Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bošković- Pabriks: Intenziviranje saradnje kroz NATO i buduće zajedničke obuke vojnika

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković je naglasio važnost bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i istakao spremnost Crne Gore za njeno intenziviranje i definisanje zajedničkih odbrambenih projekata

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ministrom odbrane Republike Letonije Artisom Pabriksom, u okviru zvanične posjete letonske delegacije Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Artis Pabriks, Predrag Bošković

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković je naglasio važnost bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i istakao spremnost Crne Gore za njeno intenziviranje i definisanje zajedničkih odbrambenih projekata.

Iskazao je otvorenost za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa i ukazao na značaj zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti.

S tim u vezi, ministar Bošković informisao je sagovornika o aktivnom učešću Crne Gore u međunarodnim misijama, o prioritetima u daljoj reformi odbrambenog sistema, kao i o modernizaciji postojećih kapaciteta vojske, navodi se u saopštenju.

Bošković je naglasio značaj upućivanja pripadnika Vojske Crne Gore u eFP misiju (Ojačano prisustvo NATO na Istoku) i istakao da je na taj način pokazana spremnost Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i spremnost za doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. Učestvujući u sveukupnim naporima Alijanse u jačanju globalnog mira i stabilnosti, Crna Gora pokazuje da je pouzdan partner i da teži  očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Evropi i šire, dodaju iz MO.

“Naši vojnici imaju mogućnost obuke i vježbanja u jednom zaista opremljenom kampu kakav je u Letoniji, gdje mogu da stiču značajna iskustva, a kasnije i da iskustva prenose na svoje kolege. Mi ćemo nastaviti da prisustvujemo u Ojačanom prisustvu NATO-a na Istoku u Letoniji i da zajednički podižemo sposobnosti i kvalitete naših vojski i individualno svakog pojedinca”, kazao je Bošković.

Ministar Pabriks je poručio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate, navodeći važnost njene aktivne uloge u promovisanju evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu i očuvanju globalne bezbjednosti.

Istakao i značaj saradnje dvije zemlje, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou, navodeći da se saradnjom dva ministarstva unapređuju odbrambene sposobnosti i kapaciteti, a time se pruža doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima današnjice.

“Uprkos činjenici da mi dolazimo iz sjeverne, a Vi iz južne Evrope, imamo brojne sličnosti. Jedna od njih je odlučnost i znanje kako želimo da gradimo naše države u budućnosti i gdje želimo da vidimo naše zemlje”, kazao je Pabriks.

Pabriks je istakao i da su crnogorski vojnici koji su u misiji u toj zemlji diplomate na dnevnom nivou, jer učestvuju u raznim javnim događajima, pored toga što su dio vojnih vježbi, koje se sprovode gotovo svakog mjeseca.

“Imamo jedan od najvećih vojnih poligona u regionu i namjeravamo da izgradimo nove za vojne vježbe, jer je to potrebno u najmanje dvije svrhe. Znati kako da odbranite svoju državu i takođe, da trenirate sa drugima. Dajemo mogućnost crnogorskim vojnicima da koriste našu zemlju za razne vrste treninga i ja vjerujem da će doći vrijeme kada ćete imati dobre poligone, gdje će naši vojnici moći da dolaze i treniraju, jer mi nemamo planine, a potrebne su nam te zajedničke sposobnosti”, dodao je Pabriks.

Pabriks je uputio poziv crnogorskom Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore da mogu koristiti kapacitete Baltičkog odbrambenog koledža, kao i NATO Centra izvrsnosti za strateško komuniciranje koji se nalazi u Rigi.

“Svi znamo da naši stanovnici žive u vremenu lažnih vijesti, tako da je veoma teško utvrditi šta je istina, a šta je laž. Znamo takođe, da postoje određene zemlje koje koriste medije kao sredstvo za propagandu, a ne za ono što bi mediji trebalo da budu. Kako bi to shvatili potrebno je pomoći. To je ono što radi NATO u Centru izvrsnosti i tu takođe nadamo se da možemo više sarađivati”, kazao je on.

Ministri su se saglasili da će obje zemlje nastaviti da podržavaju napore Alijanse za očuvanje mira i stabilnosti i da obnova i ujedinjenje zajedničkih vrijednosti predstavljaju put ka projektovanju dugoročne stabilnosti, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve