Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak sa delegacijom Kine: Intenzivirati saradnju u sferi visokog obrazovanja

Uz ocjenu da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose, potpredsjednica Bošnjak je navela da sveukupna bilateralna saradnja ima potencijala da bude dodatno osnažena kroz afirmisanje parlamentarne diplomatije

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa NR Kinom Branka Bošnjak sastala se danas sa Đijang Ju, predstavnicom člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Vang Ji-em, savjetnikom Državnog savjeta i ministrom vanjskih poslova NR Kine, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Uz ocjenu da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose, potpredsjednica Bošnjak je navela da sveukupna bilateralna saradnja ima potencijala da bude dodatno osnažena kroz afirmisanje parlamentarne diplomatije. U tom kontekstu, ona je istakla zadovoljstvo činjenicom da se nalazi na čelu Grupe prijateljstva sa NR Kinom, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu dijalog na nivou parlamenata biti dodatno unaprijeđen.

Akcentujući da se naša zemlja sa uvažavanjem odnosi prema politici „jedne Kine“, potpredsjednica Bošnjak je kazala da cijeni odnos kineske strane prema spoljnopolitičkom opredjeljenju naše zemlje. Ona je istakla da Crna Gora može puno da nauči od Kine, kao i da turistička saradnja može dodatno unaprijediti postojeće odnose.

„Nauka i znanje su pokretači razvoja i zato je važno da zajednički intenziviramo saradnju u sferi visokog obrazovanja“, kazala je Bošnjak.

Na današnjem sastanku, ona se osvrnula i na najznačajniji projekat auto put „Bar-Boljare“ i zahvalila kineskoj strani na pomoći u brojnim projektima od društvenog interesa poput rekonstrukcije mosta na Tari, te na vrijednim donacijama tokom pandemije Covid19.

Sagovornici su se saglasili, da i pored brojnih različitosti, zelena ekonomija, turizam, kultura predstavljaju oblasti koje u predstojećem periodu treba dodatno osnažiti.

“Konstatujući da se bilateralni odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju, predstavnica člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Đijang Ju je istakla da je u sveukupnoj razmjeni važna razmjena iskustava između zakonodavnih domova. Na toj liniji, ona je kazala da Grupa prijateljstva sa NR Kinom predstavlja uticajan mehanizam kooperativnosti jer upravo parlamentarci na najbolji način mogu promovisati zajedničku saradnju”, navodi se u saopštenju.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o nedavno održanom 20. kongresu Komunističke partije Kine i tom prilikom sagovornica Ju upoznala je potpredsjednicu Skupštine sa ključnim porukama Kongresa.

U otvorenom razgovoru kojem su prisustvovali i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić i ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Fan Kun, sagovornici su razmijenili mišljenja o konstruktivnoj saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i aktivnom učešću žena u donošenju odluka

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve