Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: SAD glavni strateški saveznik Crne Gore

On se sastao sa direktorom Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn, brigadnim generalom Dvejnom Dramondom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore

Ministar odbrane Predrag Bošković istakao je da su Sjedinjene Američke Države glavni strateški saveznik u oblasti razvoja nacionalnog odbrambenog sistema, te posebno apostrofirao uloga koju Program državnog partnerstva sa Mejnom ima u domenima zajedničke obuke, edukacije, podrške i razmjene ekspertskih iskustava.

On se sastao sa direktorom Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn, brigadnim generalom Dvejnom Dramondom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Bošković se zahvalio sagovorniku na sveukupnoj podršci koju je Nacionalna garda savezne države Mejn pružila Vojsci Crne Gore u domenu ispunjavanja neophodnih reformi koje su prethodile punopravnom članstvu Crne Gore u NATO.

On je istakao uvjerenje da će Vojska Crne Gore i Nacionalna garda Mejna nastaviti da uspješno razvijaju partnerske odnose, ukazujući na veoma uspješan Program državnog partnerstva koji se konstantno unapređuje u posljednjih 12 godina.

Bošković je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima i planovima za budući razvoj Vojske Crne Gore, kao i aktivnim doprinosom međunarodnom miru i bezbjednosti, akcentujući da će Crna Gora, kao punopravna NATO članica, nastaviti snažno da se zalaže za jačanje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

Brigadni general Dramond izrazio je zadovoljstvo aktuelnom saradnjom Nacionalne garde Mejna i Vojske Crne Gore, ističući neosporivi kvalitet Programa državnog partnerstva i značaj ostvarenih odnosa koji su umnogome produbili saradnju dvije države.

Dramond je naglasio da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava reformske procese u Vojsci Crne Gore, kao i njenu modernizaciju, u cilju daljeg jačanja nivoa interoperabilnosti i spremnosti za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

U toku posjete brigadnog generala Dvejna Dramonda, realizovan je sastanak i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem. Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli na dosadašnju bogatu saradnju NG Mejna i Crne Gore i upoznali sa ciljevima u narednom periodu, kao i modelima zajedničke obuke.

Zaključili su da model saradnje Vojske Crne Gore i NG Mejna može poslužiti kao primjer dobrih i kvalitetnih odnosa u svim segmentima odbrane. General Dramond je ovom prilikom uputio poziv generalu Dakiću za zvaničnu posjetu Mejnu. Sa generalom Dramondom sastao se i načelnik Štaba GŠ, pukovnik Aleksandar Pantović.

Tokom posjete delegacija NG Mejna sastaće se sa komandantima jedinica Vojske Crne Gore i prisustvovati pokaznoj vježbi pripadnika Pješadijskog bataljona u Danilovgradu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve