Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bošković: Ne može doći do građanskog rata, može biti sukoba sa huliganima i rušiteljima institucija

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković danas je u izjavi za portal Standard saopštio da poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović priziva građanske sukobe, ali da ga, kako je kazao, mora razočarati

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković danas je u izjavi za portal Standard saopštio da poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović priziva građanske sukobe, ali da ga, kako je kazao, mora razočarati – u državi postoji red, a sukobi se mogu desiti samo sa huliganima ili onima koji udaraju na legalne institucije Crne Gore.

Predrag Bošković

“Poznati rušitelj svega čega se dotakao – gospodin Bulatović, očigledno u nedostatku više partija, pošto ni sam više ne zna koliko ih je porušio u Crnoj Gori, želi sada da krene sa nekim sukobima. Danas sam vidio da priziva i građanske sukobe u Crnoj Gori, ali ga moram razočarati po ko zna koji put. Crna Gora je dovoljno zrela i da u Crnoj Gori ne može biti ni građanskih sukoba, ni sukoba sa vjernicima, već mora biti reda i poretka. Državni organi Crne Gore mogu se samo sukobiti sa huliganima i sa onima koji ruše i udaraju na legalne institucije Crne Gore. U svakom slučaju ne znam zbog čega je to gospodin Bulatović izjavio danas. Očigledno da njegova politička grupa jedino može na bazi sukoba i podjela da ostvari određeni politički benefit u susret parlamentarnim izborima, zakazanim za 30.avgust”, kaže Bošković.

Bošković je ocijenio da Crna Gora ima dovoljno i demokratskog, evropskog i ljudskog kapaciteta da na ove izazove odgovori na jedan kvalitetan, demokratski i evropski način u miru.

“Siguran sam da će to tako biti i do izbora i poslije izbora. Crna Gora je u svojoj bliskoj istoriji dokazala da se sa ovakvim i mnogo težim izborima izborila na jedan kvalitetan način bez ijednog sukoba, bez ijedne žrtve, tako da smo po tome bili prepoznati, kako u region, tako i šire. Siguran sam da će tako biti i ovog puta”, smatra on.

Spoljni centri moći ne bi ništa mogli bez unutrašnjih igrača

Odgovarajući na pitanje Standarda koliko udjela u aktuelnim dešavanjima imaju centri izvan Crne Gore, Bošković je kazao da su oni uvijek ti koji žele da ostvare neke svoje interese.

“Imali smo toga dosta u prethodnom periodu pogotovo nakon 2014.godine kada je postalo evidentno da će Crna Gora postati članica NATO-a. Svjesni smo svega onog što se dešavalo i pokušaja terorizma 2016.godine u susret tadašnjim izborima. Sve ono što se dešavalo 2017. u susret stvaranju preduslova za punopravno članstvo u NATO-u. Sada je iskorišćen Zakon o slobodi vjeroispovijesti da se pokuša podijeliti Crna Gora, ali, ponavljam, ti centri moći teško da bi išta mogli uraditi u Crnoj Gori da nemaju određene igrače u samoj Crnoj Gori. Mislim da upravo ti centri moći koriste određene političke subjekte u Crnoj Gori, kako bi ostvarili svoje političke interese i to dovoljno govori o DF i sličnima u Crnoj Gori, koji zarad određenih sitnih ličnih interesa pristaju da budu pijuni u igri, koju igraju određeni centri moći iz regiona i šire”, mišljenja je ministar odbrane.

Zahvalan policiji i Veljoviću na predanom angažmanu u teškim okolnostima

Komentarišući ulogu Vojske u očuvanju unutrašnje stabilnosti, on je utvrdio da je Vojska uvijek spremna za sve izazove. “Međutim, prije svega pitanje unutrašnjeg mira i stabilnosti je pitanje MUP-a, odnosno, Uprave policije. Oni to rade na jedan sjajan način. Viđeli smo to i prethodnih dana. Nažalost, imali smo i određeni broj povrijeđenih policajaca. Samo u prethodnih šest mjeseci, upravo od takvih izgrednika i huligana imali smo povređivanje 49 policajaca. Ono što moram ponoviti i iskazati i sa ovog mjesta, jednu veliku zahvalnost pripadnicima Uprave policije na čelu sa direktorom (Veselinom Veljovićem) za predan angažman i sve ono što su uradili u ne tako lakim vremenima. U istom vremenu morali su voditi računa i o pandemiji korona virusa, a što se tiče Vojske, ona je uvijek spremna da odgovori na sve izazove na najbolji mogući način i siguran sam da smo to više puta do sada dokazali”, poručio je Bošković.

Uskoro sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Ministar Bošković je naveo da je u ponedjeljak održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost i da će vjerovatno uskoro biti održana i sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Sjednica će biti redovnog karaktera s obzirom da imamo određenih pitanja, koja su došla na dnevni red. Ne vidim trenutno bilo kakvu potrebu za vanrednom sjednicom, a u svakom slučaju to je na članovima savjeta za odbranu i bezbjednost da procijene. Mislim da oni tu dobro procjenjuju, kao i svaki put do sada”, naveo je on.

NATO može da pomogne, ali Crna Gora može sama da se izbori

Na pitanje da li NATO ima mehanizme pomoći članicama u bezbjednosnim uslovima, kakvi su trenutno u Crnoj Gori, Bošković je odgovorio potvrdno.

“NATO uvijek ima svoje mehanizme i zbog toga je i potpisan taj protokol. Siguran sam da Crna Gora može sa ovim da se izbori shodno svojim kapacitetima i resursima”, zaključio je ministar Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve