Četvrtak, 23 Marta, 2023
Rubrika:

Bošnjak s Timonijem: Izborom sudija Ustavnog suda prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama

Ambasador Timonije je pozdravio inicijativu potpredsjenice Bošnjak da se uhvati u koštac sa rješavanjem veoma složenog problema koji se tiče ambijenta u kojem se odvija proces izbora sudija Ustavnog suda ali i trenutka u kojem već počinju političke kampanje

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom sa kojim je razmijenila stavove, ali i bojazni u vezi sa aktuelnim izborom sudija Ustavnog suda.

“U podijeljenoj političkoj stvarnosti u kojoj sitnosopstvenički uskopartijski interesi i pretenzije mnogih političkih subjekata da svoje interese umetnu i uglobe u pitanje izbora sudija Ustavnog suda i time ugroze politički i pravni interes Crne Gore, nametnula se nužno ideja da se taj izbor prepusti modelu žrijeba kao krajnjoj soluciji ukoliko do dogovora ne dođe. Ipak, i Bošnjak i Timonije se nadaju da će dogovor kao primarna opcija uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije ovoga za Crnu Goru veoma značajnog pitanja”, saopšteno je iz Skupštine.

“Ukoliko bi se izbor kandidata odvijao standardnim sistemom karakterističnim za većinu parlamentarnih evropskih demokratija, u aktuelnom, veoma zategnutom političkom trenutku Crne Gore, došli bismo u opasnost da izabrane sudije Ustavnog suda preslikaju podjele na Vaše i Njihove što ne bi išlo u prilog ni demokratskim vrijednostima, ni imidžu pravnog sistema Crne Gore, a poseban bi problem nastao ukoliko bi se trulim kompromisima i političkom trgovinom naškodilo kvalitetu i kredibiltetu pomenutih izbora”, kazala je Bošnjak.

Ambasador Timonije je pozdravio inicijativu potpredsjenice Bošnjak da se uhvati u koštac sa rješavanjem veoma složenog problema koji se tiče ambijenta u kojem se odvija proces izbora sudija Ustavnog suda ali i trenutka u kojem već počinju političke kampanje, ali se nada da će doći do pozitivnog ishoda i da će rezultat procesa biti kolektivni uspjeh svih političkih subjekata u Skupštini i indikator za dalje reforme i prijem Crne Gore u EU.

Raduje ga činjenica da su i građani postali svjesni važnosti pitanja izbora sudija Ustavnog suda i pozvao je poslanike, kao jednu zajednicu u Skupštini, da pokažu odgovornost ne samo pred građanima već i u ime demokratskog imidža Crne Gore u Evropi.

“Rješavanjem ovog pitanja prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama koji bi podrazumijevao i izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca. Raduje činjenica da Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o Državnom tužilaštvu neće biti prihvaćen u Skupštini upravo da bi se izbjegla opasnost od neograničenih VD stanja i da se zakoni mijenjaju radi pojedinaca”, kazao je Timonije.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, kao i o njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana.

Tim povodom ambasador Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve