Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bošković: CG posvećena održavanju mira i stabilnosti evropskog kontinenta i međunarodne zajednice

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tom prilikom istakao je značaj ovogodišnjeg foruma, imajući u vidu da se obilježava 70 godina od osnivanja NATO, 20 godina od članstva Republike Poljske u savezu, kao i dvije godine od kada je Crna Gora dio Alijanse

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na Bezbjednosnom forumu u Varšavi i govorio na panelu: “NATO nakon 70 godina – Budućnost Alijanse”.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tom prilikom istakao je značaj ovogodišnjeg foruma, imajući u vidu da se obilježava 70 godina od osnivanja NATO, 20 godina od članstva Republike Poljske u savezu, kao i dvije godine od kada je Crna Gora dio Alijanse.

Ministar je naglasio da samo jačanjem međusobnog povjerenja saveznica, spremnošću na saradnju i pružanjem uzajamne podrške, možemo aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja.

“Tokom učešća na Forumu, ministar Bošković je sa sagovornicima razmijenio mišljenje o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i prednostima članstva u najmoćnijoj vojno-političkoj alijansi. Istakao je da zemlje članice u kontinuitetu treba da unapređuju svoje odbrambene kapacitete, kao i da intentenziviraju saradnju, kako bi se na taj način dao doprinos sveukupnim kapacitetima NATO.

Naglasio je da zemlje članice, ali i partneri, treba da, u granicama svojih mogućnosti, doprinose očuvanju mira na globalnom nivou i pokažu spremnost za učešće u bezbjednosnim inicijativama, u okvirima regionalnih i međunarodnih formata”, navedeno je u saopštenju.

Ministar Bošković je poručio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i nastaviti da pruža punu podršku i pomoć u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

“Takođe, ponovio je da su modernizacija kapaciteta Vojske Crne Gore i povećanje budžeta za odbranu prioriteti Ministarstva odbrane.

Bezbjednosni, šesti forum u Varšavi okupio je veliki broj državnika, univerzitetskih profesora, diplomata i pripadnika nevladinog sektora. Razmatrane su brojne teme, među kojima su se istakle diskusije u pogledu borbe protiv terorizma, sajber odbrane, hibridnih prijetnji i migracija”, dodaju iz Ministarstva odbrane.

Bošković se tokom foruma sastao se sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

Ocijenjeno je da je saradnja između Crne Gore i OEBS-a i njegovim strukturama na visokom nivou, što je i potvrđeno nedavnom posjetom Gremingera Podgorici.

“Ministar Bošković je kazao i da je zadovoljan uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji OEBS-a, posebno u oblasti kontrole naoružanja.

Predstavio je ključne reforme i prioritete u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i strateške ciljeve Crne Gore na tom planu. Zahvalio je zemljama učesnicama OEBS-a koje su doprinijele uspješnoj realizaciji uništenja viškova naoružanja i municije u okviru Programa MONDEM, te izrazio očekivanje za nastavak saradnje u oblasti jačanja nacionalnih kapaciteta u tom domenu.

Ministar je ponovio punu podršku slovačkim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om, kao i daljem radu u kompleksom međunarodnom ambijentu koji karakterišu sve složeniji odnosi među učesnicama OEBS-a.

Greminger je pozdravio do sada sprovedene reforme, te naglasio dobru i kontinuiranu saradnju i komunikaciju između OEBS-a i Crne Gore.

Zahvalio je na doprinosu naše zemlje u jačanju transparentnosti, bezbjednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova. Istakao je da ovaj vid partnerstva između OEBS-a i zemlje učesnice može služiti kao dobar primjer ostalim zemljama, posebno kada je riječ o državama Zapadnog Balkana.

Greminger je zaključio da dosadašnju uspješnu saradnju treba dalje unapređivati, pa je najavio spremnost OEBS-a da pruži podršku u rješavanju aktuelnih i konkretnih izazova na osnovu potreba Crne Gore”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve