Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Nadam se da će Crna Gora nastaviti evropski i evroatlanski put

Kada je riječ o narednoj Vladi, Bošković ističe da pred njom stoji izazov kontinuirane modernizacije Vojske, te da se nada da će Crna Gora nastaviti evropski i evroatlanski pu

Biti na čelu Ministarstva odbrane Crne Gore gotovo četiri godine bila je velika čast i zadovoljstvo, kazao je u intervjuu za Dnevne novine ministar odbrane Predrag Bošković. On podsjeća da je u prethodnom periodu Crna Gora postala članica NATO saveza, da je u odbranu uloženo preko 120 miliona eura, te da se ministarstvo i Vojska danas mogu pohvaliti obrazovanim, stručnim, odgovornim i podmlađenim kadrom. Kada je riječ o narednoj Vladi, Bošković ističe da pred njom stoji izazov kontinuirane modernizacije Vojske, te da se nada da će Crna Gora nastaviti evropski i evroatlanski put.

Predrag Bošković

Obilježen je Dan vojske, prvi put na način kako je to bilo protekle sedmice. Koliko ste zadovoljni učinkom u prethodne četiri godine?

Bošković: Biti na čelu Ministarstva odbrane Crne Gore gotovo četiri godine bila je velika čast i zadovoljstvo. Posebno, uzimajući u obzir činjenicu da smo u tom periodu postali članica NATO saveza i da smo u sistem odbrane uložili preko 120 miliona eura. Zato, kada se osvrnem i sumiram učinjeno, zadovoljan sam i ponosan, jer to vidim kao izuzetno uspješan mandat. Tim prije, jer je Vojska Crne Gore institucija sa najvećim povjerenjem u našem društvu. Sve to je trebalo ove godine 7. oktobra adekvatno proslaviti, ali situacija sa korona virusom nas je obavezala da poštujemo preporuke i budemo odgovorna institucija. Zato ovom prilikom moram istaći da sam prije svega, izuzetno ponosan na srž Vojske, a to su njeni ljudi. Koliko su važan dio sistema, našim građanima posebno je bilo vidljivo ove godine, od početka marta, kada su danonoćno bili angažovani u borbi sa korona virusom. Dakle, danas imamo modernizovanu, obučenu i podmlađenu Vojsku, na koju građani Crne Gore treba da budu ponosni.

Akcenat je bio na modernizaciji Vazduhoplovstva i Pješadije. Kako vidite da bi trebalo nastaviti?

Bošković: Kao što sam naglasio, preko 120 miliona eura je uloženo u sistem odbrane. To je značajno više novca u kratkom vremenskom roku, u odnosu na uloženo u zadnjih 30 godina. Najznačajnije ulaganje je bilo upravo u ta dva vida, Vazduhoplovstvo i Pješadiju. Za tri helikoptera BELL 412 i dva BELL 505 smo izdvojili oko 36 miliona, a za lakooklopna vozila sa borbenim stanicama, koja počinju da pristižu u narednim danima, 70 miliona eura. Naravno, uložili smo određeni novac i u Mornaricu, ali to je tek početak u odnosu na ono što je neophodno uraditi. Ne samo u Mornarici, jer je neophodan kontinuiran rad na modernizaciji i ostala dva vida vojske, iako smo tamo puno više investirali. Narednoj Vladi predstoji upravo taj izazov, za koji će, nadam se, imati sluha. I ne samo to. Važan segment j e obrazovanj e i napredovanje pripadnika VCG koji učestvuju u NATO, EU i UN misijama i operacijama, koji time daju doprinos sprovođenju mira i bezbjednosti u svijetu. Crna Gora se za ove tri godine članstva pokazala kao kredibilan partner, što nam je više puta i potvrđeno sa svih važnih adresa.

Kakav kadar ostavljate u Ministarstvu odbrane, odnosno Vojsci Crne Gore?

Bošković: Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore imaju odlične, stručne i odgovorne ljude kojima se ovom prilikom zahvaljujem, jer smo zajedno uspjeli da izgradimo kvalitetan i moderan sistem. Naravno, tu odmah slijedi i zahvalnost partnerima koji su dali ogroman doprinos. Kada govorimo o Vojsci Crne Gore, važno je istaći da je napravljen ogroman iskorak kada je riječ o starosnoj strukturi. Sa 43 godine, spustili smo je na ispod 36, što smatram velikim uspjehom. U tom vremenskom periodu u sistem VCG je ušlo oko 600 mladih ljudi, koji sve više pokazuju interesovanje za tom profesijom, a koja im nudi velike mogućnosti za napredak.

Kao izuzetno uspješne projekte moram napomenuti dobrovoljno služenje vojnog roka, koji nam u sistem dovodi mlade, patriotizmom obojene ljude, upravo ono što je potrebno VCG. Takođe, tu je Ljetnji vojni kamp koji je ove godine, uprkos pandemiji korona virusa, bio uspješan i u okviru koga bilježimo gotovo izjednačen broj djevojaka i momaka. Mnogi od njih svoju šansu vide dalje na inostranim vojnim akademijama, na kojima se trenutno obrazuju 54 kadeta, a samo ove godine je upućeno njih 24. Kada se sumira, možemo vidjeti da je MO predano radilo na stvaranju svih preduslova za kvalitetan sistem, koji i te kako može da odgovori na sve izazove.

Kako očekujete da će se nova Vlada postaviti prema dosadašnjim spoljno-političkim prioritetima NATO i EU?

Bošković: Kako sam i ranije nekoliko puta istakao, nadam se da će čelni ljudi u ministarstvu nastaviti da njeguju vrijednosti na kojima smo intenzivno radili 15 godina. Mnogo truda je uloženo, pa očekujem da će se dosljedno nastaviti evropski i evroatlantski put, kako bi Crna Gora nastavila da napreduje i njeni građani žive evropskim kvalitetom života. Evropska komisija je postavila smjernice, kako bi što prije postali članica EU. Mi smo postavili odlične osnove, samim tim jer smo postali dio Alijanse, što ne bi bilo moguće bez potvrđenog demokratskog razvoja, poštovanja ljudskih prava i sloboda i napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

I u novoj ulozi daćemo puni doprinos očuvanju upravio tih vrijednosti, da Crna Gora ostane privržena evropskoj i evroatlantskoj budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve