Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bošković-El Sisi: Crna Gora kredibilan partner međunarodne zajednice

Ministar Bošković je kazao da je ova posjeta, novi stimulans za jačanje saradnje naše zemlje sa Egiptom, strateški važnim u bezbjednosnom i političkom kontekstu

Crna Gora je prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, a Vojske Crne Gore značajno doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, poručio je predsjednik Egipta Abdel Fatah El Sisi na sastanku sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

foto Ministarstvo odbrane

Osvrćući se na bezbjednost regiona i aktuelne bezbjednosne izazove, El Sisi je naglasio važnost jačanja integrisanog djelovanja, čime možemo zajednički doprinijeti bezbjednijem okruženju.

On je posebno istakao Crnu Goru kao svijetao primjer multietničkog i multireligijskog sklada.

Ministar Bošković je kazao da je ova posjeta, novi stimulans za jačanje saradnje naše zemlje sa Egiptom, strateški važnim u bezbjednosnom i političkom kontekstu.

On je naglasio da uspostavljanje bliže saradnje sa državama afričkog kontinenta predstavlja želju crnogorske strane za daljim jačanjem prijateljstva, razvojem bilateralnih odnosa i sveukupne saradnje, a gdje Arapska Republika Egipat igra veoma vaznu ulogu.

Ministar je dodao da regionalna i međunarodna saradnja, pored evropske integracije i djelovanja u okviru NATO struktura, ostaju tri ključna spoljno politička prioriteta Crne Gore, ističući da ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture.

Bošković je zaključio da EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu Zapadnog Balkana i pružiti kredibilnu perspektivu integracije.

On je apostrofirao značaj dugogodišnjeg partnerstva EU i Egipta u okviru evropske politike susjedstva, te da je Egipat veoma vazna država u južnom susjedstvu EU s kojim razvija strateške odnose.

Na sastanku je potvrđena snažna posvećenost promovisanju regionalne saradnje i dijaloga u okviru Unije za Mediteran, što se prepoznaje kao prioritetni okvir saradnje u euro-mediteranskom regionu.

Zaključeno je da je efikasan regionalni mehanizam posebno značajan u trenutnom kontekstu, kako bi se ohrabrile njegove članice da se fokusiraju na zajedničke interese i mogućnosti unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga.

Ministar se sastao i sa državnim ministrom za vojnu proizvodnju, generalom Mohamedom El Asarom. Tom prilikom razmotreni su aktuelni fokusi Ministarstva odbrane Crne Gore na polju modernizacije i opremanja vojske, kao i razvijanju novih modaliteta saradnje dvije zemlje.

Bošković je kazao da VCG nastoji da prati trendove u razvoju naoružanja i opreme, kako bi ravnopravno sa saveznicima mogla da se suoči sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Konstatovano je da do sada nije uspostavljena značajnija saradnja u oblasti odbrane, alinda ne u narednom periodu moguce otvoriti i ta vrata za saradnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve