Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak Pavićeviću: Nikakve pare, osim redovnih primanja, nisam primila od UCG

Reakcija Bošnjak uslijedila je nakon što ju je juče Pavićević pozvao  da vrati sredstva koja je dobila od države za svoje stambeno pitanje

Nikakve pare, nikada mimo redovnih primanja i po osnovu naučnih radova i naučnih projekata nijesam primila od Univerziteta Crne Gore, poručila je potpredsjednica skupštine Crne Gore Branka Bošnjak u reagovanju na navode funkcionera Demorkatske partije socijalista (DPS) Aleksandra Pavićevića.

Reakcija Bošnjak uslijedila je nakon što ju je juče Pavićević pozvao  da vrati sredstva koja je dobila od države za svoje stambeno pitanje.

“Pošto DPS pokušava blateći druge da sakrije sramotu njihovih “kvadrat” funkcionera, za radi javnosti, a ne njih, želim da pojasnim na koji način sam ja riješila svoje stambeno pitanja i da pokažem da mi, sa Univerziteta, koji smo kroz potpuno transparentnu i kompetativnu proceduru kupili stanove u izgradnji, pod povoljnim uslovoima, ne možemo se ni u jednom segmentu uporediti sa onim što su radile DPS Vlade, čašćavajući podobne mimo konkursa i javnih procedura, pod velom tajni i po nepristojno niskim participacijama”, saopštila je Bošnjak.

Osvrnula se na, kako kaže “bojazan” pojedinih profesora sa UCG da će nakon otvaranja UDG-a, preći da rade na toj obrazovnoj ustanovi.

“Naime, nakon osnivanja privatnog Univerziteta Donja Gorica, uprkos ne ispunjavanju propisanih uslova za dobijanje licence i akreditacije studijskih programa, ali bilo je bitno vlasništvo Mila Đukanovića i njegovih bliskih prijatelja, postojala je opravdana bojazan da će veliki broj univerzitetskih profesora sa državnog univerziteta, preći da rade kod Đukanovića. Odgovor državnog Univerziteta na to bio je da se zemljište u vlasništvu Univerziteta, ispred zgrade Tehničkih fakulteta iskoristi za izgradnju stambeno poslovne zgrade, kojom bi se riješilo stambeno pitanje zaposlenih na Univerrzitetu, a oni obavezali da narednih deset godina ostanu da rade na Univerzitetu Crne Gore”, pojasnila je Bošnjak.

Dobijene su, prema njenim riječima, sve dozvole od strane Glavnog grada, “kompenzovale su se komunalije i krenulo se u definisanje procedura”.

“Usvojeni su jasni pravilnici za rješavanje stambenih potreba, sa jasnim kriterijumima I načinom bodovanja i raspisan je javni konkurs. Nakon isteka konkursnog roka, na meritornim osnovama prvostepena stambena komisija sačinila je preliminarnu rang listu, onih koji su dobili mogućnost da kupe stan u izgradnji, pod povoljnim uslovima, na koju su nezadovoljni imali pravo žalbe. Nakon rješenja od drugostepene komisije koja je razmatrala sve žalbe, dobijena je konačna rang lista, sa pravnom poukom da je moguće na sudu riješiti eventualne sporove”, navodi Bošnjak.

U konkurenciji svojih kolega, i ona se našla, a kako kaže, “zahvaljujući svojim kvalifikacijama”.

“Na konačnoj rang listi onih koji su dobili mogućnost da riješe stambeno pitanje. Dodijeljen mi je jednosoban stan od 51 m2. Prije nego što je počela izgradnja zgrade, morali smo svi, pa i ja, da u skladu sa potpisanim predugovorom, uplatimo izvos sredstava koji je odgovarao cijeni stana u izgradnji. Od naših sredstava, dakle sredstava onih koji su se našli na rang listi, krenula je izgradnja zgrade. „Projekat je izgradio sam sebe“ kako se tada pohvalio rektor Stanković. Mi smo se nakon završetka izgradnje i dodjele ključeva, ugovorom obavezali da najmanje 10 godina radimo na Univerzitetu, i da smo u tih 10 godina suvlasnici 25% a Univerzitet 75% dodijeljenih stanova, s tim što smo mi kao suvlasnici bili u obavezi da plaćamo porez i druge dažbine na kompletan stan, da ne smijemo da ga rentiramo i da izveštavamo Univerzitet svake godine o načinu korišćenja”, naglasila je Bošnjak.

Napominje da je Univerzitet kroz taj projekat, poznatiji kao Unistan, riješio stambeno pitanje za 200 zaposlenih i dodijelio dva miliona eura bespovratnih stambenih kredita.

“A čak je nakon završetka, zbog pozitivnog bilansa, Univerzitet opredijelio milion eura za izgradnju još dvije zgrade, čime se tadašnji rektor Ljubiša Stanković i javno pohvalio u Biltenu Univerziteta br .213 od decembra 2006. godine, u kome je dat vrlo detaljan izvještaj. Tek 2021 godine, nakon 14 godina, zbog mirovanja mog radnog odnosa na Univerzitetu jednom poslaničkom mandatu, dobila sam odobrenje od Upravnog odbora da stan prevedem u svoje vlasništvo, shodno poisanom ugovoru. Dakle, javnosti radi, ovo je način na koji je dominantan broj zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, riješio svoje stambeno pitanje, pa i ja koja sam preko dvadeset godina zaposlena na ovoj instituciji”, istakla je Bošnjak.

Poručuje da nije primila nikakve pare od UCG, mimo redovnih primanja.

“Nikakve pare, nikada mimo redovnih primanja i po osnovu naučnih radova i naučnih projekata nijesam primila od Univerziteta Crne Gore. Zato gospodo iz DPS, nemojte da podmećete kako bi za zataškali ovo bestidno arčenje para građana, kojima ste kupovali poslušnost javnih funkcionera, sudija, tužilaca, poslanika, ministara…”, poručila je Bošnjak.

Nismo mi isti, kaže ona, “i nikad nežemo biti”.

“Ali došlo je vrijeme da se za nepošinstva koja ste radili, odgovara. Mi ćemo se potruditi da nađemo način da se obešteti država, kao što smo podvukli crtu i ukinuli mogućnost ovih zloupotreba a vi svoju nevinost dokazujte na sudu. Da je sve bilo regularno, bilo bi i transparentno, a ne proglašeno tajnim”, zaključila je Bošnjak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Slow Joe
09.12.2022-23:10 23:10

Ko se toooooliko pravda, taj je kriv…