Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak – Janković: Osnovati Alimentacioni fond i registar samohranih roditelja

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak sastala se danas sa ambasadorkom Anom Janković u sklopu aktivnosti vezanih za predstavljanje predloga o formiranju ženskog kluba koje čine poslanice sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore. Bošnjak je upoznala Janković sa svim aktivnostima koje je preuzela od kad je stupila na funkciju, u vezi sa jačanjem prava žena i poboljšanju njihovog položaja u crnogorskom društvu, saopšteno je danas iz Skupštine

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak sastala se danas sa ambasadorkom Anom Janković u sklopu aktivnosti vezanih za predstavljanje predloga o formiranju ženskog kluba koje čine poslanice sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore. Bošnjak je upoznala Janković sa svim aktivnostima koje je preuzela od kad je stupila na funkciju, u vezi sa jačanjem prava žena i poboljšanju njihovog položaja u crnogorskom društvu, saopšteno je danas iz Skupštine.

“Ona je mišljenja, da upravo kroz projekat ženskog kluba u Skupštini Crne Gore će se glas žena čuti još više i biće omogućena veća vidljivost problema sa kojima se suočavaju. Na današnjem sastanku sa ambasadorkom Austrije, Bošnjak je predstavila okvir djelovanja ženskog kluba, kao i teme i problematika na koje bi se ovo novoformirano tijelo moglo fokusirati. Neke od prioritetnih tema tema su rodno izazvano nasilje, veće učešće žena na mjestima odlučivanja, osnivanje Alimentacionog fonda, preventivna zdravstvena zaštita posebno žena iz ruralnih područja”, navodi se u saopštenju.

Prijedlog formiranja ženskog kluba može biti dugoročno rješenje, dodaje se, koje će pomoći ne samo u poboljšanju položaja žena, već i podizanju svijesti cijelog društva o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti.

Janković je čestitala Bošnjak na izboru za prvu potpredsjednicu Skupštine u istoriji Crne Gore.

“Ona je istakla da je Austrija pravi primjer da se ovakve stvari mogu mijenjati u kratkom vremenskom periodu, kada postoji politička volja, jer su i oni do prije nekoliko godina imali mali broj žena na mjestima odlučivanja, dok je danas broj žena i muškaraca na visokim državnim funkcijama skoro isti. Takođe je pružila punu podršku u realizaciji ovog projekta i ponudila pomoć ambasade Republike Austrije u njegovoj relaizaciji”, ističe se u saopštenju.

Sagovornice su se usaglasile da je neophodno da se osnuje Alimentacioni fond i registar samohranih roditelja, koji postoji i u Austriji, jer je posebno u vrijeme pandemije koronavirusa sve češća pojava da samohrani roditelji ostaju bez mjesečne naknade koja im je zagarantovana, i da država mora da pokaže odlučnost i da stane iza samohranih roditelja i obezbijedi im realizaciju zakonski zagarantovanog prava.

“Janković je sugerisala Bošnjak da je već zakazani video sastanak između predsjednika Skupštine Bečića i predsjednikoa Nacionalnog savjeta Austrije Volfganga Sobotke, prava prilika da se ovaj projekat aktuelizuje i da to bude jedna od tema razgovora”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve