Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Boreljov grandiozni korak Crne Gore u Jevropu

Rekoste kako postoje u Crnoj Gori akteri kojima se ne sviđaju principi na kojima počiva EU. Pa što se čudite ekselencijo? Ako istina zataji, ako je često nema, kao ni prava ni pravde, a Vi je svjesno prećutite, čemu se onda nadate?

Piše: Slavko Mandić

Postoje strukture u Crnoj Gori koje žele da potkopaju crnogorsku stabilnost i put ka EU, kazao je nedavno zamišljeni šef EU diplomatije Jozef Borejl.

Znamo to, diplomato, ali bi bilo lijepo da nam kažete ko su ti potkopači? Pa da mi sa njima popričamo. Neće biti da Vi to ne znate i da Vam nijesu šapnuli na uvo bar malo prije razgovora sa novoizabranim crnogorskim preśednikom nedavno u Briselu. Mada, prije ću vjerovat da ste savršeno upućeni u funkcionisanje naših institucija, kao i djelovanju vladajuće koalicione vlasti. Možda danas nijeste zadovoljni našto zakržljali plod, koji ste dobro đubrili i zalivali, danas liči, pa vam je lakše ovako okruglo pa na ćoše, poput iskusnog diplomate, saopštiti korisne nejasnoće, kako bi nekad ranije kazao jedan od domaćih organizovanih diplomata. Sve je jasno meštre od diplomatije. Vama pogotovo. Jer, kako reče veliki Valtazar Bogišić,  čuveni pravnik, u svom Opštem imovinskom zakoniku za Crnu Goru 1888. goidine da, što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi.

Vidite Vi to danas više nego jasnim okom, ali Vam ne pada na pamet da saopštite ko je problem Crnoj Gori? Ko je potkopava od samog dolaska na vlast i želi da je pretvori u besudnu zemlju? Ko je krade i potkrada, uzima joj dušu i sve njene vrijednosti i daje tuđinu. Ćutite, jer bi istinom potkopali pozicije aktuelne vlasti pred dolazeće vanredne parlamentalne izbore. A znamo svi uvaženi diplomato, da su određene EU strukture žestoko pomogle da pobijede litijaši na izborima 30. avgusta 2020. godine. Sviđela vam se toliko ideja rušenja Mila Đukanovića da su vam (EU)i radikalni popovi Crkve Srbije od njega bili miliji. Zato ste otćutali činjenicu da su u otetom crnogorskom manastiru Ostrog srpski popovi sastavili Vladu i na njeno čelo postavili neznavenog Zdravka Krivokapića. Vladu od koje je jedino gora ova davno smijenjenog premijera Dritana Abazovića, koji neće da se skloni, ali vam u EU to ni najmanje ne smeta.  Nešto ne viđosmo da je Evropi zasmetao ni kriptovani telefon odlazećeg premijera. Ni njegovo ime na više mjesta u skay aplikacijama. Ni duvanska afera i krađa na otvorenom milionskog iznosa. Ništa što bi Vama bilo važno u “konstantnoj” borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Moguće da Vam je jednom prekipjelo, pa ste odlučili da maknete ovog i potražite drugog favorita. I našli ste ga u Evropi sad, u Milatoviću i Spajiću. Problem je samo što su se njih dva malo dofatili, pa će sad jedan biti favorit, a onaj drugi neće. Ili neće toliko da ima punu podršku EU i bogu fala odlazećeg Eskobara. Jer, znate Vi gospodine Borel onu koja ne može bit nikako i nikada: Jedna zemlja a dva gospodara.

Dolazak novog crnogorskog preśednika u pośetu Briselu okarakterisali ste kao snažnu posvećenost EU integracijama Crne Gore. Opet ste pobrkali, diplomato. Znam da znate, ali eto, da ja svoje rečem.Śekate li se da je ovaj koji je bio onomad kod Vas, bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Krivokapića. Možda ste zaboravili, ali je jasno da ne postoji ama baš ništa što je napravio da Crna Gora nastavi jasnim korakom ka ulasku u Evropsku Uniju. Ništa, čujete li gospodine Borel. Ni zrnce posvećenosti, o kojoj Vi govorite. Potpuno iste kao ovaj današnji smijenjeni premijer. I Vi onda saopštite da ste prepoznali snažnu posvećenost.

Jasno je zašto to radite, ali zar zaista toliko podcjenjujete narod na ovim prostorima? Zar mislite da ćete dovijeka moći da mu servirate gluposti koje je on obavezan da proguta? Možda još možete, ali vjerujte šjoj, neće to vječno trajati.

Rekoste kako postoje u Crnoj Gori akteri kojima se ne sviđaju principi na kojima počiva EU. Pa što se čudite ekselencijo? Ako istina zataji, ako je često nema, kao ni prava ni pravde, a Vi je svjesno prećutite, čemu se onda nadate?

Ponovili ste da oni kojima se ne sviđaju vaši principi, dakle oni Evropske Unije, pokušavaju da potkopaju Crnu Goru, njenu stabilnost, sigurnost i put ka EU. Rekli ste da je EU spremna da pruži punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. Sa naše strane, kazali ste, mi možemo da iskažemo našu podršku, posebno u oblasti odbrane od stranih uticaja. A kako ste do zamislili uvaženi gospodine? Crna Gora vrvi od istočnih rusko-srpsko-kineskih i ko zna kojih još „aktivista“. Tu je i gomila srpskih kontraobavještajnih popova koja se valja s kraja na kraj naše zemlje. Na terenu su svakodnevno. Ovi iz  suśedstva odlučuju o izborima u Crnoj Gori. Śećate li se “Borbe za Nikšić”, kako je lokalne izbore u tom gradu nazivala zvanična srbijanska politika i svi odreda režimski mediji. I poslala svoje oficire špijunaže da rade njihov prljavi posao? Znate Vi to dobro, ali što da se radi. To je EU demokratija, pa ko voli, nek izvoli.

A Vi ćutite. I EU ćuti. I Amerika ćuti. Sve naši provjereni saveznici, ili bolje sve moj do mojega, kako to zbore u, od vaše strane, favorizovanoj Srbiji.

Ćutali ste kad nam je srpska politika trovala mladost na Cetinju suzavcima, šok bombama i zabranjenim gumenim mecima, kad tužilaštvo atakuje na patriote samo zato što vole svoju zemlju i ne daju zlikovcima da nam oduzmu tradicija i otmu našu slavnu istoriju i kulturu. Odgovorićete da nećete da se miješate u suverene stvari jedne nezavisnete države. A ko će Vam u to povjerovati?

Niko, naš dobri meštre od diplomatije. A ni Vi sami, više smo nego sigurni.

Zamislite gospodine da su Vašoj zemlji oduzeli svetinje, duhovne hramove, manastire i crkve. Pa čak i grobove svojih predaka. Da li bi i onda ćutali?

Možda bi, jer ko više može vjerovati u ono što propagirate kao vrijednost, zbog čega se mi mali upinjemo iz petnih žila da vam se pridružimo. A Vi onda podržite vlast koja će utabanu stazu prekriti dračama, da se više ne vidi ni trag putu koji je tuda prolazio.

Evropski šef diplomatije je saopštio da je Crna Gora predvodnik država koje su na EU putu. A kako kad Vas Srpska Crkva neće, a ona je, ako nijeste čuli, država iznad države u Crnoj Gori. I to po najprije što na njenu okupaciju naše zemlje vi nijeste ni riječ progovorili. Opet ste pobrkali šjor Borel. Pitajte da Vam to bolje objasne. Da se ne brukate kad svrnu ovi vaši favoriti.

Ili kad ih ovamo pośetite a oni uključe one ti –nu- ni- nu sirene i plavo-crvenu rasvjetu da Vas prošetaju po primorja. Da Vam pokažu turistička dostignuća, paradajz goste najsiromašnijih slojeva društva iz svih srpskih država u okruženju.

Kod svoje braće, nego kako. U Evropu, nego đe.

Tako Vam to, dobri moj, izgleda sa Vama, kao i Vama sa nama.

Bruka moj meštre, vjerujte mi na riječ. Mada, kad sam ja Vama vjerovao, loše mi se vrnulo.

Valjda je to normalno, jer jači kači, kako narod zbori. I tu se ništa učinjet ne može.

OŚETILI smo do dobro na svojoj koži. Od 1918, preko najstrašnijeg genocida kojem je crnogorski narod bio izložen od srpskog zavojevača, a Evropa i svijet sramotno ćutali.

Sve se u krug vrti, presvijetli diplomato.

A para vrti đe burgija neće. I tamo đe ste Vi, kao i ovamo đe smo mi. Samo što je tu ipak zastupljena srazmjernost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Maśa
05.06.2023-07:28 07:28

Alaj si ga svojski pospremio.
I neka si svaka ti čast.
Ovako jecdavmo ovakvima trebalo.

Poštar
05.06.2023-07:37 07:37

Čika Borelj se malo pravi lud a više je bezobrazan.
Zanimljiva je demokratija ovih diplomata.
Za promjene u Crnoj Gori ali sa oba oka i uha zatvorene na korupciju,nepotizam,organizovani kriminal i mafiju sa ove “oslobofilačke” strane.

Xymenl
05.06.2023-07:48 07:48

Diplomate od one rabote.
Sa dva tri aršina prema Crnoj Gori.
Po sistemu ko da više.

Mi smo ništa
05.06.2023-08:16 08:16

Mešetare po Crnoj Gori a naše im se bivse i sadašnje vlasti udvaraju na kula i sve da ih ne povrijedimo.Zato smo đe smo.
Bravo i sve čestitke autoru ove istinite priče.
Neka im se konačno u brk saspe sve ko su i što im je misija.

Mornar
05.06.2023-08:29 08:29

Njihove korisne nejasnoće su Crnu Horu surgale.
Vrte se kako koji vjetar duva.
Niti znaju niti se trude upoznati prilike u Crnoj Gori .
Najvažnija im he njibova guzica.
Čast časnim izuzecima.

Goran
05.06.2023-15:45 15:45

Borelj i Eskobar i Ranke i sve ista pašta.
Uživaju u predivnoj Crnoj Hori a rovare protiv nje.
Najviše i iz neznanja.
Ne trude se da uplznaju prilike i objektivmo sagledaju ko je ko i koliko na loga utiče Srbija i njena crkva.

Lili
06.06.2023-01:47 01:47

Ocigledno da im je prekipjelo.Nema Ursule od one magle na aerodromu..