Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bojović: Za budućnost Crne Gore nužno da Vlada padne

Za budućnost Crne Gore nužno je da Vlada padne, jer je sadašnja vlast nastavila najgore prakse bivše vlasti, među kojima je partijsko zapošljavanje nestručnih kadrova, a otišla je i korak unazad kad je u pitanju ekonomija

Za budućnost Crne Gore nužno je da Vlada padne, jer je sadašnja vlast nastavila najgore prakse bivše vlasti, među kojima je partijsko zapošljavanje nestručnih kadrova, a otišla je i korak unazad kad je u pitanju ekonomija.

To je poručeno na tribini „Crna Gora – licem ka budućnosti“, koju je organizovala Građanska inicijativa „21. maj“.

Predstavnik GI „21. maj“, Rade Bojović, ocijenio je da živimo Crnu Goru koja je okrenuta ka prošlosti i „gnjiloj sadašnjosti“.

„Imamo veliki problem što one političke snage koje su 2006. godine izgubile na referendumu nisu smogle nimalo snage da se same reformišu, da odbace političke ideje i vrijednosti sa kojima Crna Gora ne može da ide naprijed“, naveo je Bojović.

Poručio je da nema budućnosti u državi sa politikom koja je oslonjena na tuđi imperijalizam, velikosrpstvo, klerikalizam i savremene frome parohijalne demagogije.

„Što se tiče načela i vrijednosnih poruka ove vlasti, dobili smo goru vlast od prethodne, jer je ta vlast izašla kao proizvod terenskog rada vjerske organizacije. Dobila je izbore na fonu revanšizma i osvetništva prema bivšoj vlasti. Pokazala je nekompetentnost u vođenju državne politike“, kazao je Bojović.

Istakao je da GI „21.maj“ želi da bude društveni pokret koji će da nosi civilizovane poruke, koji će raditi na prosvećivanju Crne Gore, koji neće kalkulisati na način na koji to rade političke stranke.

„Svjedočimo da je aktuelna vlast uspjela da naslijedi, da ohrabri, da pogura najgore prakse bivše vlasti. U svemu što u ovih prethodnih godinu činili ne razlikuju se po ničemu od bivše vlasti“, smatra Bojović.

Kad je u pitanju ekonomija, kako je ocijenio, sadašnja vlast je otišla korak unazad.

„Da bi se Crna Gora okrenula budućnosti i da bismo iskoračili iz prošlosti potrebno je da prijedlog budžeta ne prođe u Skupštini Crne Gore, što bi značilo i pad ove Vlade“, naveo je Bojović.

Poručio je da je za budućnost Crne Gore je nužno da ova Vlada padne.

Predstavnik GI „21. maj“, Andrej Nedović, smatra da je predloženi budžet Vlade predizborna kampanja za lokalne izbore u Podgorici.

„Da li će se osnovati nova Demohrićanska stranka ili ćemo imati situaciju kao što smo imali listu u Nikšiću i Mojkovcu „Ne damo Podgoricu“. Tako će izaći na lokalne izbore u Podgorici i pod plaštom projekta „Evropa sad“ gledaće da dobiju što više glasova“, rekao je Nedović.

On smatra da će doći do povećanja plata u javnom sektoru, ali da će to imati sa posljedicu smanjenje broja radnih mjesta u tom sektoru.

Nedović je rekao da se nastavlja tradicija prethodnih Vlada i da u ovoj Vladi ima partijskog zapošljavanja.

„Potrebno je da se konkursi raspisuju, da svi imaju jednaka prava da se prijave na njih i najbolji da dobiju priliku. Bitno je da se zaustavi praksa partijskog zapošljavanja i zapošljavanja nestručnih ljudi“, istakao je Nedović.

Predstavnica GI „21. maj“, Vladana Perović, smatra da adekvatnog rješenja za probleme mladih još uvijek nema, navodeći da položaj te populacije u društvu nije na zadovoljavajućem nivou.

„U ovakvoj situaciji vrlo često ostanemo rastrzani između želja i mogućnosti i potreba i mogućnosti. Nedostatak podrške i sluha za naše potrebe i probleme ga čini dodatno težim. Istovremeno, očekivanja od mladih su velika i sve to dovodi da se mnogi povlače, osjećaju nesigurnost i nazdovoljstvo i ne uspijevaju svoje znanje iskoristiti na pravi način“, kazala je Perović.

Ocijenila je da je pomoć države i njenih institucija od velikog značaja za mlade.

„Mislim da je veliki problem što se kulturi ne pridaje dovoljno značaja i na tom polju nije urađeno mnogo. Za nas koji smo u kulturi, jako bi bila značajna bolja saradnja i komunikacija sa Ministarstvom, kulturnim ustanovama, školama i akademijom, kako bi mogli predstaviti sebe i publiku upoznati sa svojim radom“, rekla je Perović.

Smatra da je za rješavanje svih ovih problema potrebno imati sistemski odgovor države.

Predstavnik GI „21. maj“, Malik Kovačević, ocijenio je da su mladi u letargiji, navodeći da su oni nespremni da se bave pitanjima koja se tiču društveno-političkog života i društveno-političkog angažmana.

„Ta letargija ne mislim da je nešto što su mladi izabrali, već smatra da im je to nametnuto i da je to proizvod i posledica toga što su u periodu višepartizma varani i prevareni mnogo puta. Dato je mnogo lažnih obećanja, koja nisu nisu ispunjena“, rekao je Kovačević.

Smatra da mladi koji se bave politikom nemaju viziju, a da ih većina vidi budućnost u inostranstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve