Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

BS: Poricanje genocida u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Prema njihovim riječima, tendencija negiranja i poricanja genocida u Srebrenici danas je sve prisutnija.

Bošnjačka stranka osuđuje svako negiranje, poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici i smatra to anticivilizacijskim činom.

Povodom 24 godine od ovog genocida, iz BS navode da je Srebrenica globalni simbol stradanja i ljudskog bezumlja ali i dokaz da je nemoguće potpuno uništenje cijelog jednog naroda i kao takav mora biti nauk.

,,Prije svega bošnjačkom narodu, kao žrtvi genocida a zatim i srpskom narodu, u čije ime je izvršen i iz čijeg naroda su izvršioci genocida, te međunarodnoj zajednici, koja nije učinila dovoljno da ovaj genocid spriječi, da mora raditi na stvaranju efikasnijih mehanizama za sprječavanje ovakvih stradanja u budućnosti”, dodaju iz ove partije.

Prema njihovim riječima, tendencija negiranja i poricanja genocida u Srebrenici danas je sve prisutnija.

,,Svakodnevno smo u prilici da slušamo sve upornije negiranje i poricanje genocida sa zvaničnih državnih i političkih adresa iz Srbije kao i od strane nekih političkih predstavnika Srba iz regiona pa i iz Crne Gore. Smatramo da se jedino priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici i suočavanjem sa tom istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira na ovim prostorima i okretanje našeg društva stvaranju bolje i perspektivnije budućnosti za nas i naše potomke”, zaključuju u BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve