Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Borančić: Sad je jasnije da su javne finansije i novac građana žrtvovani za reklamiranje i kampanju dva ministra eksperta

Kako u Skupštini Crne Gore odmiče diskusija o rebalansu Budžeta sve je jasnije da je program ''Evropa sad'' kreiran ''preko koljena'' kao populistički model za jednog ili dva ministra ''eksperta'' koji su već tada znali da njihova politička karijera neće dugo trajati pa su odlučili da rizikuju stabilnost javnih finansija i žrtvuju državu, smo kako bi obezbijedili sebi popularnost, saopštio je Ammar Borančić, član Predsjedništva LP

Kako u Skupštini Crne Gore odmiče diskusija o rebalansu Budžeta sve je jasnije da je program “Evropa sad” kreiran “preko koljena” kao populistički model za jednog ili dva ministra “eksperta” koji su već tada znali da njihova politička karijera neće dugo trajati pa su odlučili da rizikuju stabilnost javnih finansija i žrtvuju državu, smo kako bi obezbijedili sebi popularnost, saopštio je Amar Borančić, član Predsjedništva LP.

On je kazao da je projekat implementiran bez ikakve analize i scenarija za moguće probleme u implementaciji koji se javljaju već nakon par mjeseci, pa se, kako kaže, postavlja sve više pitanja na koja će neko morati da odgovori.

“Kada mjesec nakon smjene bivše “apostolske” Vlade, novi premijer i ministar najavljuju nužan rebalans Budžeta i ukazuju nam da je gotovo čitav Budžet neralan i neodrživ, pa je i dodatno zaduživanje već sada sigurno, jasno je da su sumnje i preporuke MMF bile opravdane.

Međunarodni stručnjaci upozorili su na vrijeme da tako velike promjene usvojene odjednom i bez ikakvog plana i analize, mogu da nose značajne rizike od neželjenih efekata uključuju rizik od povećanja nezaposlenosti, neformalnog zapošljavanja, gubitke prihoda za državu i lokalne samouprave koju su desetkovane i koje očekuju veliki problem sa finansijama što je saopštila i Zjaednica Opština. Sve ovo očigledno nas vodi u sigurno dužničko ropstvo i poptuno neproduktivnost crnogorske ekonomije”, naveo jeu Saopštenju.

Borančić je upitao kako je moguće da, po jednoj garniture Vlade, “imamo suficit odnosno višak u Budžetu i rekordne prihode i očekivanja od predstojeće sezone preko milijardu eura, a već u prvim danima nove Vlade vidimo da su ostavljena jedno nagomilana mnoga dugovanja, neplaćeni računi, nerealizovane kapitalne investicije koje su lažno prikazivane kao uštede?”

“Imamo sve pokazatelje koji su u suprotnosti sa onim sta su eksperti planirali prethodnim budžetom”, dodaje.

Borančić smatra da je prijethodna Vlada očigledno, umjesto da rješava probleme, njih samo gomilala očekujući svoj skori kraj i “očigledno računajući da će to neko drugi morati da rješava, vjerujući vjerovatno da mogu vječno da zamajavaju javnost praznim pričama”.

“Umjesto da se sa ovim programom pokrene ekonomija, dobili smo isključivo poskupljenja, opadanje životnog standardna i kupovne moći, nove akcize, povećanje poreze i izvjesno potpuno gašenje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća koje ovo ne mogu da izdrže, o javnom zdravstvu i zaštiti građana koja više ne postoji, da ne govorimo.

Nade građana da će ovaj program donijeti reforme i osnov za bolji standard života poptuno su ugašene, a ekonomski stručnjaci već sad strepe šta nas tek očekuje.

Zdrava ekonomska logika, mada i sama zdrava logika, govori nam da neko nije radio posao kako treba i da se neko očigledno kockao sa novcem i sudbinom svih građana kako bi promovisao sebe i pravio imidž spasitelja. Na ova pitanje ćemo dobiti poptuni odgovor i kompletnu sliku pohare kad dobijemo kompletnu analizu onoga sto je urađeno tokom prijethodne godine i ove godine do maja”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve