Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjacima se nudi mjesto vicepremijera i jedan resor: Partija bira između ideologije i fotelja?

Priča o učešću manjinskih stranaka koje predstavljaju Husović i lista partija koje okuplja Albance uz liderstvo Nika Đeljošaja je samo u suštini rezervna opcija ukoliko lider pokreta URA Dritan Abazović nastavi sa, kako tvrde u dijelu partija iz Demokratskog fronta, ucjenjivanjem

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić sastao se juče sa predstavnicima Bošnjačke stranke, a tema razgovora je bila participacija u budućoj Vladi. Prema nezvaničnim informacijama, Bošnjačkoj stranci je ponuđeno mjesto potpredsjednika Vlade kao i jedno ministarsko mjesto. Odluku o eventualnom učešću glavni odbor Bošnjačke stranke donijeće u nedjelju. Biće to izbor između ideologije i ostanka na trenutno oko 60 rukovodećih pozicija u državnim organima. 

foto Arhiva

Prije mjesec kategorički odbili DF

Bošnjačka stranka, čiji je lider Rafet Husović, podsjetimo, u septembru je ponudio podršku Demokratama i pokretu URA uz podršku manjinskih partija. Sada nešto više od mjesec pozicija je potpuno drugačija. Husović više ne pominje takav koncept. Njemu sada ostaje da se izjasni o ponudi lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića.

foto Cdm.me, sa jučerašnjeg sastanka Husovića i Krivokapića

Ukoliko prihvate ponudu, to znači da će Husović postati koalicioni partner ultra radikalnih stranaka prosrpske orijentacije što je donedavno kategorički odbijao. Podsjećamo na izjavu Husovića od 8. septembra ove godine.

-S obzirom na razlike u programskim načelima, na ogromne razlike u pogledu dešavanja tokom devedesetih godina, kao i na razlike u pogledu našeg daljeg evroatlantskog puta, zaista smatram da u ovom trenutku nije prirodno da BS i DF budu dio partnerske Vlade. Mi držimo do naših principa, smatram da od osnivanja partije nismo napravili ni jednu stratešku grešku i doista ne želimo da budemo dio političke priče koja po našem dubokom uvjerenje, zbog hetereogene strukture koja je prisutna unutar koalicije „Za budućnost Crne Gore“, nema perspektivu – saopštio je Husović. 

Potencijalno partnerstvo sa Kalačem i “Srbadijom barskom”

Koliko je takav koncept Vlade u suštini “čisti lični interes” Husovića i Bošnjačke stranke ukoliko uđu u Vladu, dokazuje činjenica da će tada postati partneri sa partijom Stranke pravde i pomirenja Hazba Kalača koja je dio koalicije okupljene oko pokreta URA, sa kojim već godinama ima vrlo loše odnose. Donosimo odgovor Bošnjačke stranke od 15. septembra ove godine kao reagovanje na izjave Kalača i njegove partije.

“Dajući Bošnjačkoj stranci skoro 16.500 glasova, potpuno je jasno ko može i ko ima političku težinu da govori u ime bošnjačko- muslimanskog naroda.Međutim, ovih dana imamo priliku da vidimo da se javljaju i politički marginalci, poput Stranke pravde i pomirenja, koja sa svojih 300 glasova u Crnoj Gori želi dijeliti političke lekcije. Ova partija i njen lider,bez ikakvog legitimiteta, danas daju sebi za pravo da Bosnjake dijele na podobne i nepodobne, na lojalne i nelojalne, po svojoj mjeri”, istakli su tada iz BS. 

U avgustu je Bošnjačka stranka poručivala i ovo “dakle, nije Hazbiji prvi put da zaluta, otkako je zbog neostvarenih ambicija, napustio Bošnjačku stranku. Malo pod Muftijijno džube, malo iza njega, pa onda ravno sa Demokratskim frontom i ” Srbadijom barskom”, pod kokardom, u cjelovečernjim vašarima ispred Skupštine”.

Interes

Ipak, odluku o eventalnom učešću u izvršnoj vlasti donijeće glavni odbor, čiji su članovi i brojni funkcioneri koji trenutno obavljaju funkcije koje su dobili prema koalicionom sporazumom sa DPS i njihovim partnerima. Upravo to može da bude i presudno, jer trenutno oko 60 rukovodećih ili zamjeničkih mjesta drže članovi Bošnjačke stranke. Na taj broj treba dodati još najmanje toliko saradnika koji su uposleni u brojnim državnim institucijama.

Ukoliko bi odbili savez sa Krivokapićem to potencijalno znači da bi većina njih otišla sa postojećih funkcija čime bi ostali i bez brojnih privilegija koje omogućava položaj u državnim službama, agencijama, zavodima i upravama. Podsjetićemo, da se dio članova razmišljao još 2016. godine nakon parlamentarnih izbora kada je DF nudio Husoviću da bude premijer i da sastavi sam vladu od svojih funkcionera samo da bi razvlastili DPS. Očito su funkcije vrlo primamljive.

Manjine rezervna opcija za Abazovića

Priča o učešću manjinskih stranaka koje predstavljaju Husović i lista partija koje okuplja Albance uz liderstvo Nika Đeljošaja je samo u suštini rezervna opcija ukoliko lider pokreta URA Dritan Abazović nastavi sa, kako tvrde u dijelu partija iz Demokratskog fronta, ucjenjivanjem. Abazović ukupno ima četiri mandata, a isto toliko imaju Husović i Đeljošaj skupa. S obzirom na aktuelna dešavanja oko pregovora za formiranje Vlade nije isključeno da će manjine biti nekada i spas za Krivokapića, naravno, ako pristanu na učešće u Vladi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
17.10.2020-17:53 17:53

Tacno okolo-naokolo da se “privole manjinske partije”da bi Dritan dobio pedalu i onda “Aj polako Dritane ti i URA “u ono Pera Dragova,a od tuda “nema povratka” srcelomce zena kako sebe nazivas.A za ovu gospodu cemo poslati komentar poslije njihovog zvanicnog izjasnjenja.