Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: Može li u Beranama doći do koalicije SNP i DPS?

Bošković naglašava da građanska Crna Gora treba da bude kuća za sve nas, bez obzira da li smo Crnogorci, Srbi, Albanci, Muslimani, Bošnjaci, Romi

Od izuzetne važnosti je da stvorimo građanski blok koji će nas izvući iz mraka nacionalizma i blata u koji žele da nas uvale oni koji su trenutno na vlasti, a koji samo u tom mraku mogu da vladaju, rekao je poslanik i član Predsjedništva DPS-a Predrag Bošković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj TV.

Bošković naglašava da građanska Crna Gora treba da bude kuća za sve nas, bez obzira da li smo Crnogorci, Srbi, Albanci, Muslimani, Bošnjaci, Romi…

“Ova vlada je pokazala da je nesposobna i da ima veoma lošu namjeru da državu okuje okovima ropstva prema Srbiji”, kaže Bošković.

Postizborna koalicija

Jedan od uspjeha DPS-a na lokalnim izborima je, kako ističe, što su počeli da razbijaju monolitnu strukturu “srpskog svijeta”, nacionalističko – populističkog političkog narativa u Beranama.

“Postoji neslaganje s njihove strane o tome kako će dogovoriti vlast u Beranama. DPS bi sa koalicionim partnerima bila ljekovita za ono što je potrebno Beranama. Kao što smo i u izbornoj noći rekli – stojimo otvoreni za bilo koji dogovor pod uslovom da se okanemo nacionalizama, fašističkih ideologija i da se fokusiramo na ono što je jedino moguće u Crnoj Gori – da svako bude jednak. Kada se smire emocije i sagleda šta je najbolje za budućnost Berana, nadam se da će doći do novih ideja. Činjenica da je SNP uspio da se izvuče iz šinjela DF-a je dobar iskorak koji može dovesti do pozitivnijih dešavanja u Crnoj Gori”, kaže Bošković.

Crnoj Gori je, kaže, nasušno potrebna nova vlada kako bi bivša otišla u prošlost.

“Iskoristili su tehnički mandat da unište sve ono što su uništavali prethodnih godinu. Moramo imati proevropsku vladu koja će se jasno odrediti prema agresiji Rusije na Ukrajinu i prema svemu što su civilizacijske vrijednosti u regionu. Trenutno imamo prodaju države. Sve se unižava kako bi Crna Gora postala zavisna od Srbije i molila za njenu pomoć. Za samo godinu i po su pokušali da potru ekonomsku nezavisnost Crne Gore i ponovo je učine zavisnom od uvoza osnovnih životnih namirnica iz Srbije”, ističe Bošković.

Građani neće dozvoliti utapanje u “srpski svet”

Naglašava da građani neće dozvoliti da se Crna Gora utopi u “srpski svet” ili neki drugi velikodržavni projekat i da nestane kao nezavisna.

Kada je riječ o manjinskoj vladi, Bošković smatra da može doći do dogovora.

“Svi bi trebalo da budu u toj vladi uz podršku 30 naših poslanika u parlamentu i uz poštovanje četiri principa o kojima smo već govorili”, poručio je Bošković.

Govoreći o lokalnim izborima u Beranama, Bošković ističe da su građani te opštine prethodne četiri godine, a posebno posljednjih godinu dana, bilo izloženo pritiscima i da je, bez obzira na to, DPS sa koalicionim partnerima ostvario dobar rezultat.

“Imajte u vidu da su i džavni i lokalni resursi bili stavljeni u funkciju izbornih kampanja ostalih sedam lista. Jasno je kakvim su pritiscima bili izloženi građani Berana, pogotovo oni koji baštine neke evropske vrijednosti, Crnu Goru kao građansku, multietničku, multivjersku i antifašističku državu. Berane je vrlo pogodno tlo za to jer je najsiromašnija opština u Crnoj Gori. Samim tim, smatram da rezultat koji je ostvario DPS je jedan istinski podvig i dobra osnova za ono što će se dešavati u narednom periodu “, dodaje Bošković.

Zadovoljan je, kaže, kampanjom u Beranama i ističe da u toj opštini postoji dovoljno svijesti kako bi grad vratili iz mraka nacionalizma, populizma i prošlosti.

“Nazadna politika koja nas vraća u blato devedesetih godina najviše se pokazalo u Beranama, ne samo zbog toga ko je vršio vlast posljednjih osam godina, već i zbog svega što se dešavalo u odnosima Crne Gore i Srbije u tom periodu. Taj populizam će prije ili kasnije doći glave onima koji su ga baštinili. Pokazali su ga na najprimitivniji način u ovoj izbornoj kampanji. To je naša prednost i računamo da će rezultat koji smo ostvarili biti ključna polazna tačka koja će dovesti do promjena ne samo u Crnoj Gori, nego i u Beranama kao gradu sa najvećim nivoom populizma u političkom spektru”, pojašnjava Bošković.

Komentarišući rezultat SNP-a, Bošković kaže da ta partija u Beranama posjeduje značajan broj resursa u opštini, što je dovelo do toga da ljudi na rubu egzistencije zavise od njihovih sitnih činjenja.

Govoreći o tome da su sve partije izričite u tome da neće u koaliciju sa DPS-om, Bošković kaže da je važno naglasiti da period političkih dešavanja u Beranama ne predstavljaju samo prvi mjeseci nakon formiranja vlasti, već taj period traje četiri godine.

“Najvažnije je da se što prije formira vlada u Crnoj Gori kako bismo zaustavili propadanje države. Ono što se trenutno dešava ne ide u korist nikome osim odlazećim apostolima”, tvrdi Bošković.

Ističe da je od izuzetne važnosti da dobijemo vladu koja će se početi da vraća Crnu Goru na evropski put i početi da vraća investitore, bezbjednosni sektor u državne okvire i zdravstvenu zaštitu dostupnu svim građanima.

“Imamo kompletno urušavanje čitavog sistema u državi. Svi su iskoristili državne resurse kako bi dobili političke benefite u Beranama i Ulcinju. To se vidjelo i na sami izborni dan. Policija je zloupotrijebljena u obje opštine od strane partija koje trenutno čine vlast u Crnoj Gori. DPS za 30 godina vlasti nikada nije zloupotrijebila policiju na taj način. Upali su u izborni štab DPS-a iako se tamo ništa neregularno nije dešavalo, privodili naše aktiviste i time pokazali da su stavljeni u službu jedne političke opcije. Sve što se dešavalo na izborni dan i prije toga ćemo svakako predočiti međunarodnoj zajednici da znaju s kim i kako mogu graditi evropsku budućnost u Crnoj Gori”, navodi Bošković.

Nećemo dozvoliti podjelu po nacionalnim ključevima

Činjenica je, kaže, da je vrlo mali broj političkih partija učestovao u izborima u dvije različite opoštine u kojima živi dominantno albansko i srpsko stanovništvo što, kako kaže, pokazuje ko može državu da vodi naprijed i ko može da se pojavi u svakoj opštini i ostvari rezultat.

“DPS je stožer evropske, državotvorne, antifašističke i građanske politike u Crnoj Gori. Biti najjači i u Ulcinju i u Beranama pokazuje da naša politika okuplja najveći broj građana u svakoj opštini. Kako se situacija u Ukrajini završi na štetu nacionalističkih i fašističkih narativa, koje baštini Putin i koje podržavaju upravo ove nacionalističke i ekstremne strukture u Crnoj Gori, budiće se i građanska i evropska Crna Gora i to će najviše koristiti partijama koje baštine te vrijednosti – u prvom redu DPS-u”, ističe on.

Najvažnije je, kaže, da one stranke koje baštine građanski koncept budu što jače i da povedu državu iz zla koje bi Crnu Goru uveo u kantonalizaciju.

“Zaprepašćen sam da neke partije koje se definišu kao građanske nemaju svoje liste u gradovima kao što je Berane. To nije dobra poruka prema biračima, ali tu je DPS da te građanske propuste ispravi na primjeren način. Ponosan sam što DPS može da se pojavi u svakoj opštini i ostvari rezultat. To je pokazatelj da u Crnoj Gori postoji građanska svijest dovoljno jaka da se možemo izboriti s opasnostima u koje pokušavaju populističke nacionalističke stranke koje bi Crnu Goru da dijele po nacionalnim ključevima – što mi nikako nećemo dozvoliti”, ističe Bošković.

Deblokada parlamenta

Siguran je, tvrdi, da će se naći modalitet za deblokadu Skupštine kada stranke dogovore manjinsku vladu. To je, kako ističe, važno kako bi u potpunosti mogao da funkcioniše i Savjet za bezbjednost kao ključni bezbjednosni organ.

“Najvažnije je da se bezbjednosni sektor vrati u okvire države, jer je u posljednjih nekoliko mjeseci stavljen u ruke drugim državama. Crna Gora je pametnim rukovođenjem ostvarila članstvo u NATO-u i opet će se pokazati kao pouzdan partner”, poručuje Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve