Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

BOŽOVIĆ ZA AKTUELNO: Abazović će biti odbačen čim završi započeti posao za srpski nacionalizam

''Crna Gora je uz sve probleme na vratima EU. To je činjenica. Iako će još dugo plaćati ceh klerikalne rusko-srpske litijaške kontrarevolucije. Invazija Rusije na Ukrajinu je ujedinila Evropu i NATO i stvorila okolnosti u kojima Crna Gora brzo može da bude primljena u EU. Ali to nije u interesu Rusije i Vučićevog režima. Open Balkan je SVE samo ne evropska integracija Crne Gore'', ističe Božović. Navodi da ako Abazović misli da će se srpski nacionalizam prema njemu odnositi svaki put kao prilikom ove posjete Beogradu, grdno se vara, jer će, kako ističe, čim završi započeti posao biti odbačen kao svi oni koji su šurovali sa istim

Premijer Dritan Abazović u Srbiji dočekan je uz najviše državne počasti, o kojima je i sam više puta govorio. Međutim, ovo nije prva zvanična posjeta u skorije vrijeme, jer je i u novembru prošle godine i tadašnji premijer Zdravko Krivokapić bio je u posjeti Beogradu, ali uz potpuno drugačije “počasti”.

Krivokapića je dočekao ministar Nedimović, van svih protokola. On za tu priliku nije obukao odjelo, već je na aerodrom “Nikola Tesla” došao u farmerkama. Fotografija ovog susreta brzo je obišla regionalne medije, koji su tada pisali o, u najmanju ruku, neobičnoj situaciji iz Beograda.

”Tretman dva premijera iz iste države je pak različit zato što Krivokapić nije bio izvorno Vučićeva strana”, smatra direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

“Krivokapić je bio premijer pokojnog Amfilohija Radovića, koji je otvoreno bio protiv Vučića, ali i Vučić protiv njega, i zato Krivokapić nikada nije imao poverenje režima u Beogradu. Abazović sa druge strane je dočekan na mnogo višem nivou jer ne dolazi samo u posetu susednoj državi nego i svom političkom pokrovitelju”, kazao je Božović u razgovoru za portal Aktuelno.

AKTUELNO: Kako doživljavate prirodu odnosa između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Crne Gore Dritana Abazovića?

BOŽOVIĆ: Odnos Vučića prema Dritanu Abazoviću je odnos patrona prema štićeniku. To je potpuno jasno iz više razloga. Prvo Vučić dočekom Abazovića pokušava da ojača njegovu poziciju premijera u Crnoj Gori koja je na klimavim nogama. Drugo, šalje se poruka da Dritan Abazović ima uz sebe Vučićev režim i njegove satelite u Crnoj Gori i Srpsku pravoslavnu crkvu, kao jedinu prekograničnu instituciju srpske države i njene pogrešne spoljne politike. Time je Abazovićeva pozicija osnažena jer više ne strahuje za većinu u pralamentu jer od sada ima i opoziciju koja ce mu zbog Vučića uskočiti u pomoć. Tu su i mediji u Crnoj Gori koji su većinski pod upravom poslovnih ljudi iz Srbije, manje ili vise bliskih Aleksandru Vučiću. Sve su to jasne poruke.

AKTUELNO: Abazović tvrdi da je resetovanje odnosa između Srbije i Crne Gore bio glavni povod zvanične posjete. Da li sada nakon završetka možemo govoriti da je o tome uopšte bilo riječi?

BOŽOVIĆ: Pogledajte osnovne poruke koje su poslate posetama Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića Srbiji. Bivši premijer Krivokapić je tokom posete Beogradu pokazao poštovanje prema ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću i time poslao veoma važnu poruku građanskoj i evropskoj Srbiji, dok Dritan Abazović nije imao vremena za to jer je žurio da preko narodnjačke, nacionalističke i rusofilske Srbije Aleksandra Vučica i SPC uzme svu moć u Crnoj Gori. Nema tu “resetovanja odnosa”. To je sve foliranje. Potpisivanjem takozvanog temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije Crna Gora postaje zvanično srpska država, a Dritan Abazovic šef nove srpske provincije- srpske Sparte. Zato kažem da nema resetovanja odnosa ili rešavanja problema ovom posetom već uvođenja novih destabilizacija i podela u crnogorskom društvu što će je dodatno udaljiti od integracije u EU.

AKTUELNO: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “moli” ministra Vulina da ukine maltretiranje crnogorskih poslanika na graničnim prelazima sa Srbijom, dok se Abazović zahvaljuje što će crnogorski poslanici u 21. vijeku moći slobodno da se kreću između dvije države. Šta se u suštini demonstrira ovakvim performansom?

BOŽOVIĆ: Srbija nije mogla više da se obruka nego odlukom da maltretira sve one poslanike iz Crne Gore koji su podržali rezoluciju o Srebrenici u svom parlamentu. To nije bila odluka Vulina. Imate izjave i dokaze o tome u medijima. To je bila Vulinova molba Vučicu koji je doneo tu odluku. Sada Dritan Abazovic navodno moli Vučića da zamoli Vulina da tu odluku ukine. Pa to je komično! Vređanje zdrave pameti. Abazović tretira javnost u Crnoj Gori po modelu Vučića koji to radi Srbiji vec deset godina. Još na sve to Ana Brnabić ispred premijera Crne Gore kaze da nikada nije čula da su poslanici Crne Gore maltretirani na granici. Ne lažu oni jedni druge, oni svi ponižavaju i lažu nas u Srbiji i vas u Crnoj Gori. Oni su ekipa. Mi smo podanici.

AKTUELNO: Abazović je prilikom posjete govorio i o Otvorenom Balkanu, ističući da ta inicijativa nije na adekvatan način predstavljena u Crnoj Gori. Da li je ova inicijativa nešto u šta Crna Gora uopšte treba da se upušta?

BOŽOVIĆ: Crna Gora je uz sve probleme na vratima EU. To je činjenica. Iako će još dugo plaćati ceh klerikalne rusko-srpske litijaške kontrarevolucije. Invazija Rusije na Ukrajinu je ujedinila Evropu i NATO i stvorila okolnosti u kojima Crna Gora brzo može da bude primljena u EU. Ali to nije u interesu Rusije i Vučićevog režima. Open Balkan je SVE samo ne evropska integracija Crne Gore. Iz milion razloga, a navešću samo dva. NATO je pre nekoliko dana proglasio Rusiju neprijateljskom državom. Jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji je Srbija. Ona je time stala na stranu Rusije. Kako može Otvoreni Balkan, koji je inicijativa Srbije, da donese drugim državama Zapadnog Balkana išta dobro ako sam Otvoreni Balkan nema usaglašenu spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU? Dakle Otvoreni Balkan je Ramina i Vučićeva poslednja šansa za neograničenu vlast u regionu. Oni od Zapadnog Balkana stvaraju svoju prćiju gde će njih dvojica na rovitom Balkanu biti “faktori stabilnosti” i kao takvi nezaobilazni faktor kod međunarodne zajednice. To su ćorava posla.

AKTUELNO: Veliku pometnju u crnogorskoj javnosti izazvala je radna verzija “Temeljnog ugovora”. Zbog čega Crkva Srbije nije željela potpisati ugovor sa Zdravkom Krivokapićem, dok je sada sa Abazovićem slučaj drugačiji?

BOŽOVIĆ: Ugovor sa eparhijama crkve Srbije u Crnoj Gori treba da se potpiše. Odnosi treba da budu zakonom uređeni. Ali taj ugovor niti je “temeljni”, niti treba da se potpisuje sa patrijarhom SPC, niti njim smeju da se prave revizija istorije i prisvajanje kulturne baštine Crne Gore kao ni derogiranje crnogorskog suvereniteta, zakona i ustava. To će izazvati nove podele pa čak i moguće sukobe u Crnoj Gori. Zdravko Krivokapić je znao šta o tome misli Amfilohije Radović koji ne bi dozvolio da se ugovor potpisuje sa bilo kim osim sa episkopskim savetom u Crnoj Gori. SPC, Porfirije Perić i Aleksandar Vučić su to takođe znali zato su na svaki način želeli da ponize Krivokapića i da izbrišu svaki trag koji je Amfilohije Radović (šta god ja mislio o njemu) ostavio iza sebe.

Zato su našli Abazovića kao svog igrača u Crnoj Gori koji će rado potpisati sve samo da bi dobio od Vučića neograničenu vlast u državi koja će se formalno zvati Crna Gora, ali u suštini će biti “Srpska Sparta”. To je sasvim sigurno i interes Rusije u ovom trenutku, da preko Dodikove i Čovićeve secesije Republike Srpske i Herceg Bosne u Bosni i Hercegovini, “temeljnog ugovora” SPC u Crnoj Gori i Albanskog “gutanja” Kosova, dodatno ugrozi mir na Zapadnom Balkanu. Režimi u Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji su, naravno, politička pozadina takvoj destabilizaciji u regionu.

AKTUELNO: Abazović je prilikom posjete Beogradu kazao da “nema žurbe” kada je riječ o potpisivanju ovog ugovora. Međutim, kako nezvanično saznaju crnogorski mediji zatražio je od svih ministara da budu prisutni na narednoj sjednici Vlade, jer će na dnevnom redu biti izjašnjavanje o “Temeljnom” ugovoru sa Crkvom Srbije. Zbog čega je po povratku ipak promijenio mišljenje?

BOŽOVIĆ: Očigledno se žuri i Abazoviću i Vučiću. Ali to nije u interesu Crne Gore pa ni regiona Zapadnog Balkana. Interes Crne Gore je isključivo fokus na evro integracije. Sve drugo je igranje živom vatrom u ovom trenutku. Crna Gora kao članica EU je istinski interes i građana Srbije i Zapadnog Balkana. Ali ne i Vučićevom režimu. Ako Abazović misli da će se srpski nacionalizam prema njemu odnositi svaki put kao prilikom ove posete, sa uvažavanjem i poštovanjem, grdno se vara. Čim završi započeti posao biće odbačen kao i svi oni koji su šurovali sa istim.

AKTUELNO: Da li pred Crnom Gorom stoji nova etapa političke krize i da li su vanredni izbori najrealniji rasplet?

BOŽOVIĆ: Nisam pesimista ali moram da kažem – neka vam je Bog u pomoći. Biće potrebno mnogo mudrosti, smirenosti, državničkog iskustva, crnogorskog ponosa i solidarnosti među građanima ma koje vere i nacionalnosti bili. Ne padajte u vatru i ne dajte se isprovocirati. Dokle god je Crna Gora građanska, multikulturalna i antifašistička znajte da imate šansu da preskočite jos ovu poslednju prepreku pred članstvo u EU i time zauvek zaokružite budućnost Crne Gore, a to iskreno želim i vama u Crnoj Gori i nama u Srbiji.

AKTUELNO: Kako možemo očekivati da će se razvijati dalji odnosi Crne Gore i Srbije?

BOŽOVIĆ: Pomozite vi sebi i fokusirajte se na evropske integracije. Što pre uđete u EU pre ćete pomoći i Srbiji. Što se Srbije tiče mogu samo da vam kažem nešto u šta mi možda nećete poverovati ali građani Srbije ne misle loše Crnoj Gori i smatraju Crnu Goru svojom bratskom državom. Nismo mi isto što i režim u Srbiji i koliko god da je teško da to shvatite znajte da ta razlika postoji. Uvek ćete imati saveznika u građanskoj i evropskoj Srbiji i protivnika u proruskoj, autokratskoj i radikalskoj Srbiji.

Aleksandra Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
05.07.2022-15:48 15:48

Tačno je tako Božovicu ,
niti je “ đedo “volio Vučića ma ni ovaj njega To su konstatacije bile u dužem periodu —
čak ima zagovornika da su đeda “likvidirali” zaraživši ga namjerno u goste kod velikog uzurpatora iz grblja što se jedan zaraženi namjerno izljubio tkz.ĐEDOM …
đedu i na grobu ,kažu nema nista srb —-nije volio pravoslavne CG ,priznavao da je CPC imala autokefalnost ,po njemu u jednom periodu…
što da se radi našli su OVANA koji voli sve što mu kažu iz srb….
nasli su pravu /poslusnu/ološ…