Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Božović: Teza o ugroženosti Srba u regionu je spin Aleksandra Vučića

Dodaje da je Crkva Srbije militarizovana državna crkva, koja je potpuno podređena Srpskoj naprednoj stranci

Teza o dva nacionalizma u Crnoj Gori je spin iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao je lider regionalne Akademije za demokratski razvoj i bivši poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Balša Božović.

Kako navodi, Vučićev režim izvozi velikosrpski nacionalizam, čime destabiliše region, dok u Crnoj Gori raspiruje tenzije unutar porodica.

Dodaje da je Crkva Srbije militarizovana državna crkva, koja je potpuno podređena Srpskoj naprednoj stranci.

“Teza o ‘ugroženosti’ Srba u regionu je spin režima Aleksandra Vučića, koji izvozi velikosrpski nacionalizam i time destabilizuje cijeli region”, smatra Božović.

Ovom retorikom se, dodaje, poziva na veoma opasne tenzije u Crnoj Gori, u kojoj se članovi iste porodice izjašnjavaju drugačije.

„To je laž koja se plasira o ugroženosti Srba, jer mislim da je politika koja je negde istorijski Crnu Goru privolela da bude okrenuta Srbiji, uspela da to uradi ’91. godine, i Milošević je to definitivno uspeo, ali je mnogo komplikovanije to da uradi kada se u crnogorski identitet utka i Trinaestojulski ustanak ‘41. godine. Sa tim, crnogorski identitet postaje mnogo snažniji i mnogo jači nego što je bio pre Drugog svetskog rata. Vi danas imate državu, ili praznik, koju su jednako gradili i Crnogorci i Srbi i Bošnjaci antifašisti. Dakle, antifašizam je utkan u Crnu Goru”, objašnjava on.

„U Crnoj Gori nije riječ o etničkim podelama, nego, što bi rekao Aleksandar Radoman, o etičkim podelama. Ako neko pokušava da dovede u pitanje crnogorski identitet, i time promijeni ili revidira istorijske okolnosti, grdno se vara”, smatra Božović.

Dodaje, da ako neko iz Crne Gore ko sebe, kako kaže, naziva Srbinom, smatra da je predsjednik Srbije predsjednik svih Srba u regionu, taj će prvi biti žrtva takve retorike. Istu cijenu plaćaju Rusi u Ukrajini zbog Putinove agresije na tu zemlju.

„To danas Putin radi u Ukrajini. On ruši jedan identitet, to je ukrajinski identitet, i naziva ga denacifikacijom – pokušava da ga nazove nacističkim. Vi svakoga ko sebe smatra drugačijim nazivate nacistom. Da li su to dva ekstremizma i dva nacionalizma? Ne. To je spin iz kabineta Aleksandra Vučića, jer zna da je preterao u celom regionu, pa da onda na pitanju Crne Gore može strancima da kaže da ovde postoji srpski nacionalizam, ali dobro, tu je i crnogorski nacionalizam “, naglašava Božović.

Komentarišući sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i patrijarha Crkve Srbije Porfirija Perića, Božović je kazao da je Crkva Srbije državna crkva koja je potpuno militarizovana. Srpska napredna stranka, ističe Božović, platila je ljudima iz SPC da Porfirije bude izabran za patrijarha.

„Vučićev režim kontroliše Srpsku pravoslavnu crkvu, to je potpuno jasno. Čak one delove koje nisu mogli u istoriji da kontrolišu, poput Amfilohija Radovića, sa kojim se ja intimno nisam slagao, ni politički ni lično – ali vi danas imate opciju mitropolita koga je izabrala Srpska napredna stranka i Vučić direktno: mitropolita Mićovića, koji struže nadgrobnu ploču Amfilohija Radovića samo iz razloga što nije bio poslušan, što je bio protiv Vučića, a to znači protiv baje koji je zadužen za sve Srbe u regionu”, objašnjava Božović.

Smatra da je Srbiji izvršena revizija istorije. Dok, kako kaže, neki lokalni sudovi vode postpuke rehabilitacije raznih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, postoje i pokušaji rehabilitacije i glorifikacije ratnih zločinaca poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

„Tom politikom nesuočavanja sa prošlošću, već laganja, iskrivljavanja cele istorije, Srbija velikom brzinom hita u 19. vek. Takva kakva je, biće konstanti izvor destabilnosti i destabilizacije u regionu, mislim da je to loše za sve nas. I ne bih se složio samo sa tim da je u pitanju Srbija, ja bih to nazvao – režim Aleksandra Vučića”, istakao je Božović.

Siguran da ta priča ne može proći u Crnoj Gori, ali upozorava da Vučić ima ambiciju da izađe iz granica Srbije i vlada regionom, a partnera je pronašao u premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću. Dok strani zvaničnici Crnoj Gori poručuju da se fokusira evropske integracije, Božović navodi da Abazović bira drugi put.

„Ako to neko ne čuje, nego potpisuje Temeljne ugovore, Otvoreni Balkan, sve što je kontra politici Evropske unije, onda to znači da je on izabrao neki drugi put. Ako Crna Gora izabere taj drugi put, Srbija je gotova, ona će da potone u tu svoju laž velikosrpskog nacionalizma, a onda i region. Zatim ne možete da očekujete funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu, ne može da očekujete ništa. Zato što je to onda jedna nova realnost. Otvoreni Balkan ne može ići u korak sa evropskim integracijama, zato što je Srbija, najveća zemlja u toj inicijativi, skrenula sa evropskog puta, upravo zahvaljući Aleksandru Vučiću”, zaključuje Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
24.07.2022-19:20 19:20

Pa ako nije spin, odi kolima nrp sa BG tablicama u Pristinu ili Split i videces sta ce od kola ostati… Ajjde ako imas hrabrosti uradi to……

Milan
24.07.2022-21:48 21:48
Reply to  Pe Pera

Dragi Pero, ne mozete se sjetiti zasto je to?

Pe Pera
31.08.2022-08:48 08:48
Reply to  Milan

Mogu, zbog Jasenovca i pokrstavanja milion srba i ubistva takodje milion srba, i zbog jama punih kostiju srba, i zbog Kravice i božića, i zbog žute kuće u kojoj su vadjeni organi a sad se svi peru, sećam se, a dal se Ti sjećaš bruko?