Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Brajović: Crna Gora kroz istoriju pokazala da je u stanju da sačuva multietnički sklad

Prvi radni dan Osamnaestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)

Prvog radnog dana Osamnaestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kojim su zajednički predsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Vladimir Bilčik, članovi POSP-a razmijenili su mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosa između EU i Crne Gore, napretku u oblasti vladavine prava, uključujući osnovna prava i slobode, reformi u pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i rezultatima i zadacima na poboljšanju izbornog okvira prije i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Brajović u svom izlaganju je kazao da nedavne poruke evropskih institucija o spremnosti da pruže novi podsticaj politici proširenja potvrđuju uvjerenje Crne Gore da će zadržati lidersko mjesto u procesu integracija, iskoristivši novi impuls i zamah u reformama. On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan saveznik Evropskoj uniji i promoter evropskih vrijednosti u regionu.

„Crna Gora je dokazala da je u stanju da izazove rješava u duhu najbolje evropske demokratske prakse. Što smo bliže članstvu u Evropskoj uniji i prihvatanju standarda i načina života, očekivano su jači izazovi suočavanja sa posljednjim trzajima i simbolima antievropske politike“, kazao je Brajović.

Osvrćući se na aktuelne izazove u regionu predsjednik Brajović je istakao da je ono što karakteriše Crnu Goru njena odlučnost i većinska opredijeljenost da istraje u svom cilju, stvaranju moderne i uspješne evropske države.

„Crna Gora je i svojim ukupnim istorijskim iskustvom pokazala da je u stanju da sačuva svoj multikulturalni i multietnički sklad građanskog društva. Imali smo snage da teških 90-ih godina odolimo izazovima nacionalnih i vjerskih sukoba, da sačuvamo stabilnost i obezbijedimo napredak i standarde koji su nas kvalifikovali za članstvo u NATO i poziciju lidera u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Upravo ovo je jedna od vrijednosti koju donosimo Evropskoj uniji, kao uspješna država sa izazovnog regiona Zapadnog Balkana“, saopštio je predsjednik Skupštine.

Brajović je kazao da će Skupština Crne Gore i dalje nastaviti da kroz zakonodavnu, kontrolnu i konsultativnu ulogu jača svoju sistemsku poziciju u usmjeravanju politika u cilju kvalitetnije realizacije procesa evropske integracije.

„Zemlje Jugoistočne Evrope ne treba da imaju alternativu evropskoj i evroatlantskoj integraciji. Novo političko vođstvo Evropske unije potvrdilo je integraciju zemalja Jugoistočne Evrope kao jedan od prioriteta. Svjesni prisustva političke volje potrebno je da iskoristimo trenutak za odlučan korak ka daljoj izgradnji institucija i demokratskog sistema usmjerenog ka ostvarenju zajedničkog cilja, punopravnog članstva u Evropsku uniju“, zaključio je Brajović.

Predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Vladimir Bilčik kazao je da je Crna Gora jeste predvodnik u procesu pregovora i da se zato mora brže kretati ka Evropskoj uniji.

„Na prošlogodišnjim evropskim izborima pobjedile su proevropske snage što je odlična vijest za Crnu Goru, region i Evropsku uniju jer će nastaviti da se širi. Nama je čast što ćemo biti u prilici da vam pružimo podršku da ostanete najbolji kandidat za članstvo. Ovo je najbrojnija delegacija evropskih parlamenata koja je došla na POSP, a tu smo da povratimo povjerenje građana u Evropsku uniju i politiku integracija. Što se tiče Crne Gore, nova metodologija se neće odnositi na Crnu Goru, jer nemamo namjeru da mijenjamo pravila igre u toku samog procesa“, naveo je Bilčik.

On je objasnio da će se Evropski parlament angažovati da Crna Gora počne sa zatvaranjem poglavlja i istakao uvjerenje da će uskoro i poglavlje 8. biti otvoreno. Naveo je da Evropska unija pozdravlja usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa Evropskom unijom. „Tu ste zaista svetionik u regionu i pridajemo tome veliki značaj. Cijenimo učešće Crne Gore u civilnim misijama pod zastavom EU“, zaključio je Bilčik.

Naglasio je da postoje izazovi vezano za borbu protiv korupcije, rada medija i trgovine ljudima. Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti istakao je da je suvereno pravo svih zemalja, uključujući i zemlje kandidate, da usvajaju zakone i da ih implementiraju, u skladu sa demokratskim principima i bez međunarodnog miješanja.

„Smatramo da je dijalog jedini način da se stvari pokrenu kada dođe do teškoća i da se prevaziđu problemi. To se odnosi i na druga otvorena pitanja“, istakao je Bilčik. On je poručio da Evropski parlament nastavlja da podržava politiku proširenja i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, kao najbolji način za razvoj zemlje i njen prosperitet.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević posebno je istakao važnost Skupštine Crne Gore kao primarnog nosioca zakonodavnih aktivnosti i važne institucije za ispunjavanje političkih kriterijuma i vladavinu prava, koje čine osnovu pregovaračkog procesa.

Državna sekretarka za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić kazala je da EU izuzetno cijeni Crnu Goru kao pouzdanog partnera u regionu, njenu pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, kao i to što značajno doprinosi regionalnoj i evropskoj bezbjednosti.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav podsjetio je da je ranije ovog mjeseca Evropska komisija predstavila revidiranu metodologiju proširenja kako bi unaprijedila proces proširenja EU, učinila ga kredibilnijim, sa jačim političkim vođstvom, dinamičnijim i predvidivijim, što je kako je naveo, dobar znak za Crnu Goru i za cijeli region. Orav je izrazio zadovoljstvo što se današnji sastanak održava uz učešće više predstavnika opozicije. „EU je dosljedno ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da političku debatu vrate tamo gdje ona i treba da se odvija – u parlamentu“, zaključio je Orav.

Poslanici će nastaviti sa radom sjutra sa početkom u 9 sati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve