Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Intenziviranje političkog dijaloga u kontekstu dinamiziranja bilateralne saradnje Crne Gore i Jermenije

Ambasador Hovakimian naglasio je da dodatna pažnja treba da se posveti jačanju međuparlamentarnih veza, uz aktivno učešće formiranih grupa prijateljstva parlamenata Crne Gore i Jermenije, koje dvije države do sada nijesu imale

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa Republikom Jermenijom Branka Bošnjak održala je danas sastanak sa ambasadorom Republike Jermenije Nj.E. Ašotom Hovakimijanom (Ashot Hovakimian).

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom sadržajnog razgovora, konstatovano je da Crna Gora i Jermenija njeguju tradiciju prijateljskih odnosa, uz značajan potencijal za dinamiziranje saradnje u brojnim oblastima, sa akcentom na parlamentarnu diplomatiju, u okviru koje grupe prijateljstva predstavljaju veoma efikasan mehanizam za dodatnu afirmaciju međuparlamentarne saradnje.

Bošnjak je istakla potrebu za intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou u kontekstu dinamiziranja bilateralne saradnje Crne Gore i Jermenije.

Na liniji isticanja snažne istorijske podloge za dalji razvoj sveukupnih odnosa, Bošnjak je podsjetila na postojanje istorijskih veza Podgorice i Jerevana kao pobratimljenih gradova, te istakla potrebu da se obnovi saradnja na nivou dva grada. Takođe, potpredsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo prisustvom male, ali aktivne jermenske zajednice u Crnoj Gori.

Ambasador Hovakimian naglasio je da dodatna pažnja treba da se posveti jačanju međuparlamentarnih veza, uz aktivno učešće formiranih grupa prijateljstva parlamenata Crne Gore i Jermenije, koje dvije države do sada nijesu imale.

Takođe, kazao je da je u Jermeniji oformljen Centar za kreativne tehnologije, koji predstavlja novi oblik obrazovne institucije usmjerene na edukaciju mladih u domenu nauke i tehnologije, te da je Jermenija ponudila mogućnost podrške u posredovanju da se ovaj centar oformi i u Podgorici. U kontekstu aktuelizovanja saradnje u domenu kulture, ambasador je posebno istakao da se danas održava manifestacija u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, povodom 175 godina od štampanja “Gorskog vijenca”, u jermenskom manastiru u Beču.

Sagovornici su se osvrnuli i na kompleksnu unutrašnju situaciju u Jermeniji, te uticaj rata u Ukrajini uz ocjenu da je neophodno uložiti dodatne napore u cilju iznalaženja diplomatskih mehanizama kako bi se zabrinjavajuća geopolitička situacija na globalnom nivou uspješno prevazišla.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve