Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Regionalno umrežavanje ženskih parlamentarnih grupa suzbilo bi rigidne patrijarhalne norme

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je upoznala sagovornice sa mnoštvom aktivnosti Ženskog kluba

Tokom posjete Sloveniji, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak sastala se danas sa predsjednicom Kluba parlamentarki Državnog zbora Slovenije Alenkom Jeraj i potpredsjednicama Ivom Dimić i Bojanom Muršič.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je upoznala sagovornice sa mnoštvom aktivnosti Ženskog kluba koje su rezultirale suštinskim zakonskim promjenama, posebno u domenu položaja žena i djece, te naglasila da se Ženski klub bavi temama koje su iznad dnevne politike.

Posebno je istakla da je aktuelna ideja o regionalnom umrežavanju ženskih parlamentarnih grupa, čija bi, kako je kazala, realizacija kreirala adekvatan prostor za saradnju u domenu suzbijanja rigidnih patrijarhalnih normi i adekvatnom pozicioniranju žena kako u politici tako i u društvu uopšte.

Predsjednica Kluba parlamentarki istakla je zadovoljstvo povodom posjete potpredsjednice Sloveniji i mogućnosti da razmijene mišljena, iskustva i prakse u domenu zajedničke borbe protiv tradicionalnog poimanja uloge žene u društvu, te borbe za suzbijanje stereotipa da ženama nije mjesto u politici. Kako je istakla, pored brojnih iskoraka koji su napravljeni u tom pravcu, mora se još dinamičnije raditi na brojnim izazovima, kao i barijerama sa kojima se žene suočavaju.

Sagovornice su govorile i o trendu rasta verbalnog nasilja, kao najrasprostranjenijem obliku nasilja usmjerenom ka ženama na svim pozicijama, što u značajnoj mjeri obeshrabruje žene da se bave politikom, ali i drugim temama koje se tiču mehanizama za uvećanje broja žena u parlamentima i na pozicijama odlučivanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve