Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Borovinić Bojović: Delta soj niko neće izbjeći, Duković: Neka nam bog pomogne

Šta možemo reći o zdravstvenom sistemu, možemo samo ono kako naš premijer često kaže, da smo mi vjerujući narod - neka nam bog pomogne, poručuje Duković

U toku su pripreme za slanje uzoraka na sekvenciranje delta soja koronavirusa u Crnoj Gori, kazala je ministarka Jelena Borovinić Bojović u Skupštini Crne Gore.

Kazala je da SZO prognozira da će do kraja avgusta taj soj biti dominantan u cijelom svijetu.

“Dakle niko ga neće izbjeći. Njegova ključna osobenost je veća kontagioznost, zaraznost, od primarnog soja, čak i 60 odsto. Upravo u tome leži njegova opasnost. Ono što ohrabruje je da vakcine pružaju efikasnu zaštitu od teških formi bolesti i fatalnih ishoda, čak u preko 90 odsto slučajeva. Nešto je niža efikasnost u prevenciji simptomatske infekcije ali je i dalje dobra u prevenciji hospitalizacija”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da u Africi, gdje je samo jedan odsto stanovništva imunizovano, udvostručavanje slučajeva se dešava na svake tri nedjelje.

Borovinić Bojović je da je neophodno da što više građana budu vakcinisani.

Kazala je da su u Crnoj Gori u toku pripreme za slanje uzoraka na sekvenciranje u saradnji sa ECDC i Robert Koh Institutom.

“Protokol liječenja infekcija izazvanih delta sojem je isti kao i prethodnih sojeva. Tako da je naš osnovni zadatak da identifikujemo osobe koje su inficirane i zadržimo ih u izolaciji i time spriječimo širenje infekcije u populaciji, jer je, kao što sam već rekla, kontagioznost osnovna prednost ovog soja”, navela je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je odgovarala na pitanja poslanika DPS-a Halila Dukovića koji je pitao o spremnosti zdravstvenog sistema za novi talas koronavirusa i delta soju.

On je kazao da je ključno koliko oboljelih možemo očekivati, koliko je ljekara spremno za rad sa kovid pacijentima, ali i ostalima koji zahtijevaju medicinski tretman.

“Ključno je koliko smo sproveli vakcinaciju. Ako je uspješna imaćemo mali broj novopozitivnih, ako ona nije bila kako treba imaćemo mnogo veći broj inficiranih i pritisak na zdravstveni sistem”, naveo je Duković.

Poslanik DPS-a je rekao da se, ako se uzmu u obzir brojke vakcinisanih, može očekivati veliki broj zaraženih u narednom talasu koronavirusa.

Duković je rekao da smo svjedoci da se stalno pojavljuju neke nestašice.

“Ako nam se te nestašice javljaju sada, kada je sve dostupno i slobodno, šta možemo očekivati u jednom sistemu ako krene novi talas i sve bude opet zatvoreno. Imamo slabu vakcinaciju, očekuje nas veliki priliv broja novopoztivnih, nemamo kadra koliko bi trebalo da imamo i može nam prijetiti nestašica ljekova, dovoljno govori u kakvom se stanju nalazi naš zdravstveni sistem”, ističe duković.

Na kraju, kaže Duković, šta možemo reći o zdravstvenom sistemu, “možemo samo ono kako naš premijer često kaže, da smo mi vjerujući narod – neka nam bog pomogne”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Borovinić Bojović: Delta soj niko neće izbjeći, Duković: Neka nam bog pomogne – CG Vijesti
27.07.2021-14:33 14:33

[…] Aktuelno […]