Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović podnio krivičnu prijavu protiv Kusovca

Zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi

Nosilac građanske liste “Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat”, podnio je danas u Specijalnom državnom tužilaštvo krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Tivat Siniše Kusovca zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Kako je Božović naveo u prijavi, direktno, Kusovac je, kao glavni izvršilac budžeta, neodgovornim, nesavjesnim, nestručnim i nedomaćinskim upravljanjem novcem iz budžeta Opštine Tivat, nanio štetu budžetu Opštine Tivat, a time i svim građanima Tivta, u iznosu od 1,888,292.33 eura, na način što je navedeni iznos opštinskih sredstava ostao zarobljen stečajem Atlasmont banke.

“Zaista je teško povjerovati da je Kusovac, kao doktor ekonomskih nauka, uz svoje saradnike ekonomske i finansijske struke, toliki iznos javnih sredstava izloži ogromnom riziku, na način da ga drži na računima u jednoj banci, koja je u tom trenutku bila najgore rangirana u crnogorskom bankarskom sistemu, i to duže vrijeme unazad. Uprkos činjenici da opština Tivat ima otvorene račune u bar još pet banaka u Crnoj Gori đe bi naš novac bio bezbjedan, ignorišući finansijske rizike na tržištu kapitala, predśednik opštine odnio se krajnje neodgovorno i neprofesionalno prema ogromnom iznosu javnih sredstava koji mu je bio povjeren na upravljanje u ime svih građana Tivta, pa osnovano sumnjamo na postojanje koruptivnih radnji, te da je taj novac iz nekog razloga, pretpostavljamo određenih interesa, namjerno držan baš u Atlasmont banci, bez obzira na rizik, što je rezultiralo ogromnom štetom po budžet Opštine Tivat”, saopštio je Božović.

On je naveo da je u trenutku uvođenja privremene uprave u decembru 2018. godine Opština Tivat u Atlasmont banci, prema podacima Opštine, imala nešto više od 1,9 miliona eura.

“Do uvođenja stečaja ukupan zarobljeni iznos je neznatno umanjen, uprkos uvjeravanju od strane imenovanog da će sve biti u redu, da će novac Optine Tivat biti sačuvan i da nema razloga za brigu. Sličnim riječima je i guverner CBCG uvjeravao kompletnu crnogorsku javnost da nema razloga za brigu, da će Atlasmont banka biti sačuvana, te da imaju sigurnog kanidata za dokapitalizaciju i kupovinu banke. Uvođenjem stečaja 05. aprila 2019. godine sve njihove obmane su razotkrivene, a građani Tivta se možda mogu nadati „mrvicama“ od zarobljenih sredstava, i to u neodređeno dalekoj budućnosti”, naglašava Božović.

“Pričinjena šteta u vidu gubitka pomenutog iznosa novca, 1,888,292.33 eura, koji je bio prihodovan u budžetu i koji je Opština Tivat već imala na računima u Atlasmont banci, bilo da je nastala zbog lošeg finansijskog upravljanja, bilo da je nastala koruptivnim radnjama, ne smije proći bez odgovornosti i adekvatnih sankcija”, zaključuje Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve