Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošković: CG aktivno doprinosi miru i stabilnosti

Skaparoti, bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, pohvalio je aktuelne napore koje Ministarstvo odbrane ulaže u okviru projekata modernizacije VCG, što posebno doprinosi unapređenju njenih odbrambenih sposobnosti

To je saopštio ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa bivšim vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu, generalom u penziji Kertis Skapartoijem.

Sa sastanka

Kako se navodi u saopštenju MO, fokus sastanka bio je na aktuelnim procesima i projektima Ministarstva odbrane u cilju modernizacije Vojske Crne Gore, kao i unapređenja cjelokupnog odbrambenog sistema.

Bošković je izrazio zahvalnost Skaparotiju povodom podrške, kao i ličnog doprinosa u okviru procesa sveobuhvatne integracije naše zemlje u sistem kolektivne odbrane i istakao da kao punopravna NATO članica, Crna Gora danas važi za kredibilnog i pouzdanog saveznika, aktivno doprinoseći miru i stabilnosti.

Skaparoti je pohvalio aktuelne napore koje Ministarstvo odbrane ulaže u okviru projekata modernizacije VCG, što posebno doprinosi unaprjeđenju njenih odbrambenih sposobnosti.

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvuje na 56. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, u okviru delegacije predvođene predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, koja se održava od 14. do 16. februara 2020. godine u Minhenu.

Podrška Ukrajini da postane članica NATO i EU

Bošković je imao bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Ukrajine, Andrijem Zagorodnikom.

Bošković je istakao da je u Ukrajini ostvaren ohrabrujući napredak, te da povlačenje vojnih snaga iz pojedinih oblasti predstavlja pozitivan korak ka pronalaženju trajnog mirnog rješenja.

https://twitter.com/defence_mne/status/1228300236684132353

Kako je saopšteno iz MO, Bošković je iskazao punu podršku Crne Gore naporima Ukrajine da postane članica NATO i EU, smatrajući da će to doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti i bezbjednosti Evrope.

Dodaje da je Crna Gora, kao NATO članica i zemlja koja je veoma uspješna u evropskim integracijama, spremna da kroz razmjenu iskustava pomogne Ukrajini u tim procesima.

“Sagovornici su ocijenili da je poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda ključno za razvoj svake držav, te da su saradnja i razmjena iskustava u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija značajne za obje zemlje”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru ministra sa gruzijskim kolegom, Iraklijem Garibašvilijem, istaknuta je obostrana opredijeljenost za dalje unaprjeđenje saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa, što predstavlja jasnu i nedvosmislenu demonstraciju odgovornosti za stabilnost regiona.

Ponovljena je snažna podrška suverenitetu i nacionalnom integritetu Gruzije, uz isticanje da je Gruzija važan partner NATO-a u svim misijama i operacijama, a posebno u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve