Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Opasno je mijenjati zakone zbog pojedinca

''Veoma cijenim dosadašnji rad aktuelne vršiteljke dužnosti VDT-a, ali opasno je mijenjati zakone radi pojedinca'', istakla je Bošnjak

Zakon o državnom tužilaštvu predviđa da isti v.d. Vrhovnog državnog tužioca, u aktuelnom slučaju vršiteljka dužnosti Maja Jovanović, može biti birana najviše u dva šestomjesečna mandata. Jovanovićkoj drugi mandat ističe 5. februara, što bi značilo da, po sili zakona, treba da ode sa te funkcije. Međutim, Tužilački savjet tražio je hitne izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kako Jovanović ne bi bila smijenjena, objavio je Gradski portal.

“Diskontinuitet na poziciji Vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i predsjednika Tužilačkog savjeta, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na rad institucije – budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti”, navodi se u predlogu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu.

Da li je to dovoljno dobar razlog zbog kojeg treba mijenjati Zakon o državnom tužilaštvu, iz Gradske RTV pitali su predsjednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Moma Koprivicu. Međutim, do početka Dnevnika, Gradska RTV nije dobila odgovor. Sa druge strane, članica Odbora Branka Bošnjak za Gradsku TV ocjenjuje da je takva norma opasna.

“Ako je samo suština da VD stanje traje neograničen broj puta, do izbora novog VDT-a, mislim da o tome treba ozbiljno razmisliti, jer je takva norma opasna. Hipotetički se može desiti da nečije VD stanje traje duže od redovnog mandata, pa se gubi smisao VD stanja, urušava kvalifikovana većina i način izbora Vrhovnog državnog tužioca. Veoma cijenim dosadašnji rad aktuelne vršiteljke dužnosti VDT-a, ali opasno je mijenjati zakone radi pojedinca”, istakla je Bošnjak.

Ona poručuje da poslanici, prilikom izbora sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta, treba da se dogovore i oko imenovanja VDT-a.

“To je izlaz”, naglašava Bošnjak.

Izmjene suprotne EU praksi

Ministar pravde Marko Kovač saopštio da je inicijativa Tužilačkog savjeta u suprotnosti sa evropskom praksom.

„Predlaže se izmjena člana 48, stav 6 važećeg zakona. U slučaju da, u roku od šest mjeseci ne bude izabran Vrhovni državni tužilac, isto lice može biti određeno za vršioca dužnosti do izbora Vrhovnog državnog tužioca. U tom dijelu, nijesmo prihvatili inicijativu Tužilačkog savjeta“, saopštio je Kovač na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Ipak, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović odlučio je da predložene izmjene proslijedi Skupštini.

„Ono što je do Vlade, mi smo procesuirali. Mislim da je to to“, rekao je Abazović.

Da li su izmjene Zakona o državnom tužilaštvu opravdane, u konačnom će odlučiti svi poslanici, na nekoj od vanrednih sjednica Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve