Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Skupština spremna da aktuelizuje pitanje isplate otpremnina za penzionere KAP-a

Ona je, na sastanku sa predstavnicima penzionera KAP-a Nikolom Rakovićem i Zoranom Vukotićem, kazala da su prethodni sazivi Skupšine pokazali inferiornost pred odlukama Vlade, te da je kontrolna i nadzorna uloga Skupštine u tom slučaju bila nedovoljna

Skupština je spremna da aktuelizuje problem penzionera Kombinata Alumunijuma KAP-a i da razmotri sve mogućnosti kako bi oni ostvarili prava zagarantovana lex specialisom Zakona o otpremninama, saopštila je potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak.

Ona je, na sastanku sa predstavnicima penzionera KAP-a Nikolom Rakovićem i Zoranom Vukotićem, kazala da su prethodni sazivi Skupšine pokazali inferiornost pred odlukama Vlade, te da je kontrolna i nadzorna uloga Skupštine u tom slučaju bila nedovoljna.

“Sagovornici su se saglasili da se ovaj problem mora riješiti u što kraćem roku i da se u narednom periodu posebna pažnja mora posvetiti svim radnicima u Crnoj Gori čija su prava ugrožena”, saopšteno je nakon sastanka.

Lex specialisom Zakona o otpremnima i Zakona o budžetu iz 2015. godine, predviđeno je 5,45 miliona eura otpremnina. U razgovoru sa Bošnjak, penzioneri su ukazali na pojavu interesnih grupa koje, prema njihovim riječima, koruptivnim radnjama i saradnjom sa pojedincima iz bivše vlasti stopiraju proces realizacije isplate otpremnine za 420 penzionera KAP-a. Oni su naglasili i da se zloupotrebljava zemljište koje je dodjeljeno Glavnom gradu za izgradnju stambenih jedinica, za pojedince i bivše direktore KAP-a bliske buvšem režimu.

“Predstavnici penzionera upoznali su potpredsjednicu Bošnjak i sa, kako oni smatraju, nelegitimnom odlukom Ustavnog suda da ovaj zakon proglasi diskriminatorski, bez ijedne činjenice ili argumenta koji bi potkrijepio ovakvu odluku Ustavnog suda. Oni takođe smatraju da je obrazloženje bivšeg ministra ekonomije Vladimira Kavarića da je ovaj zakon u konfliktu sa Socijalnim programom iz 2014. godine neodrživo, jer se nije mogao retroaktivno odnositi na njih kao penzionere koji su nasilno otpušteni iz KAP-a 2013. godine”, istaknuto je na sastanku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve