spriječili. Nažalost, po ikonografiji koja je bila prisutna na pojedinim gradskim trgovima, u susret parlamentarnim izborima, shvatili smo da ni 2016. godine nijesmo do kraja ispričali tu priču. Zbog toga sam i konstatovao da 2020. godine, na izborima koji će se održati 30. avgusta, moramo da dovršimo ono što smo u oktobru 2016. godine započeli, a to je da se izborimo za Crnu Goru građanskog karaktera, u kojoj su svi građani prvog reda, u kojoj nikome nije tijesno, nezavisno od toga kako se zove i na koji način se bogu moli“, zaključio je on.

Potpredsjednik Socijaldemokrata i predsjednik OO SD Bar, Mićo Orlandić, posebno je istakao veliki doprinos koji ideji socijaldemokratije u Baru i u Crnoj Gori daju privrednici, članovi Omladine Socijaldemokrata, Foruma žena, kao i svi ljudi dobre volje, koji visoko drže do državnih, nacionalnih i građanskih interesa Crne Gore.

“Znate i sami da na ovim izborima bijemo bitku za građansku i evropsku Crnu Goru. Znate i sami da svi zajedno, koliko nas ima, kojima je na srcu Crna Gora, na ovim izborima ne smijemo ostati kući, iz jednog prostog razloga, jer sam uvjeren da ogromna većina građana Crne Gore ne želi Crnu Goru kakvu nam nudi naša konkurencija“, rekao
je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve