Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Vlada služi ostvarivanju tuđih političkih interesa

Bošković je, komentarišući za Pobjedu najavu vladinog Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) da će izvještaj Komisije koju je to tijelo formiralo da sačini analizu o postupanju službi bezbjednosti i ostalih odgovornih na Cetinju tokom septembarskih događaja, biti dorađen, odnosno da će se dio zaključaka koje donesu ''odnositi i na ulogu i postupanje tužilaštva'', istakao da je ''jasna politička namjera da se ocrni tužilaštvo''.

Dešavanja na Cetinju pokazala su da nemaju veze sa vjerom, već su do srži ogolila ulogu marionetske Vlade koja služi ostvarivanju tuđih političkih interesa. Svi oni su radili u tom cilju i sprovodili naređenja iz komandnog štaba koji se nalazio izvan granica naše države, pritom ne mareći za činjenicu da krše propise, zakone i Ustav Crne Gore – ocijenio je za Pobjedu poslanik Demokratske partije socijalista i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković.

Poručuje da će sve to biti dokazano i u postupku pred sudom u procesu po krivičnoj prijavi koju je ova partija podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu protiv predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića koji je organizovao svoj štab za koordinaciju akcijom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Prijavom su obuhvaćene i te osobe pod sumnjom da su zloupotrijebile svoj položaj i prekoračile službena ovlašćenja tokom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra.

Kao dokaz su dostavili fotografiju iz Vlade, snimljenu 5. septembra, na kojoj su pored Krivokapića dio komandnog štaba i druge osobe: poslanici Marko Milačić i Momčilo Koprivica, ministri Milojko Spajić, Olivera Injac, Jakov Milatović, te direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i šefica Kabineta predsjednika Vlade Ivana Malović.

Bošković je, komentarišući za Pobjedu najavu vladinog Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) da će izvještaj Komisije koju je to tijelo formiralo da sačini analizu o postupanju službi bezbjednosti i ostalih odgovornih na Cetinju tokom septembarskih događaja, biti dorađen, odnosno da će se dio zaključaka koje donesu „odnositi i na ulogu i postupanje tužilaštva“, istakao da je „jasna politička namjera da se ocrni tužilaštvo“.

Cilj je, kako je rekao, da se na taj načn „stvori ambijent za izglasavanje novog tužilačkog savjeta, a sve u cilju političkog progona političkih neistomišljenika“.

– Ipak, jasno je da od toga nema ništa, ali je vlast u Crnoj Gori davljenik koji se hvata za slamku. Ovih dana smo svjedoci da, ipak, ponestaju i posljednje slamke i da će se Vlada utopiti u mulju sopstvene nesposobni i pogubnih namjera prema državi – kategoričan je Bošković.

Iz Vlade je u utorak saopšteno da će se BOK na narednoj tematskoj sjednici, „nakon dodatnog sagledavanja prikupljenog materijala, konačno izjasniti i donijeti zaključke o izvještaju Komisije“.

– Izvještajem o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti povodom ustoličenja mitroplita Joanikija na Cetinju još jednom je premijer Krivokapić demantovan od strane nadležnih institucija. Krivokapić je tvrdio da je pokušan državni udar „i u samoj Vladi“, dok Komisija vladinog Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi tvrdi da Krivokapić nije govorio istinu, već da su bezbjednosne službe postupale profesionalno – istakao je za Pobjedu potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković.

Počev od dokazano neistinite tvrdnje da je akcija policije počela nakon što je bačen „molotovljev koktel“, dodaje Zeković, preko nezakonitog uputstva koje ministar Sergej Sekulović tvrdi da je dobio od premijera, do posljednjeg demantija koji je dobio od Biroa Vlade čiji je predsjednik, Krivokapić pokazuje nepodnošljivu lakoću iznošenja neistina.

– Kada neistine u kontinuitetu dolaze od prvog čovjeka izvršne vlasti i u veoma bezbjednosno osjetljivom trenutku, to dodatno radikalizuje političku situaciju i pokazuje nedoraslost funkciji premijera – upozorava on.

Zeković očekuje da izvještaj bude javan kako bi građani bili upoznati sa vladinom ocjenom sopstvenog rada.

– Dešavanja na Cetinju počela su odlukom da se ne uvaži jednoglasan stav cjelokupnog bezbjednosnog sektora zbog zahtjeva jedne vjerske zajednice. Odlukom da policijske akcije i hapšenja koja tvrdi da je lično naložio, koordinira sa Markom Milačićem i Andrijom Mandićem, dok profesionalce koje je izabrao da rukovode bezbjednosnim sektorom sumnjiči za pokušaj državnog udara, Krivokapić je pokazao kako doživljava institucije i što misli o Vladi kojom predsjedava – zaključio je Zeković.

Građanski protesti organizovani su na Cetinju 4. i 5. septembra nakon što Vlada nije uvažila zahtjev Cetinjanki i Cetinjana da se zabrani ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Procjena bezbjednosnih službi bila je da taj čin nosi ogroman rizik po mir u našoj zemlji, ali Krivokapićeva Vlada oglušila se o sve to i odlučila da izađe u susret zahtjevima Beograda.

Mićović je ustoličen u Cetinjskom manastiru, a policija je brutalnom akcijom koja je počela 5. septembra u zoru i trajala duže od četiri sata razbila proteste. Grad je zasut ogromnim količinama suzavca, šok i „fleš“ bombi, a korišćeni su i gumeni meci. Više desetina građana je povrijeđeno.

Crnogorska vlast građanski protest pokušava da prikaže kao skup ekstremista i svojevrsni pokušaj terorizma, odnosno državnog udara.

Mićović i patrijarh srpski Porfirije Perić u crnogorsku prijestonicu dopremljeni su vojnim helikopterom i odmah po obavljenom poslu vraćeni natrag u Podgoricu. Građani su onemogućili da, kako je bilo planirano, srpski popovi iz Podgorice u Cetinje ušetaju preko Belvedera i „procesija“ prođe gradom.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve